Prima pagină » Titlurile zilei » Una dintre cele mai cunoscute moașe din Iași face dezvăluiri uluitoare. „Este o imagine cutremurătoare să vezi o fetiță de 12 ani care naște” – FOTO

Una dintre cele mai cunoscute moașe din Iași face dezvăluiri uluitoare. „Este o imagine cutremurătoare să vezi o fetiță de 12 ani care naște” – FOTO

30 mart. 2024, 02:00, 8 ,
Cristina Doroftei, în Titlurile zilei

Una dintre cele mai cunoscute moașe din Iași face câteva dezvăluiri cutremurătoare în legătură cu ceea ce a observat pe teren. Mariana Bolotă afirmă faptul că, dacă profesia moașei ar fi mai apreciată și comunitatea ar înțelege importanța ei în teritoriu, tragediile privind sarcinile nu ar mai exista

Un scenariu cutremurător este cel al minorelor care rămân însărcinate chiar și la vârste de 12-14 ani. În prezent, moașele au devenit simpli asistenți de obstetrică și nici măcar în spitale nu mai este simțită prezența lor.

Lipsa educației este cea mai mare problemă pentru minore

un nou-născut

Având în vedere numărul mare de minore care nasc, prezența unei moașe în teritoriu este un aspect foarte important

Având în vedere numărul mare de minore care nasc, prezența unei moașe în teritoriu este un aspect foarte important.

„Acum este cel mai mult nevoie de moașe, am întâlnit foarte multe minore care au rămas însărcinate din cauza lipsei de educație. Nu e normal să nască la 12-14 ani, orele de dirigenție nu se fac, este foarte important să-i învățăm ce înseamnă prevenire, trebuie discutate aceste subiecte, trebuie spus ce se întâmplă cu un copil care naște un copil. Nu mai luăm în calcul că tineretul consumă alcool sau droguri.

Este o imagine cutremurătoare să vezi o copilă care la 12 ani a născut. Ele sunt atât de speriate, acele fetițe nu scot un sunet, sunt atât de disperate, nu știu ce se întâmplă sau ce să facă. Este un copil care aduce pe lume un alt copil, trebuie implicată și școala, iar moașa este un profesionist de care comunitatea are nevoie”, spune Mariana Bolotă, moașa-șefă la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Mariana Bolotă afirmă faptul că, în urmă cu mai mulți ani, moașa era precum preotul sau învățătorul. Era indispensabilă în teritoriu, iar gravidele aveau tot timpul la cine să apeleze.

„Am pus titulatura de moașă și nu de asistentă de obstetrică, tocmai pentru că moașa este o componentă a societății, o profesionistă care se găsește în rândul comunității. Pe vremuri așa era, moașă, preotul și învățătorul. Acum, că sunt medicii de obstetrică, nu se mai dorește meseria de moașă, nici nu se dorește să se promoveze această profesie. După cum se observă în România, femeile aleg mai mult să nască prin operație de cezariană, pentru că nu se promovează nașterea naturală.

Din punctul meu de vedere, această meserie va dispărea cu totul atât timp cât nu există solicitări și atât timp cât nu intervine comunitatea să sprijine această profesie. Sunt mulți factori care determină această opinie despre moașe, educația, statusul economic, dar nici nu se face ceva să fie stimulată această profesie. Să se facă patru ani de facultate, comunitatea în care merg să le asigure locuință, un salariu corespunzător. Ele nu merg la această facultate pentru că în momentul în care o termină își doresc să lucreze în spital, însă nu acolo este nevoie de moașă. De moașă este nevoie în teritoriu, ea să dispensarizeze, să se ocupe de supravegherea cuplurilor fertile din regiunea respectivă, să facă educație pentru sănătate. Moașa este un profesionist complex și această profesie trebuie să fie promovată”, adaugă Mariana Bolotă.

Cea mai cunoscută moașă din Iași spune care ar fi soluțiile pentru ca rata natalității să crească

o mamă minoră

Un scenariu cutremurător este cel al minorelor care rămân însărcinate chiar și la vârste de 12-14 ani

Multe tinere care aleg să fie moașe o fac cu gândul că vor lucra în spital, însă nu în unitățile medicale este nevoie de ajutorul lor.

„Chiar și în spital, foarte puțin, moașa asistă nașterile, având în vedere că sunt foarte mulți medici rezidenți, ele se transformă într-un simplu asistent medical, care pur și simplu servește la naștere. Mai apare atunci când gravida este în travaliu și îi spune câteva aspecte despre travaliu, nașterea nou-născutului, de îngrijirea acestuia, moașa este cea care inițiază alăptarea la sân și, când merge în sectorul de lehuze, dacă se întâmplă să fie o moașă, mama primește alte indicații. Înainte, în teritoriu, timp de o lună de zile, moașa era cea care supraveghea copilul, acum nu mai există”, declară Mariana Bolotă.

Prezența unei moașe în teritoriu ar reprezenta un factor prin care rata natalității ar crește.

„Ar fi și o soluție prin care s-ar naște mai mulți copii. Femeile, în prezent, preferă casă, mașină și aleg să aducă pe lume un copil la vârsta de 40 de ani. Un copil care va fi cu probleme. Toată lumea se plânge de faptul că a început din nou să crească  mortalitatea infantilă și mortalitatea maternă, însă degeaba se plâng pentru că lipsește cu desăvârșire profesionistul din teritoriu. Și nu este vorba că mamele nu au încredere în moașă, ele nici măcar nu o cunosc.

Cuplurile aleg să nască la o vârstă mai înaintată pentru că nimeni nu mai are cum să le facă educație pentru naștere. Pe timpuri, medicul de familie dirija pacienta la moașă, să fac educație, acum sunt dirijate la specialitate, la cabinetele private, la spital. Femeia abandonează și se prezintă doar atunci când apar probleme, când are hemoragii. Copiii se nasc nesupravegheați, gravida e nedispensabilizată”, subliniază Mariana Bolotă, cea mai cunoscută moașă din Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *