Una dintre cele mai bune jucătoare de șah din Iran „se mută în Spania”, după ce a concurat la Campionatele Mondiale fără hijab

Una dintre cele mai bune jucătoare de șah din Iran „se mută în Spania”, după ce a concurat la Campionatele Mondiale fără hijab

30 dec. 2022, 12:20
BZI.ro, în International

Una dintre cele mai bune jucătoare de șah din Iran plănuiește să se stabilească în Spania, după ce au apărut fotografii cu ea participând la un turneu internațional fără să își acopere capul.

Sara Khadem, pe locul 804 în lume și pe locul 10 în țara sa natală, nu plănuia să se întoarcă în Iran după turneu din cauza fricii de represalii, au declarat două surse pentru cotidianul spaniol El País, notează The Guardian.

În schimb, Khadem și soțul ei, regizorul de film Ardeshir Ahmadi și copilul mic al cuplului se vor muta într-un oraș spaniol.

Rămâne neclar dacă familia a obținut deja rezidența – surse jurnalistice citate de The Guardian notează că ea ar deține un apartament acolo – sau dacă intenționează să solicite azil. Khadem nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Vestea vine după ce Khadem, cunoscută și sub numele de Sarasadat Khademalsharieh, a făcut titluri în întreaga lume, când a apărut să joace la campionatele Fide World Rapid și Blitz de șah din Almaty, Kazahstan, fără să își acopere capul.

Jucătoarea în vârstă de 25 de ani a fost cea mai recentă dintr-un șir de sportive care aparent au sfidat codul vestimentar tradițional strict al femeilor din Iran, de când au izbucnit protestele antiguvernamentale în septembrie.

Demonstrațiile la nivel național au cuprins Iranul și au continuat timp de mai bine de 100 de zile după ce o femeie irano-kurdă, Mahsa Amini, a murit în custodia poliției morale, după ce a fost arestată pentru că nu a respectat regulamentele țării privind hijabul.

Autoritățile iraniene au luat măsuri dure. Cel puțin 100 dintre cei arestați se confruntă cu acuzații pedepsite cu moartea, potrivit grupului Iran Human Rights din Oslo. Se crede că aproape 500 de protestatari au fost uciși, a declarat grupul în această săptămână, în timp ce ONU a declarat în noiembrie că cel puțin 14.000 de persoane au fost arestate.

Pe măsură ce o bază largă de protestatari aduce una dintre cele mai îndrăznețe provocări la adresa conducerii Iranului de la revoluția din 1979, manifestanții au profitat de demonstrații de sprijin din partea sportivilor și celebrităților iraniene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *