Prima pagină » Titlurile zilei » Un vis premonitoriu i-a îndreptat pașii spre „lumină”! Livia Frona este nevăzătoare, dar cântă dumnezeiește la pian! – GALERIE FOTO

Un vis premonitoriu i-a îndreptat pașii spre „lumină”! Livia Frona este nevăzătoare, dar cântă dumnezeiește la pian! – GALERIE FOTO

02 iun. 2022, 02:00, 1 ,
Andreea Timofte în Titlurile zilei

Livia este o „minune de copil” ce a reușit să performeze în lumea pianului, în ciuda problemelor grave cu vederea pe care le are încă de la naștere, acum cântă dumnezeiește la pian. Mama sa a înscris-o la cursuri de pian, în urma unui vis premonitoriu

Tânăra în vârstă de 17 ani studiază la Liceul Special pentru Nevăzători din Târgu Frumos, dar, în paralel, frecventează cursuri de pian și la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă” Iași, dedicând pianului cea mai mare parte din timpul său. După ce a învățat să citească partiturile în limbaj Braille, parcursul muzical al elevei s-a schimbat radical, reușind să câștige zeci de premii.

Pianista iubește din toată inima muzica, are auzul foarte dezvoltat, o memorie „de elefant”, abilități multiple de înțelegere și rezultate excelente la învățătură.

Un vis premonitoriu i-a salvat fiica

Livia Frona s-a născut prematur, a stat trei luni în incubator, retina i-a fost afectată, iar părinții au aflat prea târziu că fetița nu vede, fiind convinși de un medic oftalmolog că nu există probleme. Când avea 5 ani, în viața ei s-a strecurat o rază de lumină. Mama tinerei artiste, Angela Frona a avut un vis în care a fost îndemnată să-și înscrie fiica la pian.

„Era Livia destul de mică, avea vreo 4 ani când mă preocupa foarte mult, ca pe majoritatea părinților, viitorul copilului meu. Am avut un vis în care simțeam că Domnul era lângă mine și mă îndemna să o dau pe Livia la pian și să fie îndrumată de un profesor. Eram puțin neîncrezătoare în vis, dar apoi El mi-a spus despre un alt un copil care face pian. Eu cred foarte mult în bunul Dumnezeu, chiar dacă pare puțin demodat în zilele noastre, am simțit ceva special, știu ce am simțit. Peste ceva timp, ca să fiu totuși și mai convinsă, deși nu mă îndoiam de cuvintele auzite, am fost la respectiva mămică despre care mi s-a spus în vis și am întrebat-o dacă are un copil la școala de pian, iar ea mi-a confirmat. Așa am fost 100% sigură că trebuie să fac asta, nu au mai existat dubii. Mai târziu, am înscris-o la clubul din Roman, unde au acceptat-o. Îmi era teamă inițial că, din cauza problemei pe care o are, nu o să o primească, dar am întâlnit oamenii potriviți care au văzut că Livia are ureche muzicală, că are înclinație și totul a fost minunat”, povestește mama Liviei Frona.

Cântă dumnezeiește la pian: Cele 88 de clape i-au adus lumină!

Drumul tinerei nu a fost deloc ușor, după multă muncă și perseverență aceasta a învățat că imposibilul poate fi depășit atunci când îți dorești cu adevărat. Deși Livia a obținut diplome nenumărate la concursuri naționale de pian și este olimpică în citire Braille, aceasta este de o modestie rară.

„Livia este echilibrată, nu se așteaptă niciodată să fie foarte lăudată, chiar dacă are motive să fie extrem de mândră. Este silitoare, muncește mult, dar niciodată nu și-a creat așteptări lovindu-se uneori de realitatea unui copil special. A participat la zeci de competiții, nici nu le mai știu șirul, dar știe că trebuie să muncească în continuare ca să-și îndeplinească obiectivele”, a adaugă Angela Frona.

Livia Frona intenționează să urmeze Conservatorul după ce termină liceul

„După terminarea liceului îmi doresc să urmez Conservatorul. Vreau să studiez mai aprofundat pianul pentru că asta îmi place cel mai mult. Consider că scopul artei este de a sensibiliza, iar cel al artistului de a transmite ascultătorului ceva din emoțiile sale și ale compozitorului, iar asta este ceea ce vreau să fac mai departe, să transmit cât mai bine prin intermediul muzicii ceea ce simt”, declară tânăra care cântă dumnezeiește la pian.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`