Prima pagină » Actualitate » Un urs a intrat în curtea unui primar din Suceava, pentru a căuta mâncarea. Bestia nu a fost deranjată nici de câinii care lătrau
Un urs a intrat în curtea unui primar din Suceava, pentru a căuta mâncarea. Bestia nu a fost deranjată nici de câinii care lătrau

Un urs a intrat în curtea unui primar din Suceava, pentru a căuta mâncarea. Bestia nu a fost deranjată nici de câinii care lătrau

13 iul. 2024, 12:40, 2 ,
BZI.ro, în Actualitate

Un urs a intrat să caute mâncare în gospodăria primarului din localitatea suceveană Crucea, Dorin Rusu.

În imaginile surprinse de camerele de supraveghere, se observă cum animalul intră în curtea primarului şi se duce direct la containerul de gunoi.

În jurul orei 3:10 dimineața, animalul a venit de pe DN17B și s-a dus direct la containerul de gunoi.

Pentru că nu a reuşit să îl deschidă, ursul merge în faţa casei şi caută de mâncare într-o găleată.

Ursul nu a fost deranjat nici de câinii care lătrau şi nici de senzorii de lumină.

Potrivit jandarmeriei Suceava, în ultimele şase luni, au fost 28 de acțiuni (21 intravilan și 7 extravilan) privind intervenția pentru prevenirea și combaterea atacurilor de urs brun, pe raza județului.

În 27 de cazuri s-a acționat pentru alungarea animalului sălbatic și într-o situație s-a procedat la tranchilizarea și relocarea acestuia.

Jandarmii reamintesc cetăţenilor ca atunci când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere, să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia și

Autorităţile din Suceava spun că de la ieşirea urşilor din hibernare, în luna martie, au fost date peste 30 de mesaje de avertizare Ro-Alert care semnalau prezenţa animalelor în localităţi.

A crescut numărul apelurilor la 112, pentru a semnala prezenţa urşilor

În toată ţara, potrivit unei statistici STS, anul trecut au fost peste 7.500 de apeluri la 112 care semnalau prezenţa urşilor.

Numai anul acesta, până în prezent, au fost peste 2500 de apeluri. Locuitorii din Buşteni sunt terorizaţi de urşii care coboară de pe munte până în gospodăriile lor.

„Trebuie făcut ceva, pentru că nu se mai poate aşa, pentru că o să ne intre în casă. Eu locuiesc la parter şi prima grijă a mea nu este uşa, ci geamurile, pentru că pot să mă trezesc cu el în sufragerie”, spune un localnic.

Şi tot în contextul acestei tragedii, Serviciul de Telecomunicaţii speciale a anunţat că numărul celor care sună la 112 şi anunţă prezenţa unui urs a crescut foarte mult, în ultima perioadă.

Din ianuarie până acum, de exemplu, au fost înregistrate peste 2.200 de apeluri.

În 2019, au fost peste 1.650 de apeluri, în 2021 de trei ori mai multe.

În 2022, s-au înregistrat peste 3.400 de apeluri, iar în 2023 au fost aproape 7.600 de apeluri.

Aşa am ajuns în situaţia în care autorităţile din mai multe judeţe transmit în fiecare zi mesaje Ro-Alert, prin care oamenii sunt avertizaţi că în apropiere a fost văzut un urs. Iar în Harghita, acest lucru se întâmplă chiar de mai multe ori pe zi.

În România ar fi 8.000-12.000 de exemplare de urs brun. Am fi ţara care deţine în sălbăticie cele mai multe astfel de animale din Europa, o specie protejată peste tot pe continentul nostru.

Comentarii
  • Stia el, ursul, ca primarul are de mancare acasa!

  • 🍎Vasea Nectarie, prof pensionar

    De vină sunt imbecilii care culeg cu camionul: mure,afine, ciuperci din pădure( aceste fructe constituie hrana principală a ursului).
    Boii de ” culegători -alcoolici”, nu se gandesc decât la profitul lor și din această cauză puținii urși care au mai rămas prin păduri riscă să moară de foame.
    Se stie că ursul fuge de oameni, efectiv e cel mai fricos animal, doar că unii imbecili intră in bârlog pt a le lua puișorii și ai măcelării..
    Razbiți de foame, unii dintre urși mai coboară și caută de mancare prin curtile oamenilor, dar cei mai mulți dintre urși preferă să moară de foame.
    Nu mai incurajați vânzătorii de ciuperci, afine,etc…!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *