Un turist a fost surprins urcând la Sfinx în Bucegi, în slapi şi blugi. Românii au luat ca în fiecare vară, cu asalt cărările de munte, însă din păcate într-o manieră total neadecvată, fără a purta o ținută specifică pentru drumeții.
Imaginile au fost surprinse de specialiștii de la staţia meteorologică Omu din Bucegi.
Turist surprins ca a urcat în Bucegi la Sfinx în şlapi
Turistul din Bucegi, ce a urcat la Sfinx în slapi şi blugi nu e singurul echipat nerecorespunzător. Amintim de cei îmbrăcați în ținute de plajă, cu poșete sau cărând cu ei umbrele de soare în loc de pelerine de ploaie sau haine pentru vânt, mulți dintre turiștii care ajung prima dată la altitudini mai mari de 2.000 de metri devin victime sigure ale accidentelor grave, creându-le astfel probleme salvamontiştilor.
Unii turişti ajung în vârf de munte încălțați cu șlapi de plajă, îmbrăcați doar cu bermude și tricou mulat.
Un exemplar din această specie de turist a fost fotografiat de către specialiștii de la staţia meteorologică Omu din Bucegi, care au atras atenţia ca bărbatul reușise cumva să ajungă până la Sfinx în șlapi și blugi scurți.
”Ei nu înțeleg că condițiile meteo se schimbă de la un minut la altul, vremea este imprevizibilă, nu poți să mergi așa pe munte” – Sergiu Olteanu, meteorolog și ghid montan.
Sibiul a fost Capitală Europeană a Drumeţiei
Într-un șir de idei asemănător, amintim faptul că în 2021 au fost așteptați la Sibiu mii de turişti cu ocazia celui mai mare eveniment de drumeţie, cultura şi natura de pe continent, Eurorando, a anunţat preşedintele Asociaţiei Carpatine Ardelene a Turiştilor (SKV), Marcel Şofariu.
„Este vorba despre un eveniment european care se organizează din cinci în cinci ani. Până acum a fost organizat în Franţa, în Cehia, în Spania, în Suedia. Acum urmează să fie organizat în România. În România nu a mai fost organizat la acest nivel”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Marcel Şofariu.
Astfel, peste 3.000 de turişti de la asociaţiile de drumeţie au fost așteptați în septembrie 2021 la Sibiu, pentru ture culturale şi în natură. Tot în aceeaşi perioadă, la Sibiu a avut loc cel de-al 52-lea congres al Asociaţiei Europene de Drumeţie, unde au participat 100 de delegaţi de la cele mai importante asociaţii montane şi de drumeţie din Europa.
„Câştigul care va fi al Sibiului este că tot ce facem pentru aceste grupuri, rămâne ca zestre infrastructura pentru iubitorii de drumeţie din Sibiu. Avantajul este că cei care vin sunt cei mai activi dintre cei care practică drumeţia în Europa. (…) Cu siguranţă vor determina venirea şi altor multe grupuri să vină aici. Asociaţia din care facem parte, Asociaţia Europeană, are peste trei milioane de membri”, a mai explicat preşedintele SKV.
Ambiţia autorităţilor locale din turism a fost ca Sibiul să devină o destinaţie verde.
„Dorim să devenim lider în turismul responsabil din România şi ne dorim să devenim destinaţie verde”, a arătat miercuri, directorul Asociaţiei Judeţene de Turism, Simina Minea.
Amintim că un turist a fost surprins urcând la Sfinx în Bucegi, în slapi şi blugi, ceea ce contravine recomandărilor salvamontiștilor și meteorologilor.