Prima pagină » Titlurile zilei » Un tractorist dintr-un sat din Iași este invidiat de șoferii bolizilor de lux! Zilnic arată cum e să ai 300.000 de euro. Nici marii afaceriști nu își permit așa ceva

Un tractorist dintr-un sat din Iași este invidiat de șoferii bolizilor de lux! Zilnic arată cum e să ai 300.000 de euro. Nici marii afaceriști nu își permit așa ceva

30 sept. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Povestea lui ‘nea Costică tractoristul, ieșeanul care câștigă mai bine decât românii plecați să muncească în străinătate. Manevrează, în fiecare zi, o mașină care costă 300.000 de euro

‘Nea Costică tractoristul este unul dintre cei mai vechi tractoriști din Iași, care acum câștigă mai bine decât românii plecați să muncească în străinătate. El este unul dintre oamenii de bază din fermă, iar meseria sa, de tractorist, este una dintre cele mai căutate în prezent, datorită salariilor deloc de neglijat oferite de angajatori. Pentru că agricultorii au nevoie de oameni de încredere care să manevreze tractoare de sute de mii de euro, aceștia îi plătesc cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de euro lunar.

Povestea lui ‘nea Costică tractoristul, pe numele său Costică Cibotaru, ieșean din comuna Țigănași, începe în urmă cu 25 de ani când, după ce s-a văzut cu diploma de electrician în mână, a aflat că trebuie să plece în armată. Nu a mai plecat să slujească patria și s-a angajat ca tractorist la ferma lui Aurel Placinschi, unul dintre cei mai mari agricultori din Iași.

„Se făcea armată, nu ca acum, domnișoară! Eu nu am mai plecat pentru că așa s-a decis. Mă duceam, dacă era nevoie. Dar, imediat după ce am aflat, am venit aici, la domnul Placinschi, și m-am angajat. Iar de atunci sunt la fermă. De 25 de ani”, spune Costică Cibotaru.

‘Nea Costică tractoristul își amintește de primul tractor pe care l-a condus: „Am prins un tractor 650, tractoarele alea vechi. Cu ele s-a făcut agricultura”

Ieșeanul povestește că meseria lui, de mecanizator agricol în acte sau tractorist, cum o cunoaște toată lumea, e grea, dar frumoasă.

„Lucrez de 25 de ani pe postul de mecanizator agricol și am prins drag de meseria asta. Chiar dacă la bază sunt electrician, am venit la tractoare și combine pentru că atunci se căuta un om pentru asta. Și pentru că mi-a plăcut, am rămas aici, la fermă. Când eram pe la început, am prins un tractor 650, nu cred că ai auzit de el, domnișoară! Tractoarele alea vechi. Cu ele s-a făcut agricultura. A fost greu atunci, nu se găseau piese de schimb când se schimba tractorul ori se găseau foarte greu. Dar nu am dat înapoi, am rămas tractorist”, își amintește ieșeanul în timp ce se uită la tractoarele de sute de mii de euro din curtea fermei unde sunt parcate utilajele agricole.

Ieșeanul a impus o regulă pe care o respectă de fiecare dată înainte de a se urca în tractor: „Te descalți înainte să intri în cabină”

‘Nea Costică tractoristul se uită la fiecare din utilajele agricole din curte și ochii îi rămân fixați pe un tractor Class, de 300.000 de euro. „Am continuat să lucrez cu el, cu 650, până au apărut astea noi. Uitați-vă, astea ce le vedeți, așa mari. Am primit și eu un tractor Action 940. Are 370 de cai putere. E mare, e puternic. Lucrezi foarte bine cu el. Îl programezi, își face treaba, iar tu numai stai în cabină”, spune ieșeanul. Regulile sunt clare pentru Costică Cibotaru înainte de a se urca în tractor.

„Te descalți înainte să intri în cabină pentru că e ca și cum ar fi casa ta. Stai acasă mai puțin ca pe tractor sau combină. Eu am grijă de ele ca de copiii mei. În ’95, când am primit combina Class 420, am îngrijit-o ca pe copilul meu. Are 18 ani combina și e în stare bună. O cheamă Georgiana. E un nume care mi-a plăcut și care mi-a venit în minte atunci”, povestește ieșeanul.

Costică Cibotaru: „Pe tractor l-am botezat Suleyman. E puternic, e mare, e feblețea mea”

Acesta își continuă povestea și spune că a botezat și tractorul.

„Pe tractor l-am botezat Suleyman. E puternic, e mare, e feblețea mea. Nu vreau să-l dau la nimeni. Nu lucrează altcineva cu el, înafară de mine și colegul de schimb. Nu se urcă nimeni în el. Eu mă trezesc la 5-6 dimineața, vin la muncă, dacă tractorul e la fermă, îl iau și mă duc unde am treabă. La arat merg 14-15 hectare, în fiecare zi. Dacă ții la tractor, mergi doar atât, dacă nu, mergi 17 hectare, mai mult. Tractorul funcționează, merge, dar nu trebuie să tragi de el pentru că banii îi câștigi cu el, nu trebuie să-l omori. Deci, trebuie păstrat și îngrijit ca și copilul tău”, explică Costică Cibotaru.

Costică Cibotaru este unul dintre ieșenii care câștigă mai bine decât românii plecați să muncească în străinătate

În vârstă de 48 de ani, ‘nea Costică tractoristul spune că ar vrea să iasă la pensie dacă ar putea din această meserie. Ar fi vrut să îl vadă pe Suleyman și reporterii BZI, însă tractorul se odihnea în altă parte.

„Suleyman al meu e la Tabăra acum. Nu vi-l pot arăta, dar e ca tractorul Class ce îl vedeți. L-am lăsat acolo pentru că e mai aproape de terenul unde lucrez. După ce se oprește ploaia mă duc iar la treabă, nu, domnul inginer?”, îi spune șefului său mai mic cu 25 ani, care are grijă de utilajele agricole din ferma de pe aproximativ 5.000 de hectare.

Meseria de tractorist este plătită la Iași cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de euro lunar

Tractoriștii sunt la mare căutare pentru că, odată cu apariția utilajelor scumpe, de sute de mii de euro bucata, fermierii din Iași au nevoie de oameni de încredere care să le manevreze și îi plătesc cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de euro lunar. Vlad Miron, șef secție mecanizare, din cadrul fermei de la Țigănași, care are 50 de angajați în subordine și utilaje agricole de 10 milioane de euro, spune că tractoriștii sunt pe câmp și iarna, când trebuie să se facă diverse lucrări.

„Într-adevăr, nu există program fix și unii au lucrat și 14 ore pe zi când era campania, însă e o meserie pe care o poți face cu plăcere, așa cum o fac și eu acum. Am terminat facultatea și am vrut să plec din Țigănași, dar pentru că am primit posibilitatea să mă angajez aici, să rămân în comuna natală, să nu mai plătesc naveta, m-am angajat aici”, spune Vlad Miron.

În Iași sunt și femei tractoriste care au urmat cursurile organizate de Direcția Agricolă Iași și manevrează tractoare de sute de mii de euro

Una dintre ieșencele care a învățat totul despre tractoare este Mădălina Roman, o tânără în vârsta de 29 de ani, inginer agronom, care manevrează tractoare scumpe pentru care fermierii au plătit sute de mii de euro bucata. În ultimii ani, din cauza cererii mari de pe piață, tot mai mulți tineri din mediul rural se îndreaptă spre meseria de tractorist, deoarece este bine plătită și oferă o siguranță a locului de muncă. La cursurile organizate de Direcția Agricolă Iași se înscriu zeci de persoane în fiecare an, tineri care vor să urmeze cursurile pentru a primi atestatul necesar angajării ca tractorist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
08 august 2024
08 august 2024