Un individ din județul Iași a fost pedepsit de judecători, după ce a fost acuzat de un act de teribilism. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Hârlău l-au condamnat recent pe Vasile Liviu Roșca la 1 an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru conducerea unui vehicul fără permis. Anchetatorii spun că tânărul teribilist a fost prins pe un moped, alături de un pasager, deși nu are carnet de conducere
Un tânăr teribilist a fost la un pas de o tragedie, pe o șosea din Iași! Individul a urcat pe un moped și a mai luat și un pasager cu el, chiar dacă nu are carnet. Ce a pățit șmecherul după ce a fost oprit de polițiști!
Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Hârlău l-au condamnat recent pe Vasile Liviu Roșca la 1 an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru conducerea unui vehicul fără permis. De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Vasile Liviu Roșca, acuzat că a urcat pe moped, deși nu are permis de conducere
Procesul ieșeanului Vasile Liviu Roșca a început pe data de 13 mai 2021. Procurorii l-au trimis în judecată pe tânărul teribilist sub acuzația de conducerea unui vehicul fără permis.
„În fapt, s-a reținut că, pe data de 25 iulie 2020, inculpatul a condus mopedul marca Gibera pe drumurile publice, respectiv pe Drumul Județean nr. 282, fără a avea permis și avându-l ca pasager pe numitul C.S.”, au menționat anchetatorii ieșeni.
La un moment dat, acesta a fost tras pe dreapta de un echipaj de Poliție. Agenții i-au cerut tânărului documentele, însă au constatat că el nu are permis de conducere. Ulterior, individul a fost dus la audieri și i s-a întocmit un dosar penal.
Tânărul teribilist a recunoscut totul
În cursul judecății, Vasile Liviu Roșca a recunoscut în totalitate săvârșirea faptei reținute în sarcina lui prin actul de sesizare a instanței și a solicitat ca judecarea cauzei să se facă prin aplicarea procedurii speciale în cazul recunoașterii învinuirii.
„Fiind o infracțiune de pericol, urmarea imediată a acestei infracțiuni comise constă tocmai în starea de pericol pentru societate a unei asemenea fapte, starea de pericol pentru siguranța circulației pe drumurile publice rezultând din simpla activitate de conducere pe drumurile publice a unui vehicul fără a avea permis. Totodată, legătura de cauzalitate, raportat la specificul infracțiunii de pericol analizate, rezultă tocmai din materialitatea faptei comise de inculpat.
Aplicând, așadar, în privința inculpatului cauza legală de reducere a pedepsei, instanța urmează să îi aplice acestuia pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis o pedeapsă cu închisoarea între limitele speciale reduse cu o treime. Se va avea, de asemenea, în vedere și faptul că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, așa cum rezultă din fișa de cazier judiciar a acestuia, atașată la dosarul cauzei, dar și atitudinea sinceră adoptată de acesta atât în cursul urmăririi penale, cât și al cercetării judecătorești, precum și faptul că a recunoscut și regretat comiterea faptei, colaborând în acest sens cu organele judiciare.
Instanța apreciază și că, pe perioada procesului penal, inculpatul a realizat gravitatea faptei săvârșite, iar funcțiile de constrângere și de reeducare, precum și scopul preventiv al pedepsei pot fi realizate numai printr-o justă individualizare judiciară a sancțiunii, cu luarea în considerare a persoanei căreia îi este destinată pentru a fi ajutată să se schimbe, în sensul adaptării ei la cerințele socio-etice impuse de societate”, au concluzionat judecătorii ieșeni.