Prima pagină » Titlurile zilei » Un tânăr student vrea să devină milionar în euro la numai 23 de ani! Cariera vrea să o construiască la Iași, după ce a lucrat cu englezii. „Există posibilitatea unei relocări în România”

Un tânăr student vrea să devină milionar în euro la numai 23 de ani! Cariera vrea să o construiască la Iași, după ce a lucrat cu englezii. „Există posibilitatea unei relocări în România”

16 oct. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Andrei Secu, un tânăr student și IT-ist angajat la o companie străină, a venit la Târgul de Cariere organizat la Iași, în complexul Palas. Reporterii „BZI” au stat de vorbă cu el pentru a afla ce așteptări are de la angajatorii veniți la Târg, ce pregătire are în domeniu, dar și ce loc de muncă și-ar dori să obțină

La Târgul de Cariere organizat la Iași au venit în număr mai mare tinerii care vor să se angajeze în domeniul IT sau studenții care vor un loc de muncă bine plătit, cum este și cazul lui Andrei Secu. Tânărul IT-ist, în vârstă de 23 de ani, muncește în Chișinău, Republica Moldova, însă este dispus să se mute la Iași dacă primește oferte de angajare atractive.

„Având în vedere că există posibilitatea unei relocări în România, am venit aici pentru a vedea care sunt ofertele pieței și pentru a mă interesa de posturile de pe piața muncii din Iași. Sunt angajat de 4 ani, dar vreau un job mai bine plătit. Muncesc la asigurarea calității în regim automatizat. Înainte ca orice produs să fie livrat, trebuie să aibă un anumit nivel de calitate. Eu sunt cel care verifică dacă îndeplinește acele proceduri, dacă ne putem permite să spunem că acest produs este gata pentru a fi înaintat utilizatorului final. Eu asigur clientul cu ceea ce este scris în cerințele proiectului”, susține Andrei Secu.

Andrei Secu, student și IT-ist: „La 18 ani mi-am deschis o firmă de IT și am închis-o la scurt timp”

Tânărul povestește că a încercat să fie antreprenor la o vârstă fragedă însă nu a avut succes. Nu a renunțat însă la ideea antreprenoriatului.

„Pot să spun că experiența m-a dus pe diferite drumuri, încercând și antreprenoriatul la vârsta de 18 ani, dar am decis să mă angajez și de atunci fac asta. La 18 ani mi-am deschis o firmă de IT și am închis-o la scurt timp pentru că nu a avut succes. Nu voi schimba domeniul prea curând pentru că este un domeniu unde se câștigă bani frumoși. De exemplu, dacă la Chișinău se câștigă 3.000 de lei, lunar, în Iași primești 3.500 de lei. Dar cheltuielile sunt diferite. La Chișinău, dacă ieși în oraș, plătești 60 de lei, la Iași, costurile ajung la 150 de lei”, mai spune Andrei Secu.

Reporterii „BZI” au prezentat în edițiile anterioare povestea lui Vlad Petru Bîrgu, fost tenor și absolvent al Universității de Arte din Iași, care a finalizat cursuri de reconversie profesională și a devenit IT-ist în câteva luni.

Andrei Secu spune că nu renunță la domeniul IT pentru că se câștigă bani frumoși

Andrei Secu, IT-istul din Chișinău, spune că vrea să devină milionar în euro, iar experiența de până acum în acest domeniu îl va ajuta să își găsească, pentru a face primul pas spre visul său, un loc de muncă mai bine plătit.

„Având în vedere nivelul de pregătire de până acum, cred că aș putea să ajung la un post de management, care să mă ajute să mă dezvolt pe partea de soft skills mai mult. IT-ul l-am ales din întâmplare, dar una fericită, deoarece lucrând în IT am posibilitatea, ca după o anumită perioadă de timp, să schimb domeniul, să lucrez și în banking, transporturi, imobiliare, dar tot pe partea informatică și de unde pot să învăț multe lucruri, ceea ce îmi place foarte mult. Câteva zile pe săptămână lucrez de acasă, iar în celelalte sunt la oficiu. Compania unde lucrez este foarte faină și pot să lucrez în acest fel. Lucrez pentru o companie din UK. De 4 ani sunt angajat la ei”, mai spune Andrei Secu, student la „Tehnologia informațională și Statistica economică”, anul 2 de Master.

Ancuța Scântei, reprezentant AMD: „Avem proiecte multe și avem nevoie de talente care să ne sprijine să ne dezvoltăm”

Unul dintre angajatorii prezenți la Târgul de Cariere din Palas este AMD România.

„Ne dorim să ne extindem echipa, de aceea am venit la Iași. Ne dorim să avem ingineri, absolvenți ai Facultății de Electronică și Calculatoare, Automatică și Telecomunicații și Informatică. Nu avem un număr prestabilit de angajați. Dacă la anul ne vom putea dubla echipa, ar fi ideal pentru noi, pentru că avem proiecte multe și avem nevoie de talente care să ne sprijine să ne dezvoltăm. Primul centru al AMD-ului s-a înființat acum în Iași, dar dacă găsim colegi și din alte orașe, work from home este foarte prielnică, dar cu precădere din Iași”, susține Ancuța Scântei, reprezentant AMD.

Advanced Micro Devices, Inc. sau AMD este o companie multinațională americană, cu sediul în Sunnyvale, California. Este unul din marii producători de microprocesoare, plăci de bază și procesoare grafice pentru servere și calculatoare personale. În România compania are 68 de angajați. Cele mai căutate locuri de muncă, în Iași, în luna septembrie 2021, sunt cele din domeniile construcții și curierat.

Târgul de Cariere din Palas se organizează de 15 ani, însă timp de 2 ani a fost suspendat din cauza situației pandemice

Organizatorii evenimentului spun că angajatorii prezenți la Târgul de Cariere caută 300 de persoane.

„Au putut veni 25 de companii, foarte multe din domeniul automotive, producție și, bineînțeles, IT, pentru că la Iași industriile acestea sunt foarte spornice. Aceste companii vor să recruteze aproximativ 300 de persoane. Sunt locuri de muncă pentru persoane cu experiență, dar și cu mai puține calificări, mai ales pe partea de producție. Se fac internship-uri în cadrul companiilor care vor să angajeze și absolvenți, se caută persoane care cunosc o limbă străină, dar există și locuri de muncă pentru persoane necalificate. La capitolul angajări cu siguranță va fi un succes, însă avem emoții în privința numărului de participanți, pentru că în anii trecuți aici veneau peste 7.000 de oameni, dar acum, de când sunt restricțiile și este necesară prezentarea unui certificat verde, nu știm exact cam câtă lume va îndrăzni să vină”, susține Claudiu Stanciu, reprezentant Târgul de Cariere Iași.

Evenimentul se va desfășura și astăzi, de la 10:00 la 18:00. Companiile din domenii precum IT, inginerie, producție, finanțe, relații și suport clienți, consultanță, operațiuni vor să recruteze sute de persoane cu experiență sau fără.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *