Prima pagină » National » Un tânăr olimpic din Brăila a propus un proiect prin care urmăreşte să aducă astronomia mai aproape de elevi

Un tânăr olimpic din Brăila a propus un proiect prin care urmăreşte să aducă astronomia mai aproape de elevi

19 oct. 2022, 14:56,
în National

Un elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Brăila, olimpic la fizică, a propus un proiect prin care își propune să aducă astronomia mai aproape de elevi, astfel încât acest domeniu să se regărească printre preocupările elevilor din mediul rural. Tot mai mulți olimpici încearcă să propună proiecte similare pentru a veni în sprijinul altor elevi.

Adrian Țiripa, olimpic la fizică, astronomie și astrofizică, a decis să își împartă cunoştinţele şi cu alţi elevi din mediul rural. A propus proiectul intitulat „Astronomie pentru toți” cu scopul de a vorbi cu câţi mai mulţi copii în cele 40 de comune din judeţul Brăila, despre astronomie, domeniu pentru care îşi manifesta pasiunea încă din copilărie.

Astronomia, mai aproape de elevi

Adrian Țiripa a obținut medalia de argint şi diploma specială pentru cel mai bun rezultat la proba observaţionala la Olimpiada Internaţională de Astronomie în 2019, iar în 2021 a obţinut medalia de bronz la categoria seniri la Olimpiada Internaţională de Astronomie în format online.

Adrian Țiripa s-a întâlnit deja cu elevi din 9 comune brăilene, printre care Siliștea, Romanu, Gemenele, Tudor Vladimirescu, Vădeni, Cazasu, Tichilești, Chiscani și Unirea. Băiatul olimpic spune că vrea să contribuie cu ceva pentru a schimba perspectiva altor elevi.

„Am crescut în mediul rural şi am observat cu proprii mei ochi situaţia copiilor de acolo. Problemele sunt profunde şi cunoscute de noi toţi, însă încerc să contribui şi eu cu ce pot pentru a schimba, chiar şi infinitezimal, perspectiva acelor elevi. Visez că măcar unul, dintre zecile sau sutele de copiii prezenţi, să realizeze că, prin găsirea unei pasiuni şi muncă pentru aceasta, îşi poate atinge chiar şi cele mai nesperate aspiraţii, iar că educaţia este cea care îl poate îndruma către un trai mai bun”, a spus Adrian Țiripa, iniţiatorul proiectului.

Deși el este inițiatorul proiectului,  este susţinut şi de Rotary Club Brăila și de Asociaţia Brăileana pentru Educaţie Civică, ABEC.

Ce proiecte similare au fost inaugurate în județul Iași

Și în judeţul Iaşi, tinerii olimpici încearcă să contribuie la consolidarea cunoştinţelor altor elevi. La Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași a fost inaugurat un club de chimie experimentală CHIMIPLY, care a fost iniţiat de Pravăţ Calin George, elev din clasa a XI-a F, olimpic naţional la Chimie. În 2021, Calin George Pravăţ a obţinut Menţiune Specială la Olimpiada Naţională de Chimie

„Chimia m-a pasionat din primul moment în care am auzit de ea în clasa a VII-a. M-a fascinat să combin anumite substanțe pentru a obține ceva complet diferit, cu alte proprietăți. Participările și rezultatele la etapele naționale ale olimpiadei de chimie m-au ajutat să devin ambițios și perseverent, dar și să realizez că îmi pot face o carieră în acest domeniu. Prin intermediul clubului CHIMIPLY îmi doresc să le arăt tuturor cât de frumoasă poate fi chimia”, a menționat Călin Pravăț, elev în clasa a XI-a F.

Băiatul olimpic a fost susţinut și de Sofia Earmacov, eleva în clasa a X-a C, Florin Atudorei, elev în clasa a XI-a F și de profesoara Lăcrămioara Popă, profesoara Monica Trupină și inginerul laborant Mihaela Munteanu.

„Am ales să mă implic în acest proiect pentru propria mea dezvoltare, dar și pentru că mi-am dorit să contribui la dezvoltarea unui sistem de care să beneficieze elevii de gimnaziu; poate unii dintre ei își vor găsi pasiunea”, a declarat eleva Sofia Earmacov.

Vă reamintim că și alți olimpici din județul Iași au propus proiecte în sprijinul altor elevi. Doi tineri de 18 ani, elevi olimpici ai Colegiului Național „Costache Negruzzi” din Iași au propus în 2020 proiectul „Elevi Pentru Elevi în Carantină”. Prin acest proiect, olimpicii pot rezolva probleme care apar la diferite discipline școlare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *