Scaunul karmic, un produs unic în Iași, inventat în plină pandemie, s-a vândut ca pâinea caldă, în ultimele luni. Produsul a fost conceput de o companie din domeniul imobiliar care s-a adaptat nevoilor clienților. Cele mai multe produse se vând în străinătate. De aceea, compania a recrutat noi angajați care se ocupă mai ales de zona de marketing
Una dintre companiile din Iași, care în plină pandemie COVID-19 a conceput un produs nou, unic în Iași, și a făcut noi angajări pentru a face față cererii ridicate, este Karmic Wood. Firma specializată în producția de mobilă a scos pe piață scaunul karmic, un produs multifuncțional care s-a vândut rapid, atât în țară, cât și în străinătate. Pentru a face față cererii, compania a recrutat personal pentru zona de marketing, dar și pentru producție. Potrivit Andrei Ungureanu, cea care se ocupă de dezvoltarea proiectului Karmic Mood Chairs în întreaga lume, a fost nevoie de noi angajați odată cu creșterea cererii.
„Am angajat personal pentru că a fost nevoie, mai ales pentru zona de promovare a produselor, pentru export. Am observat că mulți angajați noi sunt dispuși să se recalifice, vor să se specializeze la fața locului. Sunt persoane care au venit din străinătate și sunt învățate să muncească cu un anumit program, iar aici trebuie doar să se adapteze domeniului. În domeniul imobiliar cred că este o excepție faptul că a crescut cererea din partea clienților”, susține Andra Ungureanu, reprezentant compania Karmic Wood.
Scaunul karmic, un produs unic în Iași, vândut atât în țară, cât și în străinătate, în plină pandemie de COVID-19
Firma este deținută de un tânăr din Iași, care a înființat compania în anul 2011. Scaunul karmic, produsul unic inventat de Karmic Wood, costă 245 de lei și poate fi utilizat în mai multe moduri.
„Noi am conceput un anumit scaun, multifuncțional, chiar în pandemie. Este un concept nou pentru Iași, iar scoaterea unui produs nou pe piață arată faptul că un business poate să se dezvolte și în pandemie. De exemplu, este scaun taburet pentru relaxarea picioarelor, masă de cafea, ceai, scaun pentru musafiri, accesoriu de design în casă, masă pentru jocuri, suport pentru laptop, prosoape. Avem cerere din partea clienților din afară și exportăm cu succes acest produs inovativ, total nou pentru Iași. Într-adevăr, se vede că în pandemie a crescut cererea pentru articole sportive, medicamente, dar sunt și afaceri care supraviețuiesc, se adaptează cererii de pe piață. Suntem creatorii celui mai nou concept de scaune multifuncționale, un design simplu, un produs al viitorului”, susțin reprezentanții Karmic Wood. Până acum s-au vândut mai multe sute de unități.
Reprezentanții Karmic Wood: „Este mai mult decât un scaun. E un scaun pe viață”
Potrivit inventatorului acestui produs, scaunul multifuncțional reprezintă produsul viitorului. Alături de fondatorul companiei, în echipa sa a fost și Andrei Mihalache, cel care a creat designul scaunului.
„Este mai mult decât un scaun. E un scaun pe viață. Ce anume face diferența? Este un concept de scaun panoramic – 360 grade – care are multiple utilizări, design versatil, dimensiuni ergonomice. Un produs potrivit pentru orice loc din casă, extrem de practic, comod, dar și minimalist, în linii simple și moderne. Poate fi și înălțător pentru a ajunge în zone greu accesibile, suport pentru pahare, lumânări, scaun pentru relaxare în grădină sau balcon, birou portabil și adaptabil în orice spațiu în casă, noptieră pentru telefon și cărți, accesoriu pentru sport, yoga și sanctuar pentru meditație. Elementele practice, care îl particularizează, sunt geometria sa unică, peste 100 combinații cromatice, peste 30 de funcționalități, ușor de montat (în doar 60 secunde și 3 pași), ușor de transportat oriunde (are doar 4 kg), ușor de depozitat”, mai spun reprezentanții Karmic Wood.
Reprezentant firma de mobilă: „A crescut cererea cu 50 la sută anul trecut, față de 2019”
Patronul unei firme care se ocupă de realizarea pe comandă a mobilei susține că a crescut numărul clienților, în ultimele luni, de aceea a fost nevoit să recruteze personal.
„Noi am făcut angajări pentru că a crescut cererea pentru mobilă la comandă, mai ales pentru bucătării. Am avut nevoie de noi echipe de băieți care să ne ajute, mai ales la montarea mobilei, pentru că trebuia să onorăm comenzile într-un timp cât mai scurt. A crescut cererea cu 50 la sută anul trecut, față de 2019. Clienții nu mai cumpără mobilă din magazine decât dacă dispun de un spațiu mare în locuință. Noi am făcut cel mai mult bucătării. Au plătit câteva mii de lei până la mii de euro, în funcție de tipul de mobilă și lungimea mobilei, câți metri pătrați are bucătăria și ce feronerie vrea clientul”, susține Mircea Popa, administrator Wood Product.
Ieșenii care sunt în căutarea unui loc de muncă au la dispoziție 438 de posturi, în perioada 24 februarie – 3 martie 2021. Patronii din domenii precum fast-food, construcții, industrie sau curierat oferă salarii cuprinse între 1.500 și 4.500 de lei, lunar.
Firmele din Iași care au înregistrat pierderi financiare, din cauza pandemiei COVID-19, au obținut ajutoare financiare importante de la stat
În anul 2020 au fost efectuate plăți în valoare de 41,5 milioane de euro pentru diverse scheme de sprijin, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Din suma totală acordată beneficiarilor din Iași, 25 de milioane de euro reprezintă ajutorul de șomaj tehnic pentru cei aproape 100.000 de angajați cărora le-a fost suspendată activitatea o anumită perioadă de timp. Patronii din Iași care au reangajat personalul trimis în șomaj tehnic au încasat de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) peste 20 de milioane de euro, ajutoare financiare acordate de stat pentru patronii care au solicitat 41,5 la sută din salariul de bază brut pentru o perioadă de 3 luni.
De asemenea, 1.200 de cereri au fost depuse cu 3.525 de beneficiari la AJOFM pentru indemnizațiile acordate părinților pentru suprevegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ. În cadrul acestei măsuri, AJOFM Iași a acordat ajutoare financiare în valoare de 580.000 de euro.