Prima pagină » Economic Local » Un tânăr gestionează, direct din Olanda, o afacere de succes din Iași. Tânărul vrea să ajungă la nivelul marilor antreprenori din străinătate: „Olandezii sunt mai informați, organizați și de aceea au succes”

Un tânăr gestionează, direct din Olanda, o afacere de succes din Iași. Tânărul vrea să ajungă la nivelul marilor antreprenori din străinătate: „Olandezii sunt mai informați, organizați și de aceea au succes”

10 sept. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Numărul producătorilor de fructe de pădure a crescut în Iași în ultimii ani, cei mai mulți fiind cu plantații de mure și zmeură. Unul dintre tinerii din Iași, care a dezvoltat o afacere de succes, cu mure, este Cosmin Bocancea. În prezent, muncește în Olanda pentru a strânge banii necesari dezvoltării plantației și coordonează afacerea din străinătate

Cosmin Bocancea, în vârstă de 25 de ani, a înființat o plantație cu mure în anul 2019, când căuta un teren potrivit pentru a investi într-o afacere agricolă. A plantat butașii pe 3.000 de metri pătrați și a reușit să vândă toată producția de până acum. Plănuiește să își extindă afacerea și să planteze încă 3.000 de metri pătrați cu zmeură.

„Vrem să ne extindem tot cu 3.000 de metri pătrați, în primăvară, dar cu zmeură. Vânzarea merge foarte bine și clienții încep să se orienteze spre producătorii locali. Anul acesta, în primul an de rod, producția a fost foarte bună, iar anul viitor ne așteptăm ca aceasta să fie de 100 la sută. Fructele sunt sănătoase, iar soiul Thornfree este unul foarte calitativ, murele nu au semințe și sunt mai dulci. Noi am înființat mure pe o suprafață mică pentru că este mai rentabil din punct de vedere economic. Investiția am amortizat-o deja și anul viitor preconizăm că vom fi pe profit. Contează foarte mult dacă vinzi ceva de calitate”, spune Cosmin Bocancea, producător din comuna Belcești, Iași.

Cosmin Bocancea, producător din Iași: „Strâng niște bani pentru a face o afacere cu fructe de pădure, în adevăratul sens al cuvântului”

Chiar dacă în prezent lucrează la un depozit din Olanda, coordonează toată activitatea din străinătate și spune că îl ajută familia din Iași. Vrea să mai strângă banii necesari dezvoltării afacerii.

„M-am ocupat și personal, m-a ajutat și familia. Noi facem lucrări manuale, pentru că avem o suprafață mică, și asta necesită mai mulți oameni la muncă, care sunt tot mai greu de găsit. Acum sunt în Olanda și strâng niște bani pentru a face o afacere cu fructe de pădure, în adevăratul sens al cuvântului. Aici, în Olanda, toată lumea se ocupă de agricultură. Eu, de exemplu, consum produse de la producătorii locali. Sunt mai informați și organizați și de aceea au succes. Producătorii lasă marfa în fața porții, fără camere video, iar clienții vin și își iau ce au nevoie, lasă banii și pleacă. La noi nu prea există așa ceva”, spune Cosmin Bocancea.

Sorin Bocancea spune că tinerii din Olanda sunt încurajați să devină agricultori

Tânărul face comparații cu țara noastră în ceea ce privește agricultura din România și Olanda și spune că tinerii de acolo sunt încurajați să facă agricultură.

„Prețurile aici sunt mai mici ca la noi. Din ce am observat, sunt subvenționați mai bine, iar sistemul lor pleacă de la stat. Statul îi întreabă ce vor să cultive anul acesta și, în funcție de producători, se cultivă în fiecare an altceva, pe regiuni. Primesc și apa pentru irigații gratis, totul se face prin aplicații pe telefon, când vine vorba de sistemul de irigații, și sunt în topul țărilor europene în privința agriculturii. Eu am plecat din țară anul trecut, după ce am terminat lucrările în plantație, și vreau să mă întorc anul viitor, în primăvară, să mă ocup personal de toată plantația, inclusiv de cea nouă, de zmeură. Deja am format o afacere bună însă mai e nevoie de multă muncă”, povestește Cosmin Bocancea, producător din Iași.

Investiția în plantația de mure a lui Cosmin Bocancea se ridică la câteva mii de euro

Tânărul din comuna Belcești vrea să mai investească în afacerea cu fructe de pădure alți 10.000 de euro.

„Momentan vreau să vând doar produsele proaspete. Pentru procesare e nevoie de o suprafață mai mare. Cererea este neașteptat de bună pentru fructele proaspete, de aceea vom continua să ne ocupăm de plantația cu fructele de pădure. Costurile pentru înființarea unei plantații cu mure, pe 3.000 de metri pătrați, cum am eu, sunt de câteva mii de euro. La zmeură costurile sunt mai mari. Doar materialul săditor costă 4.000 de euro plus lucrările, oamenii, sistemul de irigații. Ajungi la vreo 10.000 de euro”, mai spune Cosmin Bocancea.

Reporterii „BZI” au prezentat, într-o ediție anterioară, povestea de succes a trei tineri din Iași care au muncit în străinătate, s-au întors acasă și au înființat „Cooperativa Natural”.

Ieșenii investesc în plantații cu fructe de pădure pentru că reușesc să obțină rapid profit

Un alt producător din Iași care a investit într-o plantație cu mure, pe aproximativ 5.000 de metri pătrați, este Sorin Panainte. Producătorul spune că a mizat pe o plantație de fructe de pădure pentru că a văzut că alte persoane care au investit într-o astfel de afacere au fost mulțumite de rezultate.

„Îți scoți banii cheltuiți repede și rămâi și cu profit. Noi suntem în anul 3 de la înființarea plantației și ne gândim să extindem plantația pentru că am avut producții bune, am vândut totul și am rămas și cu bani. Încă facem calculele, să vedem dacă este rentabil să mai plantăm mure anul viitor sau mai așteptăm și ne ocupăm doar de ce avem acum”, susține Sorin Panainte.

Reporterii „BZI” au prezentat într-o ediție anterioară povestea lui Alin Aignatoaei, fost manager într-o multinațională, care s-a dedicat în ultimii 9 ani agriculturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`