Prima pagină » Titlurile zilei » Un tânăr din Iași și-a ales o meserie de care mai auzi doar prin filme. „Au venit nemții cu translator la mine ca să plec la cursuri”

Un tânăr din Iași și-a ales o meserie de care mai auzi doar prin filme. „Au venit nemții cu translator la mine ca să plec la cursuri”

09 iul. 2024, 02:00, 2 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Ion Amariei este cel mai tânăr potcovar din Iași. Încă din copilărie i-a plăcut meseria aceasta, pe care a furat-o de la un vecin. Deși este pe cale de dispariție, spune că este bine plătită

Meșteșugul potcovitului, prin care se folosesc ciocanul și nicovala pentru a prinde și fixa potcoava de copita calului, este pe cale de dispariție. Cel mai tânăr potcovar din Iași, singurul care mai practică această meserie, este Ion Amariei, în vârstă de 43 de ani. Își amintește că din copilărie i-a plăcut ce făcea vecinul său, din comuna Mogoșești, ce era potcovar.

„Când eram mic, mama îmi zicea să plec la joacă. Eu mă duceam la nea Vasile, potcovarul de la noi din sat, ca să fur meserie. Așa mult îmi plăcea ce face! Îl întrebam: «Nea Vasile, ai cai». «Da-cum», îmi zicea. «Uită-te la mine cum fac». Așa am învățat meseria”, povestește Ion Amariei.

Ion Amariei este cel mai tânăr potcovar din Iași

O perioadă, a muncit doar ca potcovar, însă, pentru că nu se descurca cu banii, a decis să se angajeze în construcții.

„După câțiva ani de învățat meserie am început să fac și eu treabă pe la oamenii care îmi aduceau caii. Unii au venit și de la Bacău să le potcovesc caii. Dar nu am făcut doar asta. Am lucrat și la măsline în Italia, și în construcții în Iași. E greu oriunde, dacă nu îți place munca (n.r. – râde)”, mai spune potcovarul din Iași.

Reporterii BZI au prezentat, în edițiile trecute, povestea unui cizmar al Iașului, ce are o meserie pe cale de dispariție.

Cursuri pentru persoanele care vor să învețe meseria de potcovar

Acesta povestește că, în urmă cu cinci ani, reprezentanții unei fundații nemțești, care ajuta românii să ducă mai departe meseriile cu tradiție sau cele pe cale de dispariție, i-au propus să facă niște cursuri, iar apoi să lucreze la firma lor.

„Mi-au spus că dacă îmi place, să practic această meserie. Am făcut cursurile și apoi, după ce le-am terminat, am început să colaborez cu diverse firme. Eu oricum făceam meseria asta în timpul liber, pe acolo, prin sat. Medicul veterinar, prieten cu nemții, m-a întrebat dacă nu vreau sa fiu potcovar. Eu i-am spus că meseria asta o știu de când eram copil, de la 14 ani. M-au filmat cei de la fundație cum pun potcoava, au văzut că mă descurc, m-au băgat la școală. Am făcut cursurile în țară, pentru că nu aveam cu cine să las animalele, să plec în Germania, la cursuri. Au venit atunci nemții cu translator, cu medicul veterinar cu care m-am cunoscut și mi-a zis de firma asta, care mă poate ajuta. Așa m-am angajat la ei și acum colaborez cu diverse firme care au nevoie de potcovar”, spune potcovarul care colaborează și cu Equester Riding Club, din Voinesti, Iași, unde se afla când au discutat reporterii BZI cu el.

Caii Poliției Locale Iași, îngrijiți de Ion Amariei

În pensiunea de la Voinesti sunt și caii Poliției Locale, din serviciul Poliția Călare, pe care îi îngrijește de mai bine de un an.

„Le schimb potcoavele cam o dată la două luni. Durează o oră să pun o potcoavă, iar recordul a fost de 15 potcoave pe zi. Unii cai sunt mai liniștiți, alții nu. Dar se obișnuiesc cu mine și până la urmă stau la potcovit”, mai spune Ion Amariei, care susține că cei doi copii ai săi nu vor să ducă mai departe această meserie.

„Băiatul meu nu vrea să facă asta. Fata mă mai ajută, îmi aduce sculele, dar nu prea vor tinerii să facă meseria asta. Noi eram trei potcovari în Iași. Acum, am rămas doar eu. E o meserie din care se câștigă. Nu aș mai fi făcut-o, dacă nu se câștiga. Pot să-mi fac treaba acasă, pot să cresc niște animale”, mai spune potcovarul ce are o zicală:

„Pe om îl face nevasta cuminte, pe cal îl face stăpânul”.

Doi polițiști de la Poliția Călare Iași au prins niște hoți. Ion Amariei este cel mai tânăr potcovar din Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`