Prima pagină » Eveniment-Social » Un tânăr din Iași crescut în centrele de plasament ajută sute de copii defavorizați. Visul lui este să aibă o casă pe care să o împartă cu cei fără adăpost

Un tânăr din Iași crescut în centrele de plasament ajută sute de copii defavorizați. Visul lui este să aibă o casă pe care să o împartă cu cei fără adăpost

09 sept. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Eveniment-Social

Ieșeanul Ciprian Mihalcea a ajuns în centrele de plasament din oraș de când avea doar două luni. De 12 ani se implică în acțiuni de voluntariat prin care a ajutat sute de copii defavorizați din județul Iași. Totodată, își sprijină și mama, și cei șase frați vitregi. Odată cu împlinirea vârstei de 26 de ani va părăsi Centrul Social cu Destinație Multifuncțională „Bucuria” din Iași

Ciprian Mihalcea, un tânăr din Iași care a crescut în centrele de plasament, ajută de la vârsta de 16 ani sute de copii defavorizați. Se implică în activitățile ONG-urilor din municipiu și a avut acțiuni de voluntariat pe care le-a desfășurat din proprie inițiativă. La 21 de ani a absolvit Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” din Iași, ca operator la mașini cu comandă numerică și de atunci a ocupat posturi de casier la mai multe unități comerciale.

„În aproape trei săptămâni împlinesc 26 de ani și va trebui să părăsesc centrul social. Nu a fost ușor deloc să stau în centrele de plasament, cinci în total, dar chiar și așa, după ce am plecat voiam tot mai mult să mă întorc. Aveam dorința de a sta din nou acolo pentru că îmi era frică ce va urma, că poate rămân fără bani de chirie, fără bani de mâncare. Gândul că nu o să mă pot descurca mă făcea să îmi doresc să stau iar în centru. Făceam tot mai multe activități de voluntariat pentru copiii aflați în plasament tocmai ca să mai am contact cu acel mediu, dar de ceva timp am început să ajut copiii din alte zone”, a povestit Ciprian Mihalcea.

Tânârul visează la o casă în Iași pe care să o împartă cu persoanele fără adăpost

Abandonat la doar două luni de la naștere, Ciprian Mihalcea și-a cunoscut familia la vârsta de 18 ani. A aflat că tatăl a decedat și că mama lui are încă șase copii. Nu are niciun sprijin din partea familiei, în schimb el se asigură că le este bine și îi ajută de fiecare dată. Tânărul încearcă din greu să demonstreze cât de greșită este mentalitatea celorlați despre tinerii proveniți din centrele de plasament. Cea mai mare dorință a lui este să își cumpere o casă în care să locuiască atât el, alături de familie, cât și persoanele care nu au un acoperiș deasupra capului.

„Visul meu este să am o casă cu două dormitoare la mansardă pentru mine si familia mea și jos să locuiască cei care nu au unde să stea. Am fost învățat că dacă ajuți, vei fi la rândul tău ajutat. Nu îmi judec familia. Poate că a fost mai bine că am stat în centre de plasament, mai ales pentru că am reușit să fac o școală. Este greu, totuși, la 18 ani să pleci fără sprijin în viață. Cum să se descurce un tânăr plecat din centru, fără familie, să se întrețină cu salariile mici și prețul mare al chiriilor?! Este mult prea greu și de aceea mulți ajung să doarmă pe stradă, mai ales dacă au și probleme de sănătate, caz în care nu te primește nimeni să lucrezi aici în Iași”, a precizat Ciprian Mihalcea.

Salariul mic îi permite cu greu să plătească o chirie în Iași

Pe o perioadă de peste un an a locuit într-un apartament în Iași unde cheltuielile l-au determinat să se împrumute cu o sumă mare de bani din bancă. În tot acel timp a susținut și un prieten care ieșise din centrul de plasament și nu avea o locuință și nici un loc de muncă. Fără bani cu care să plătească rata bancară, datoriile s-au acumulat. Lucrează de un an la un fast-food din Iași pe postul de casier și din salariul primit, jumătate este valoarea popririi bancare.

„Am doi ani de când sunt în Centrul Social cu Destinație Multifuncțională. Am stat la început 1 an, după care m-am mutat în chirie. Era în zona de centru, așa că alături de facturi dădeam în fiecare lună 1.800 de lei. Nu câștigam acea sumă, mai ales că locuiam cu un coleg dat afară din cămin, care nu lucra. Timp de un an și jumătate am locuit acolo și am făcut rate la bănci. Mă descurc cu 700 de lei de câteva luni. Voi avea popriri pentru cel puțin un an de acum”, a mai povestit Ciprian Mihalcea.

Sute de pachete ajung an de an la persoanele defavorizate din Iași

Ieșeanul se implică în mai multe activități, dar cele mai importante sunt campaniile desfășurate de Crăciun și de Ziua Copilului. atunci când strânge pachete pentru peste 250 de persoane. Astfel, Ciprian Mihalcea ajută cel puțin de două ori pe an sute de beneficiari din centrul de plasament în care a locuit, dar și din Centrul Social „Bucuria” din Iași. Totodată, el ajunge și la copiii defavorizați din satul Belcești, acolo unde este și familia lui. În perioada pandemiei a împărțit donații de pachete cu alimente și produse de igienă în satele din Iași.

„Anul trecut, de Crăciun, am ajutat 250 de persoane. Au contribuit copii din școlile din Iași care au vrut să îndeplinească dorința unui copil defavorizat. După ce am strâns pachetele, cu banii din salariile de pe trei luni am închiriat autocare care să ducă copiii din oraș la cei pentru care au cumpărat cadourile aflați în Belceșți. Nu pot să mă laud eu cu un cadou cumpărat de altcineva și mi s-a părut normal ca fiecare să vadă bucuria de a dărui din ochii celuilalt copil. În perioada pandemiei, în timpul stării de alertă, trei săptămâni am fost la sute de familii de la țară cu produse alimentare și de igienă”, a mai spus Ciprian Mihalcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024