Prima pagină » Titlurile zilei » Un tânăr din Iași a muncit din greu în fermele din Anglia. S-a întors în țară și și-a deschis o afacere după modelul britanic. Toți localnicii îl invidiază acum pentru ideea sa
Un tânăr din Iași a muncit din greu în fermele din Anglia. S-a întors în țară și și-a deschis o afacere după modelul britanic. Toți localnicii îl invidiază acum pentru ideea sa

Un tânăr din Iași a muncit din greu în fermele din Anglia. S-a întors în țară și și-a deschis o afacere după modelul britanic. Toți localnicii îl invidiază acum pentru ideea sa

02 dec. 2019, 04:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

În ultimii ani, comunitățile locale s-au dezvoltat cu ajutorul acestor bani europeni. Sumele nu sunt greu de obținut, iar cei care reușesc să le primească creează și locuri de muncă. Zeci de fermieri au depus proiecte și au reușit să obțină banii. Numai anul acesta au înființat mici afaceri 40 de agricultori, în Iași, iar unii dintre ei sunt tineri fermieri.

Una dintre metodele prin care ieșenii pot obține ușor fonduri europene pentru dezvoltarea unor mici afaceri în mediul rural este depunerea proiectelor în cadrul GAL-urilor. Acestea reprezintă grupuri de acțiune locală care contribuie la creșterea economică a micilor comunități din mediul rural. Cu ajutorul acestora, zeci de ieșeni au obținut banii necesari înființării unor mici afaceri în comunele unde locuiesc. Mare parte dintre aceștia sunt tineri fermieri care au obținut în medie 20.000 de euro pentru fiecare fermă agricolă, vegetală sau apicolă. Unul din tinerii care au riscat cu o afacere este Teodor Bubuțanu.

Fermă cu vaci de lapte

Tânărul originar din comuna Comarna a fost plecat câțiva ani în Anglia, unde a lucrat în domeniul zootehnic. După o perioadă grea pentru el, după cum a mărturisit chiar ieșeanul, tânărul în vârstă de 35 de ani a decis că e momentul să se întoarcă în țară și să încerce să facă ceva pe cont propriu. Avea câțiva bani puși deoparte și asta l-a încurajat să riște cu o afacere cu fonduri europene. A depus proiectul și a obținut prima tranșă din suma totală de 20.000 de euro. Cu banii vrea să achiziționeze vaci din rasa Holstein.

„Eu am lucrat într-o fermă zootehnică și știam ce înseamnă să ai grijă de aceste animale. În Anglia nu e ca în România. Acolo totul e automatizat. Chiar și așa, au nevoie de oameni în fermă să supravegheze totul și e o muncă nu tare ușoară, chiar dacă pare. Eu nu am vrut să mai fiu plecat în străinătate. A fost o perioadă grea pentru mine. De asta m-am întors să deschid o fermă. Am luat deja primele 10 vaci. Urmează să mai cumpăr tot atâtea. Până în primăvara anului viitor voi avea 30 de vaci de lapte. Eu sper că în doi ani maxim să am vreo 60 de vaci în fermă”, spune Teodor Bubuțanu.

Banii europeni, salvarea fermierilor

Chiar dacă unii dintre cei care dețin deja ferme zootehnice spun că le vor închide din cauza prețului prea mic pentru litrul de lapte, tânărul este optimist și spune că nu se teme că o să dea faliment.

„Poate nu au știut să aibă grijă de fermele lor. Am auzit și eu tot felul de situații. Dar nu e la fel pentru toată lumea. Eu cred că o să am cui vinde și pentru un preț bun. La noi fermele zootehnice au fost tot timpul la limita supraviețuirii. Dar asta e situația”, mai spune tânărul fermier. Dacă va avea posibilitatea, va încerca să mai acceseze fonduri europene. „Dacă se dau bani de ce nu să nu-i iau? O să mai încerc cu un proiect mai mare. Dar peste vreo câțiva ani”, mai spune ieșeanul.

Iașul, în topul beneficiarilor

Un alt proiect european de succes este al Oanei Iliescu. Tânăra este apicultoare și a obținut banii europeni atât pentru dezvoltarea fermei apicole, dar și pentru un atelier foto/video cu ajutorul căruia își promovează produsele apicole naturale.
Potrivit Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași, în anul 2019, cele mai mari sume au fost plătite către beneficiarii proiectelor selectate de GAL-uri, fiind vorba de aproximativ 4 milioane de euro. De asemenea, la nivel regional, AFIR estimează că vor fi efectuate plăți în valoare de peste 10 milioane de euro pentru trimestrul IV. Din această sumă, aproximativ 7,9 milioane de euro vor fi achitați către beneficiarii proiectelor cu construcții montaj din toate cele 6 județe. Pentru proiectele cu achiziții independente de pe raza județului Iași se estimează plăți în valoare de 700.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024