Prima pagină » Economic Local » Un tânăr din Iași a luat 16 credite în 8 luni ca să călătorească și să-și cumpere telefoane scumpe. Consultant financiar: „Oamenii dau într-o dependență”
Un tânăr din Iași a luat 16 credite în 8 luni ca să călătorească și să-și cumpere telefoane scumpe. Consultant financiar: „Oamenii dau într-o dependență”

Un tânăr din Iași a luat 16 credite în 8 luni ca să călătorească și să-și cumpere telefoane scumpe. Consultant financiar: „Oamenii dau într-o dependență”

20 ian. 2025, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Un tânăr din Iași a luat 16 credite în 8 luni ca să călătorească și să-și cumpere telefoane scumpe. Specialiștii din domeniul financiar avertizează în legătură cu dependența de creditele bancare

Tot mai multe persoane își fac credite la bănci, de nevoi personale sau carduri pentru cumpărături. Specialiștii din domeniul financiar avertizează în legătură cu dependența de creditele bancare.

„Știu o persoană care a luat 16 credite într-un interval de 8 luni. Aceste credite depășeau veniturile lui lunare. Deci, oamenii dau într-o dependență de a se folosi de banii băncii, de a merge în vacanțe, a cumpăra telefoane sau mașini pe care nu și le permit. Așa s-a întâmplat și în cazul acestei persoane. Te trezești în ipostaza în care muncești ca să plătești ratele la bancă și nu-ți mai permiți să trăiești. Asta e problema în cazul persoanelor cu venituri mici, dar nu numai. Una este să fie un cuplu care are venituri mici. De exemplu, 2.500 de lei, venitul net minim pe economie, două persoane, 5.000 de lei pe lună – altfel se gestionează bugetul. Dar, pentru o persoană singură, e greu să își facă o planificare financiară”, explică Diana Voiniciuc, consultant financiar din Iași.

Orice tânăr din Iași poate să obțină credite bancare, dar trebuie să fie atent

Tânăra este de părere că oricine poate să economisească, indiferent de venitul lunar.

„Eu aș începe chiar și cu 50 de lei pe lună să pun deoparte. Viața e imprevizibilă și trebuie să gândim preventiv. Eu, tuturor clienților le spun. Obiceiurile se formează și când ai venituri mici, pentru că nu îți garantează nimeni și nimic faptul că, în momentul în care îți crești veniturile, vei reuși să pui mai mulți bani deoparte. Asta e oarecum o minciună cu care lucrez cu clienții mei. Dacă pui 100 de lei pe lună, se strâng 1.200 de lei pe an, care poate fi un fond de urgență foarte bun pentru nevoile tale. Ideea este că, în momentul în care ne cresc veniturile, și stilul de viață crește. În loc să mergem într-o vacanță de 3 zile, mergem o săptămână în vacanță, mâncăm mai des în oraș, bem cafeaua în oraș”, mai spune Diana Voiniciuc.

Ieșenii care vor să scape de ratele la bancă pot consulta sfaturile oferite de Diana Voiniciuc. Tânăra din Iași este consultant financiar, cu sute de clienți în portofoliu și sute de mii de urmăritori pe rețelele sociale, unde îi informează cu privire la credite bancare, refinanțare sau investiții. Cei care vor să afle mai multe pot urmări noul episod de #PodcastBZI cu Diana Voiniciuc. Acesta poate fi urmărit AICI.

Diana Voiniciuc: „Persoanele nu țin cont de un anumit set de reguli. În primul rând, nu își permit creditul”

Diana Voiniciuc, consultant financiar din Iași, susține că cei care vor să acceseze un credit ar trebui să țină cont de mai multe aspecte:

„La capitolul credite, problema este că persoanele nu țin cont de un anumit set de reguli. În primul rând, nu își permit creditul. Dacă mergi pe grad maxim de îndatorare, nu ai bani de avans, nu ai bani puși deoparte sau ai un avans minim – este și aici o capcană cu avansul minim de 5% la Prima Casă. În momentul în care fluctuează ratele, ce faci? Nu e ok din punctul acesta de vedere. Ne luăm case mult mai scumpe decât ne permitem, profităm la maximum de gradul acela de îndatorare, dăm un avans foarte mic, ceea ce nu e ok, pentru că o să ajungem în ipostaza în care o să trăim de la o lună, la alta greu”, susține Diana Voiniciuc, consultant financiar.

Un tânăr din Iași a luat 16 credite în 8 luni ca să călătorească și să-și cumpere telefoane scumpe.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
observatornews.ro
Criminalul Andei, căutat de 400 de oameni. A violat în trecut o fetiță de 13 ani, dar n-a făcut închisoare
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Evz.ro
Vulcanii de sub ghețari, în pericol să erupă din cauza încălzirii globale
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Bani de la stat pentru plata facturilor la energia electrică: Veniturile luate în considerare. Cum se face calculul
Dailybusiness.ro
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
RomaniaTV
Premierul Ilie Bolojan anunţă AL DOILEA pachet de măsuri de austeritate. E cutremur!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 iulie 2025
10 iulie 2025