Prima pagină » Economic Local » Un tânăr din Iași a dat lovitura cu această afacere! Cosmin Anton: „Am vrut să fiu aproape de casă” – FOTO

Un tânăr din Iași a dat lovitura cu această afacere! Cosmin Anton: „Am vrut să fiu aproape de casă” – FOTO

31 mai 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Cosmin Anton, un tânăr din Iași, a accesat fonduri europene pentru a deschide o frizerie în mediul rural. Afacerea are un succes neașteptat la 3 ani de la inaugurare. În ultima perioadă, tot mai mulți tineri deschid businessuri în mediul rural cu banii obținuți prin intermediul GAL-urilor

Cosmin Anton, tânăr din Iași, în vârstă de 27 ani, și-a deschis un business de succes în comuna Todirești, cu fonduri europene. Tânărul, originar din Prahova, este frizer de la vârsta de 19 ani. A învățat meseria imediat după terminarea liceului, iar 3 ani a muncit la un salon cunoscut din Prahova. După ce a cunoscut-o pe soția sa, originară din comuna Todirești, au decis să se mute în Iași.

„Am acumulat experiență în frizerie în Prahova, iar când ne-am mutat în Iași, am decis că este momentul este facem ceva pentru noi. Așa am decis să accesăm fonduri europene, auzind despre asta. Ne-am interesat, am mai discutat cu alții și am aflat de GAL (n.r. – grup de acțiune locală Siret-Moldova). Am vrut să fiu aproape de casă și, practic, salonul e aproape de noi. Îmi place aici, m-am obișnuit cu localnicii, ne-am împrietenit. Am programări de la clienți din comună sau din comunele din jur. Depinde de tine, ca persoană, cum te descurci. Eu sunt mulțumit de ceea ce fac pentru că reușesc câștig suficient cât să trăiesc decent și să plătesc taxele și impozitele la stat”, spune Cosmin Anton.

Un tânăr din Iași a deschis o afacere de succes cu banii europeni

Tânărul a obținut 72.000 de lei, bani nerambursabili, prin proiectul derulat prin POCU (Program Operațional Capital Uman) în cadrul GAL-ului Siret Moldova. Beneficiarii GAL-urilor pot accesa maximum 200.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil la finanțare, deci sume mai mici. Gheorghiță Barău, reprezentantul GAL-ului Siret Moldova, susține că această afacere este sustenabilă.

„Proiectul tânărului din comuna Todirești a ieșit de sub monitorizare. Timp de 6 luni, am fost în fiecare lună și am văzut cum se descurcă beneficiarul. Are programări aproape zilnic, de dimineață până seara. Este o afacere sustenabilă și ca tânărul acesta sunt mulți alții care au deschis afaceri de succes”, susține Gheorghiță Barău, reprezentantul GAL-ului Siret Moldova.

Tinerii din Iași deschid sere cu legume și ferme zootehnice cu banii europeni.

Ieșenii pot depune proiecte în cadrul celor 12 GAL-uri din județ

GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat, cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor. Cele 12 GAL-uri din Iași sunt GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași Sud-Vest, GAL Siret-Moldova, GAL Microregiunea Belcești-Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare, GAL Dealurile Bohotinului. Unul dintre proiectele derulate de GAL Ștefan cel Mare în cooperare cu mai multe GAL-uri, unic în Iași, a avut un succes neașteptat. Acesta presupunea plimbarea gratuită cu ATV-urile și experiențe culinare de neuitat în gospodăriile producătorilor locali din județ.

De asemenea, Cosmin Anton, un tânăr din Iași, a accesat fonduri europene pentru a deschide o frizerie în mediul rural.

Comentarii
  • pai da, ca si tzaranii vor sa aiba impresii de „baeti” de oras. am vazut cand coboara la Gara Nicolina in grup si cu casetofonul dupa ei cu muzica la maxim la 7 dimineata, mari smecheri

  • reclama mascata la PNL in geam. huoooo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *