Prima pagină » Actualitate » Un tânăr de 22 ani, infectat cu variola maimuţei. Bilanţul cazurilor a ajuns la 19

Un tânăr de 22 ani, infectat cu variola maimuţei. Bilanţul cazurilor a ajuns la 19

19 iul. 2022, 13:04, 1 ,
BZI.ro, în Actualitate

Astăzi, 19 iulie 2022, s-a înregistrat un nou caz de infectare cu variola maimuţei, potrivit Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre un tânăr, în vârstă de 22 de ani, din Bucureşti.

Starea de sănătate a bărbatului este bună.

Un nou caz de variolă maimuţei, în România

Un alt bărbat s-a infectat cu variola maimuţei, în România. Pacientul de 22 de ani, din Bucureşti, se afla în prezent în izolare într-o unitate medicală.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, până în momentul de faţă, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 19 pacienți, scrie Mediafax.

Virusul poate fi transmis prin contact direct cu leziunile cutanate sau mucoase ale unui bolnav, precum şi prin picături de salivă.

”Raporturile sexuale (…) reunesc aceste condiţii de contaminare, iar a avea mai mulţi parteneri creşte riscul expunerii la virus”, aminteşte Santé Publique France.

Uniunea Europeană cumpăra vaccin împotriva variolei maimuţei

Vă aducem aminte că luni, 18 iulie 2022, Comisia Europeană a anunţat cumpărarea a 54.530 de doze suplimentare de vaccin contra variolei maimuţei în cadrul contractului său cu laboratorul danez Bavarian Nordic. Decizia vine pe fondul îngrijorărilor legate de creşterea numărului de cazuri cu ”circa 50% în Uniunea Europeană” într-o săptămână, informează AFP.

Numărul dozelor achiztionate în numele statelor europene a ajuns în prezent la 163.620, conform executivului european într-un comunicat.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a precizat că este ”îngrijorată de numărul în creştere al cazurilor de variolă maimuţei în Uniunea Europeană”,

”Avem acum peste 7.000 de cazuri în Uniunea Europeană, echivalentul unei creşteri de aproape 50% faţă de săptămâna trecută”, potrivit acesteia.

Reamintim faptul că Europa este regiunea cu cele mai multe cazuri de variolă maimuţei la nivel global.

Potrivit datelor Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), pe 14 iulie, 7.128 de cazuri confirmate au fost recenzate în Uniunea Europeană, cele mai multe în Spania (2.477), Germania (1.790) şi Franţa (912).

”Am reacţionat prompt şi am oferit un răspuns rapid prin intermediul noii Autorităţi UE pentru pregătire şi răspuns în caz de urgenţă sanitară (HERA) şi am livrat deja circa 25.000 de doze către şase state membre”, a amintit comisarul european.

Spania a primit 5.300 de doze de vaccin, la fel şi Germania şi Italia, Belgia – 3.040, Suedia – 2.700, la fel şi Portugalia, iar Irlanda, 1.400.

Comisia precizează că livrările vor continua în lunile care urmează în statele membre UE, precum şi în Norvegia şi în Islanda.  Comitetul de urgenţă al OMS urmează să se reunească joi pentru a stabili mijloacele de a aduce sub control focarul de cazuri. Considerată o ”verişoară” îndepărtată şi mai puţin periculoasă a variolei umane, variola maimuţei se vindecă de obicei de la sine după două sau trei săptămâni.

Noile cazuri de variola maimuței, 19 la număr, sunt caracterizate prin erupţii cutanate – în zona organelor genitale sau în cavitatea bucală -, care pot fi însoţite de episoade febrile, dureri în gât sau dureri la nivelul ganglionilor limfatici.

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *