Prima pagină » Titlurile zilei » Un tânăr a investit câteva sute de mii de euro într-un proiect care se întinde pe 11 hectare. Dacă totul va merge ca la carte, ar putea ajunge milionar! Imagini spectaculoase cu o afacere de succes – Foto

Un tânăr a investit câteva sute de mii de euro într-un proiect care se întinde pe 11 hectare. Dacă totul va merge ca la carte, ar putea ajunge milionar! Imagini spectaculoase cu o afacere de succes – Foto

23 feb. 2021, 02:00, 1 ,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Tânărul inginer horticol, școlit la Iași, spune că livada cu nuci e „o pasiune mai veche”, un vis care a prins contur în urmă cu 1 an. Antreprenorul a obținut fonduri europene în valoare de 650.000 de euro și a investit banii într-o livadă cu nuci. Plantația pomicolă se întinde pe 11 hectare și este singura livadă cu nuci înființată de un antreprenor cu banii de la AFIR

Primii pași în împlinirea visului i-a făcut în anul 2017, când a început să caute terenul potrivit pentru înființarea livezii. Alexandru Lunganu, în vârstă de 29 de ani, a găsit o suprafață compactă, de 11 hectare, cu solul potrivit plantației cu nuci, în Vaslui, unde exploatează și câteva sute de hectare de teren agricol. Tânărul provine dintr-o familie de agricultori, astfel că știa ce presupune să muncești în acest domeniu și să te ocupi de astfel de afaceri.

Pentru ca pasiunea pentru pomicultură să se transforme în afacere, mai avea nevoie de fondurile necesare înființării livezii. A depus un proiect la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și, cu puțin noroc, a reușit să acceseze fonduri nerambursabile în valoare de 650.000 de euro. Imediat după semnarea contractului de finanțare a primit banii necesari achiziției puieților pentru înființarea livezii și în primăvara anului trecut a mobilizat angajații care au plantat 2.500 de puieți pe cele 11 hectare.

„Livada cu nuci e o chestie mai veche de-a mea, o pasiune mai veche. Nucul este cel mai puternic arbore, din ce în ce mai utilizat pentru înființarea livezilor intensive sau superintensive. Inițial, la ultima sesiune de depunere a proiectelor pentru pomicultură, am fost sub linie, deci era cât pe ce să nu luăm finanțarea. Am avut noroc de faptul că au fost alocați niște bani pentru contestații și astfel am reușit să obținem și noi finanțarea”, povestește Alecsandru Lunganu.

Singura livadă cu nuci, înființată cu banii de la AFIR, este a tânărului inginer horticol din Iași

Banii europeni au fost investiți în înființarea livezii, într-un sistem de irigații performant și în utilaje. Roadele primei producții se vor observa în anul 2025. Tânărul antreprenor nu își face griji cu privire la piața de desfacere pentru că în ultimii ani a crescut cererea atât de pe piața externă, cât și cea internă.

„Puieții de nuci i-am adus din Franța. Sunt din soiul Fernor și Lara, soiuri intensive. Al treilea soi, adus tot din Franța, este Franquette, un soi polenizator. Sunt și în România soiuri de nuci, dar noi ne-am interesat mult cu privire la ce vrem să plantăm în livadă și am decis că cele două soiuri din Franța se pretează pentru ceea ce ne dorim, o producție de 3 tone, la hectar. Noi am plantat puieții în primăvara anului trecut, dar a fost mai greu din cauza secetei. A fost un an foarte dificil pentru noi, dezastruos. Vrem să se lege, să se înrădăcineze cât mai bine, pentru ca în anul 6-7 de la plantare să avem și prima producție. După ce vom avea primele nuci, vom vedea și ce o să facem cu toată cantitatea. Nu ne facem griji în privința pieței de desfacere”, susține Alecsandru Lunganu.

Potrivit specialiștilor, consumul de nuci este benefic în cazul anumitor afecțiuni.

Alexandru Lunganu, fermier din Iași: „Ne gândim să mai depunem un proiect european”

Inginerul care a fost școlit la USAMV Iași povestește că livada cu nuci nu are nevoie de îngrijiri speciale, ci se întreține ca orice altă livadă.

„Se fac lucrări de întreținere a pomilor, sunt lucrări specifice livezilor. Noi avem și cultura mare, persoane angajate la fermă și putem să pregătim pe cineva care să ne ajute cu lucrările la livadă. Eu oricum lucrez cot la cot cu angajații din fermă. Nu sunt greu de găsit, dar trebuie pregătiți. Am văzut că în ultimii ani au apărut livezi cu nuci în România și Republica Moldova, dar și în Moldova”, mai spune fermierul care se gândește să acceseze noi fonduri europene pentru a avea un sistem integrat de producție, depozitare și procesare.

„Ne gândim să mai depunem un proiect european, când vor fi deschise noile sesiuni de finanțare, pentru depozitare, procesare. Fondurile europene ne-au ajutat foarte mult”, mai spune Alecsandru Lunganu.

Livezile cu nuci pot fi profitabile dacă producția este de minimum 3 tone, la hectar, profitul ajungând și la 10.000 de euro, pe an, dacă soiurile sunt productive. Cei care au dezvoltat sau sunt pe cale să dezvolte afaceri cu nuci și care se gândesc la valorificare nu vor avea probleme în această privință întrucât cererea de pe piață este tot mai mare. Costurile pentru înființarea unui hectar cu nuc ajung până la 6.000 de euro, iar aceste plantații sunt de durată, care pot fi îngrijite de mai multe generații.

Investițiile din domeniul pomicol din Iași, realizate cu ajutorul fondurilor europene, se ridică la 6 milioane de euro

Ieșenii au fost atrași de fondurile europene disponibile alocate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în ultimii 3 ani. Astfel, banii disponibili au fost rapid absorbiți de fermierii care au vrut să dezvolte afaceri de succes, cu fonduri europene, în domeniul pomicol. Beneficiarii din Iași au înființat plantații pomicole în comunele Cristești, Bârnova și Bălțați, dar și în alte localități din județele din jurul Iașului, pe aproximativ 20 de hectare de teren agricol. Fermierii au investit în plantații intensive mixte, cu cireși sau nuci. Unul dintre ieșenii care a investit 1 milion de euro, fonduri europene, într-o afacere cu fructe, este Andrei Iaroșcenco. Tânărul vinde producția în afara țării și se poate lăuda cu o afacere de succes în domeniul pomicol.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024