Prima pagină » Local » Un tânăr a fost atât de grav afectat neurologic de infecția cu coronavirus, încât nu își mai recunoaște familia! Soția l-a adus la spital, acolo unde medicii au văzut că nimeni nu se poate înțelege cu el

Un tânăr a fost atât de grav afectat neurologic de infecția cu coronavirus, încât nu își mai recunoaște familia! Soția l-a adus la spital, acolo unde medicii au văzut că nimeni nu se poate înțelege cu el

01 apr. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Sechele post-COVID-19 ale pacienților și numărul mare de decese sunt aspectele care arată în modul cel mai evident pericolele infectării cu coronavirus. Odată cu manifestările publice ale persoanelor care nu mai vor să respecte măsurile de prevenție, medicii reamintesc cât de devastatoare poate fi această boală în viețile tuturor

Medicii ieșeni reamintesc ieșenilor revoltați pe măsurile de restricție recomandate de autorități despre efectele crunte ale infecției cu noul coronavirus. Sechelele pulmonare, cardiace, respiratorii, renale și neurologice severe pot afecta pe viață orice persoană. La unii pacienți, infecția cu coronavirus a scos la iveală manifestări psihice care până la acel moment erau necunoscute. Acesta este și cazul unui bărbat de 32 de ani, care a fost confirmat pozitiv cu coronavirus pe 12 martie 2021. S-a prezentat pentru consultație cardiologică la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași după 14 zile. Avea un ușor deficit mental și înainte, dar după infecția cu coronavirus au apărut tulburări de comportament grave. A fost îndrumat către Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași

A ajuns să nu îi mai recunoască pe cei dragi. Infecția cu coronavirus a afectat foarte grav un tânăr din Iași

Tânărul ieșean în vârstă de 32 de ani a ajuns la spital cu o afecțiune neurologică gravă. Din spusele medicilor, bărbatul a fost tratat de coronavirus și s-a prezentat de urgență pentru o evaluare cardio. Însoțit de soție, bărbatul a mers la consultații și asta pentru că nu se mai putea înțelege cu nimeni, nu răspundea normal la indicațiile medicilor și nu mai recunoștea persoanele din jur. Îngrijorată, soția acestuia a povestit că înainte se comporta normal și că acum abia se poate înțelege cu el.

„Sunt oameni care au suferit o afectare psihiatrică foarte severă. Marți, 30 martie 2021, am avut un astfel de pacient, un bărbat tânăr împreună cu soția lui. Nu primim aparținători, dar el a trebuit să aibă soția alături, pentru că, deși părea absolut normal și sănătos post-Covid, starea lui psihică nu îi mai permitea o viață normală, era dezorientat, incapabil să recunoască pe cei din jur, ființele dragi.

Sunt oameni cu o afectare cardiacă, renală, neurologică foarte severă, boala lasă pentru unii pacienții niște sechele devastatoare, pentru alții, din fericire, evoluția este favorabilă, dacă ne uităm doar la aceștia putem spune că este vorba despre o simplă gripă, dacă ne uităm la cei cu sechele, spunem că este o tragedie pentru viața lor și pentru familiile lor și, evident, pentru sistemul medical care va trebui să îi îngrijească și îi va îngriji cu siguranță și mai departe”, a spus prof. dr. Carmen Cimpoeșu, șefa UPU SMURD din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași.

Ieșenii care nu cred în COVID-19 sunt așteptați să facă voluntariat în spitale

Pacienții care suferă de insuficiență respiratorie cronică devin dependenți de oxigen. Unii au mare nevoie de un concentrator de oxigen acasă pentru mulți ani, poate pentru tot restul vieții.

„Cred că imaginile pulmonare de computer tomograf sunt extrem de sugestive, să vezi un plămân opac cu afectare 90 la sută este extrem de sugestiv și poate vorbi dincolo de cuvinte. Imaginile pacienților din Terapie Intensivă, cei care au trecut și au fost salvați, cei care se află și acum în Terapie Intensivă sunt extrem de sugestive. Nu le dorim celor care au ieșit să protesteze și famiilor lor să simtă suferința pe care ți-o provoacă această boală. Dacă există persoane care pot deveni voluntari și care pot ajuta sistemul medical în această stare de alertă produsă de pandemia COVID-19, suntem foarte bucuroși. Pot ține pe cineva de mână, pot sprijini pe cineva, evident, li se oferă echipament de protecție. Dacă ajută și dacă simt durerea unui pacient, s-ar putea să-și schimbe perspectiva și să înțeleagă care este gravitatea acestei boli”, a mai adăugat medicul ieșean.

Manifestările publice împotriva măsurilor de prevenție a răspândirii virusului SARS-CoV-2 au revoltat medicii ieșeni

Raportul de gardă al zilei de marți, 30 martie 2021, de la UPU SMURD din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași a început cu prezentarea situației pacienților suspecți și pozitivi. În acel moment se aflau 8 paciente cu vârste cuprinse între 51 și 72 de ani, tratate pe parcursul nopții pentru COVID-19. În acea noaptea nu existau locuri nici în secțiile de Terapie Intensivă, nici pe suport de oxigen. Între timp, afară se auzeau vocile celor care protestau față de măsurile de prevenție.

„A produs tristețe și revoltă echipei din urgență care trata multe zeci de pacienți în acel moment și care simțea că după un an de muncă, de eforturi, sacrificii și chiar jertfă din partea echipei UPU SMURD, sunt oameni care încă nu înțeleg importanța prevenției, a respectării măsurilor și importanța acestei afecțiuni care ne-a lovit pe toți. Suntem cei care au văzut într-un an de zile câteva mii de pacienți pozitivi, câteva mii de pacienți suspecți, câteva sute care au avut nevoie de Terapie Intensivă și, din păcate, suntem cei care au văzut câteva zeci de pacienți care s-au pierdut. Am văzut familiile acestor oameni care au plâns și care sunt convinsă că plâng și acum. Cred că fiecare dintre cei care nu vor să respecte regulile ar putea să se gândească, măcar câteva secunde, la durerea, la lacrimile celor care și-au pierdut pe cineva drag”, încheie medicul ieșean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`