Fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, suspect cheie în scandalul de corupţie din Parlamentul European (PE) legat de Qatar şi Maroc, a semnat marţi cu Parchetul belgian un acord în care se angajează să colaboreze cu anchetatorii în schimbul unei pedepse diminuate de închisoare cu executare, transmite AFP.
„Prin acest memorandum”, precizează Parchetul belgian într-un comunicat, Panzeri „se angajează să informeze anchetatorii şi justiţia în special despre modul de operare, aranjamentele financiare cu statele terţe, schemele financiare folosite şi beneficiarii acestor scheme şi avantajele propuse”.
Pier Antonio Panzeri va trebui să informeze anchetatorii asupra „implicării persoanelor în dosar”
În plus, Pier Antonio Panzeri, aflat în prezent în arest preventiv în Belgia, va trebui să informeze anchetatorii asupra „implicării persoanelor cunoscute sau încă necunoscute în dosar, inclusiv asupra identităţii persoanelor pe care a admis că le-a corupt”.
În schimbul acestei colaborări, realizată în virtutea legii belgiene asupra statutului persoanelor care încheie cu justiţia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, „pedeapsa pe care o riscă de dl. Panzeri va fi efectivă, dar limitată”, mai precizează Parchetul.
Această pedeapsă va consta în „închisoare cu executare, o amendă şi confiscarea tuturor avantajelor patrimoniale dobândite, evaluate deocamdată la un milion de euro”, se arată în acelaşi comunicat.
Pier Antonio Panzeri a fost arestat cu Eva Kaili
În vârstă de 67 de ani, Pier Antonio Panzeri a fost arestat la Bruxelles pe 9 decembrie, odată cu arestarea unei vicepreşedinte a Parlamentului European, eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, şi a unui asistent europarlamentar italian, Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al Evei Kaili.
Justiţia belgiană a cerut de asemenea extrădarea soţiei lui Panzeri, Maria Colleoni, şi a fiicei sale, Silvia Panzeri. Extrădarea lor a fost validată de un tribunal italian, dar cea a Mariei Colleoni a fost atacată cu recurs la Curtea de Casaţie a Italiei, iar avocatul Silviei Panzeri a declarat luni că urmează o decizie dacă va fi formulat un astfel de recurs şi în cazul ei.
În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, el ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări în PE.
Potrivit avocatului său, în urma acordului cu justiţia belgiană, Pier Antonio Panzeri ar urma să primească o pedeapsă de cinci ani de închisoare, din care numai un an cu executare.