Prima pagină » Actualitate » Un supraviețuitor al Holocaustul a murit în urma unui bombardament din Ucraina
Un supraviețuitor al Holocaustul a murit în urma unui bombardament din Ucraina

Un supraviețuitor al Holocaustul a murit în urma unui bombardament din Ucraina

21 mart. 2022, 20:58,
BZI.ro, în Actualitate

Un ucrainean, în vârstă de 96 de ani, pe numele său Boris Romanchenko, supraviețuitor al lagărului nazist de la Buchenwald, a murit într-un bombardament din Ucraina. Boris Romancenko, supravieţuitor al lagărelor naziste, a fost ucis vinerea trecută de un bombardament la Harkov, a anunţat luni Fundaţia Memorialelor de la Buchenwald şi Mittelbau-Dora.

Fundația Memorialelor a fost informată despre deces de către nepoata lui Romancenko şi şi-a exprimat „oroarea”, arătând că „deplânge pierderea unui prieten apropiat”.

Cine a fost Boris Romancenko

Când avea 16 ani, în 1942, Romancenko a fost deportat în Germania, pentru a presta muncă silnică. În urma unei tentative de evadare, în 1943, a fost trimis în lagărul de la Buchenwald, în centrul Germaniei. Apoi, potrivit Fundaţiei, a mai fost deţinut la Peenemunde, Mittelbau-Dora şi Bergen-Belsen.

A reuşit să se întoarcă în Ucraina numai după câţiva ani de serviciu militar în armata sovietică, în fosta Republică Democrată Germană, arată asociaţia caritabilă Maximilian Kolbe, care susţine material şi psihologic foşti deţinuţi din lagărele naziste.

De câţiva ani, asociaţia ţinea legătura cu Romancenko, care era bolnav şi aproape că nu mai reuşea să iasă din casă. El locuia singur, într-un apartament de la etajul 8, a precizat o colaboratoare a organizaţiei neguvernamentale respective.

„Moartea oribilă a lui Boris Romancenko arată în ce măsură războiul din Ucraina este o ameninţare pentru supravieţuitorii lagărelor de concentrare”, subliniază Fundaţia Memorialelor Buchenwald şi Mittelbau-Dora, care încearcă să le trimită acestora medicamente şi alimente, scrie Agerpres.

În prezent există alți 42.000 de supraviețuitori ai lagărelor naziste în Ucraina

Fundaţia estimează că în Ucraina mai trăiesc circa 42.000 de supravieţuitori ai persecuţiilor naziste din perioada celui de-al doilea război mondial.

Aceeaşi organizaţie reaminteşte că Romancenko a citit în 2012, la o ceremonie de aniversare a eliberării lagărului de la Buchenwald, jurământul celor închişi acolo.

”Idealul nostru este construcţia unei lumi noi a păcii şi libertăţii”.

Oraşul Harkov, unde şi-a găsit sfârşitul fostul deţinut, este lovit de forţele ruse încă de la începutul ofensivei din Ucraina, în 24 februarie. Multe din bombele şi rachetele lansate au lovit clădiri civile, reaminteşte AFP.

Andri Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a arătat într-un mesaj pe Telegram că Romancenko, „deţinut în lagărele de concentrare naziste, în vârstă de 96 de ani, care a supravieţuit la Buchenwald (…) a fost ucis în 2022 de o rachetă rusească în propriul său apartament, la Harkov. Asta este ceea ce numesc ei ‘operaţiune de de-nazificare’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *