Prima pagină » International » Un studiu recent arată cum densitatea sânilor ar putea să fie legată de riscul de cancer la sân
Un studiu recent arată cum densitatea sânilor ar putea să fie legată de riscul de cancer la sân

Un studiu recent arată cum densitatea sânilor ar putea să fie legată de riscul de cancer la sân

06 mai 2023, 15:00,
în International

Se știe că densitatea sânilor scade în mod natural pe măsură ce o femeie îmbătrânește, iar acum un studiu sugerează că, cu cât durează mai mult timp pentru ca densitatea sânilor să scadă, cu atât este mai probabil ca femeia să dezvolte cancer de sân, informează CNN.

Cercetătorii știu de mult timp că femeile cu sânii denși au un risc mai mare de cancer de sân. Dar, potrivit studiului, publicat săptămâna trecută în revista JAMA Oncology, rata de modificare a densității sânilor în timp pare să fie, de asemenea, asociată cu riscul de a fi diagnosticat cancer la acel sân.

„Știm că rareori cancerul mamar invaziv este diagnosticat simultan în ambii sâni, astfel că nu este o surpriză faptul că am observat o scădere mult mai lentă a sânului care a dezvoltat în cele din urmă cancerul mamar, în comparație cu scăderea naturală a densității odată cu vârsta”, a scris într-un e-mail Shu Jiang, profesor asociat de chirurgie la Washington University School of Medicine din St. Louis și primul autor al noului studiu.

La ce se referă densitatea

Densitatea sânilor se referă la cantitatea de țesut fibros și glandular din sânii unei persoane în comparație cu cantitatea de țesut gras din sâni – iar densitatea sânilor poate fi observată pe o mamografie.

„Deoarece femeile își fac mamografii anual sau bianual, schimbarea densității sânilor în timp este disponibilă în mod natural”, a spus Jiang în e-mail. „Ar trebui să folosim pe deplin aceste informații dinamice pentru a informa mai bine stratificarea riscului și pentru a ghida abordări mai individualizate de screening și prevenire”.

Cercetătorii, de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis și de la Spitalul Brigham and Women’s din Boston, au analizat datele de sănătate pe parcursul a 10 ani în rândul a 947 de femei din regiunea St. Louis care au efectuat mamografii de rutină. O mamografie este o radiografie a sânului pe care medicii o folosesc pentru a căuta semnele timpurii ale cancerului de sân.

Femeile din cadrul studiului au fost recrutate în perioada noiembrie 2008 – aprilie 2012 și au făcut mamografii până în octombrie 2020. Vârsta medie a participantelor era de aproximativ 57 de ani.

Dintre femei, au fost diagnosticate 289 de cazuri de cancer de sân, iar cercetătorii au descoperit că densitatea sânului era mai mare la începutul studiului în cazul femeilor care au dezvoltat ulterior cancer de sân, în comparație cu cele care au rămas fără cancer.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că a existat o scădere semnificativă a densității sânilor în rândul tuturor femeilor pe parcursul a 10 ani, indiferent dacă acestea au dezvoltat ulterior cancer de sân, însă rata de scădere a densității în timp a fost semnificativ mai lentă în cazul sânilor la care a fost diagnosticat ulterior cancerul.

„Acest studiu a constatat că evaluarea modificărilor longitudinale ale densității sânului din mamografiile digitale poate oferi un instrument suplimentar pentru evaluarea riscului de cancer de sân și a strategiilor ulterioare de reducere a riscului”, au scris cercetătorii.

Nu numai că densitatea sânului este un factor de risc cunoscut pentru cancerul de sân, dar țesutul mamar dens poate face ca mamografiile să fie mai greu de citit.

„Există două probleme aici. În primul rând, densitatea sânului poate face mai dificilă „vizualizarea completă” a sânului pe o mamografie, ca și cum s-ar privi printr-o sticlă mată. Astfel, poate fi mai greu de detectat un cancer de sân”, a declarat într-un e-mail Dr. Hal Burstein, cercetător clinic în cadrul Centrului de oncologie mamară de la Dana-Farber Cancer Institute, care nu a fost implicat în noul studiu. „În al doilea rând, se crede adesea că densitatea sânului reflectă expunerea la estrogen sau nivelurile de estrogen la femei, iar cu cât expunerea la estrogen este mai mare, cu atât crește riscul de a dezvolta cancer de sân.”

Autoritățile americane au intervenit

În luna martie, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a publicat actualizări ale reglementărilor privind mamografia, cerând ca unitățile de mamografie să notifice pacientele cu privire la densitatea sânilor lor.

„Densitatea sânilor poate avea un efect de mascare a mamografiei, în cazul în care poate fi mai dificil să se găsească un cancer de sân într-o zonă de țesut mamar dens”, a scris Jiang în e-mailul său.

„Chiar și atunci când îndepărtați problema găsirii acestuia, densitatea sânului este un factor de risc independent pentru dezvoltarea cancerului de sân. Deși există o mulțime de date care ne spun că țesutul mamar dens este un factor de risc, motivul pentru acest lucru nu este clar”, a spus ea. „S-ar putea ca dezvoltarea țesutului dens și a cancerului să fie legate de aceleași procese biologice sau influențe hormonale”.

Cum să vă reduceți riscul de cancer de sân

Constatările noului studiu demonstrează că densitatea sânului servește drept factor de risc pentru cancerul de sân – dar femeile ar trebui să fie conștiente și de ceilalți factori de risc, a declarat Dr. Maxine Jochelson, șefa serviciului de imagistică mamară de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, care nu a fost implicată în studiu.

„Este logic, într-o oarecare măsură, că, teoretic, cu cât sânul rămâne mai mult timp dens, cu atât este mai probabil să dezvolte cancer. Și astfel, practic, se extinde pe datele conform cărora sânii denși reprezintă un risc”, a spus Jochelson, adăugând că femeile cu sânii denși ar trebui să solicite imagistică suplimentară atunci când își fac mamografii.

Dar alți factori care pot crește riscul de cancer de sân includ faptul că au un istoric familial de cancer, consumă prea mult alcool, au avut o leziune cu risc ridicat biopsiată de la sân sau au o anumită mutație genetică.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Veste uriașă primită de Ilie Bolojan. Nicușor Dan a promulgat o lege importantă
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
A murit Felix Baumgartner, partenerul Mihaelei Rădulescu! Ce s-a întâmplat și care a fost cauza decesului! Ultimele imagini cu el
Playtech.ro
Gestul uluitor făcut de deţinutele din penitenciar pentru Udrea la ieşirea din închisoare! I-au dat lacrimile imediat fostului ministru
observatornews.ro
Concursurile anunţate de Bolojan, coşmarul bugetarilor. Se plâng că lucrează după ora 19 sau în weekend
Playsport.ro
Ce avere mai are Elena Udrea și ce bunuri i-au fost puse sub sechestru. Dosarul „Gala Bute”, explicat pe…
Evz.ro
Voucherele care dispar în România. Nu mai sunt bani
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Dragostea secretă trăită de Elena Udrea și desfășurată într-un apartament din Drumul Taberei. Ce spune fostul partener
Playtech.ro
Schimbarea radicală prin care a trecut Udrea în detenție! A recunoscut fără probleme că a renunţat la...
Dailybusiness.ro
Peste 500 000 de tineri români până în 30 de ani stau pe banii părinţilor
RomaniaTV
Gina Pistol a umilit o femeie de serviciu în toaleta de pe Aeroportul Otopeni. S-a răstit și a făcut circ la baie: Ce nu știa doamna este că eu sunt un pic cu capul
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
EXCLUSIV Laurenţiu Reghecampf, o nouă tentativă eşuată de a lua barca de la Anamaria Prodan. SCANDAL uriaş, declaraţii incendiare
redactia.ro
Ce sume vor pierde pensionarii începând din septembrie. Toate pensiile vor fi afectate
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 iulie 2025
17 iulie 2025