Prima pagină » Actualitate » Un studiu arată că o bună parte din populaţia care a trecut prin boala COVID-19 s-a confruntat cu probleme de sănătate noi
Un studiu arată că o bună parte din populaţia care a trecut prin boala COVID-19 s-a confruntat cu probleme de sănătate noi

Un studiu arată că o bună parte din populaţia care a trecut prin boala COVID-19 s-a confruntat cu probleme de sănătate noi

17 iun. 2021, 10:50,
George Cristian, în Actualitate

COVID-19 este pandemia care a afectat toată planeta. Incă de la începutul pandemiei, oamenii de ştiinţă au tras un semnal de alarmă referitor la problemele care pot apărea după ce o persoană trece prin boală. Aşadar, un studiu recent arată faptul că o bună parte dintre persoanele care au trecut prin boală au avut probleme noi de sănătate.

Studiul susţine că un sfert dintre aceste persoane au experimentat probleme de sănătate pe care nu le-ar fi avut înainte de infectare. La studiul realizat în SUA au participat 2 milioane de americani.

Studiul potrivit căruia o bună parte din oamenii care au trecut prin COVID-19 au probleme de sănătate este unul de mare amploare

Este cel mai de amploare studiu făcut până acum despre pandemia de COVID-19. Cercetătorii au anunţat faptul că au colectat informaţii furnizate de companii de asigurări medicale. La acest studiu au participat aproximativ 1.960.000 persoane care au fost diagnosticate cu COVID-19 în perioada februarie-decembrie 2020.
decembrie 2020 au fost examinate.

„Deşi mulţi pacienţi se vindecă de COVID-19 în câteva săptămâni, unii dintre ei prezintă simptome persistente sau simptome noi la mai bine de patru săptămâni după ce au fost diagnosticaţi”, au dezvăluit autorii studiului.

Care sunt noile afecţiuni cu care se confruntă cei care au trecut prin boala COVID-19

Cercetătorii au stabilit şi principalele noi afecţiuni cu care se confruntă cei care au trecut prin COVID-19. Cei care au fost bolnavi au fost nevoiţi să sufere şi după infectare nu numai în timpul bolii. Așadar, conform studiului, cele mai comune probleme semnalate au fost durerile musculare şi nevralgie, 5% din persoane având afecţiunile menţionate mai sus. În schimb, 3,5% dintre cazuri s-au confruntat cu dificultăţi respiratorii. Acestea au fost urmate de hiperlipidemie (concentraţia lipidelor din sânge) sau hipertensiune, indispoziţie sau stare de mare oboseală, anxietate şi probleme intestinale.

Studiul a fost făcut după reguli stricte. Așadar, cei care au raportat aceste tipuri de probleme de sănătate înainte să fie infectaţi cu COVID-19 au fost excluși. Și cei care sufereau de cancer sau insuficientă renală au fost excluşi din studiul cu pricina.

Cei care au făcut forme medii sau grave ale COVID-19 au avut nevoie de îngrijiri de specialitate după boală

În continuarea studiului se arată faptul că peste 23% dintre persoanele care au fost infectate au avut nevoie de îngrijiri medicale la o lună după ce au trecut prin boală. În schimb, pare că cei care au avut forme medii și grave de COVID-19 au fost cei mai afectaţi. Așadar, aproximativ 50% dintre persoanele spitalizate au experimentat cel puţin una dintre aceste probleme de sănătate. Totuşi, doar 27% dintre cei care au fost simptomatici dar nu au avut nevoie de spitalizare au mers ulterior la medic.

De altfel, 0,21% dintre persoane au declarat că au avut tinitus la cel puţin 30 de zile după ce au fost infectate cu COVID-19, o problemă relevată deja de alte studii. Dintre pacienţii spitalizaţi şi externaţi, 0,45% au murit la cel puţin 30 de zile după infectare. Riscul de deces a fost pentru aceste persoane de 46 de ori mai mare decât pentru persoanele care nu erau spitalizate.

Una dintre limitările acestui studiu constă în faptul că un grup-test de persoane fără COVID-19 nu a fost analizat şi folosit ca termen de comparaţie.

De altfel, studiul precedent arăta faptul că există o adevărată îngrijorare a creșterii probabilități ca după boală, pacientul să dezvolte forme de demență și depresie.

Majoritatea copiilor care au COVID-19 nu prezintă simptome ale bolii

Un alt studiu făcut în urmă cu ceva timp reliefa faptul că majoritatea copiilor care au fost infectați cu COVID-19 nu au avut simptome specifice.  Studiul făcut tot în SUA a menționat că, din datele strânse de la peste 12.000 de copii, doar 18.8% dintre aceștia au prezentat simpome nespecifice.

Doar 16,5% dintre copii au prezentat simptome respiratorii, cum ar fi tuse; 14% au prezentat simptome gastro-intestinale, cum ar fi greață, diaree și dureri abdominale; 8% au avut erupții cutanate sau alte simptome ale pielii și 4,8% au avut cefalee sau alte simptome neurologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *