Prima pagină » Actualitate » Un student ieșean a ajuns la un pas de a-și pierde viața! Acesta s-a prezentat la spital după mai multe zile în care a băut 4 litri de apă! Când au văzut ce glicemie avea, medicii au amuțit! Prof. dr. Gina Botnariu: „Putea să intre în comă!”

Un student ieșean a ajuns la un pas de a-și pierde viața! Acesta s-a prezentat la spital după mai multe zile în care a băut 4 litri de apă! Când au văzut ce glicemie avea, medicii au amuțit! Prof. dr. Gina Botnariu: „Putea să intre în comă!”

31 aug. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Un student ieșean a ajuns la spital în stare critică. Acesta a sunat la 112 când a simțit că nu se mai poate ține pe picioare. Când a ajuns la spital, a spus medicilor că timp de mai multe zile a băut 4 litri de apă la fiecare 24 de ore. După câteva investigații, medicii au observat că glicemia tânărului este extrem de ridicată. Prof. dr. Gina Botnariu spune că, dacă nu suna la 112, băiatul putea intra în comă și-și putea pierde viața

Un student ieșean, în vârstă de 27 de ani, a fost la un pas de a-și pierde viața. Tânărul s-a prezentat la spital după ce, timp de mai multe zile, a băut 4 litri de apă. Totodată, băiatul vedea cum de la zi la zi slăbește fără nicio explicație. A început să se simtă din ce în ce mai rău. Tremura și abia mai lega două vorbe. Totodată, acesta a început să simtă dureri la urinare, dureri de rinichi și stare de amorțeală. A crezut inițial că este vorba despre o simplă infecție urinară. A sunat la 112 după ce a simțit că nu se mai poate ține pe picioare. A fost diagnosticat cu o boală care îl va urmări toată viața. Medicii spun că, din cauza glicemiei extrem de ridicate, tânărul ar fi putut intra în comă și numai un miracol l-ar fi putut salva.

Tânărul ieșean a fost diagnosticat cu diabet de tip I, insulino-dependent. Dacă mai aștepta câteva ore, medicii nu i-ar mai fi putut salva viața

Un student ieșean, la un pas de deces. Acesta a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași cu o glicemie pe care medicii rar au întâlnit-o. Multe persoane care au această glicemie intră în comă. Băiatul a povestit medicilor că timp de mai multe zile a simțit o sete intensă și a consumat 4 litri de apă la fiecare 24 de ore. Totodată, acesta scădea în greutate de la zi la zi, deși nu schimbase nimic în alimentație.

„Pacientul în vârstă de 27 de ani a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul «Sf. Spiridon» din Iași cu glicemia de 700 miligrame pe decilitru, o glicemie extrem de ridicată. În urma unor analize de laborator a reieșit că acesta suferea și de o infecție urinară care a contribuit la creșterea glicemiei. A sunat ambulanța după ce a simțit că amețește, bea 4 litri de apă pe zi, avea diureză mare, peste 3 litri, și a slăbit, fără niciun regim alimentar strict, 5 kilograme într-o lună. Tânărul a fost diagnosticat cu diabet de tip I, insulino-dependent”, spune prof. dr. Gina Botnariu, șefa Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Prof. dr. Gina Botnariu: „La glicemia de 700 miligrame pe decilitru, pacientul poate intra într-o comă profundă, moment în care tratamentul își pierde valoarea”

Pentru a putea fi salvat, medicii l-au băgat imediat pe studentul ieșean sub tratament de urgență. Starea lui se agrava de la oră la oră, iar șansa lui a fost că a sunat la 112. Medicii spun că, la o glicemie atât de crescută, băiatul a fost la un pas de a intra în comă profundă.

„Pacientului i s-a administrat perfuzie cu ser fiziologic, insulină rapidă și i s-a corectat pierderea de potasiu. La glicemia de 700 miligrame pe decilitru, pacientul poate intra într-o comă profundă, moment în care tratamentul își pierde valoarea. Din fericire, aici nu a fost cazul, acesta solicitând în timp util ambulanța. Ceea ce a agravat și mai tare starea pacientului a fost că avea și o infecție urinară gravă. Orice infecție, pe teren de diabet, poate evolua sever. Bacteriile se dezvoltă în ritm alert. Din acest motiv a fost necesară și administrarea unor antibiotice”, mai spune prof. dr. Gina Botnariu.

Dacă va uita o singură zi să-și administreze insulina, studentul ieșean își va putea pierde viața

Așa cum povestesc medicii, la aflarea diagnosticului tânărul a rămas marcat. Era o fire vioaie, fără antecedente de diabet în familie, și într-o zi oarecare a aflat că a devenit dependent de insulină. După mai multe zile de spitalizare, studentul ieșean a fost externat. Viața lui nu va mai arăta la fel de acum înainte. Restricțiile îl urmăresc la orice pas. Dacă va uita o singură zi să-și administreze insulina, acesta poate înceta din viață.

„Primele întrebări care apar la pacienții tineri diagnosticați cu diabet sunt „de ce eu?”, „ce am făcut greșit?”, „de unde mi se trage”?. Diabetul zaharat de tip I este numit și diabet insulinorezistent. Cu alte cuvinte, în lipsa tratamentului cu insulină, viața nu este compatibilă. Sistemul imunitar al pacientului atacă în mod eronat și distruge celulele beta din pancreas care produc insulina. Din păcate, diabetul zaharat de tip I nu poate fi prevenit”, mai spune prof. dr. Gina Botnariu.

La Clinica de Diabet de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se internează pe perioada pandemiei de COVID-19 doar urgențele medicale. Ieri, în această secție erau internați 10 pacienți diagnosticați cu diabet și care s-au prezentat la spital în stare critică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`