Prima pagină » Eveniment-Social » Un student francez povestește despre sistemul de învățământ din România – FOTO

Un student francez povestește despre sistemul de învățământ din România – FOTO

27 mai 2023, 02:00, 8 ,
Cristina Doroftei în Eveniment-Social

Paul Charles are 23 de ani, a crescut în Franța, unde a studiat până la vârsta de 20 de ani. Trăiește în România de doi ani, iar întrebarea sa este de ce nu reușește să se adapteze într-o țară în care ar trebui să se simtă ca acasă

Paul Charles este vocea tuturor studenților francezi, iar nemulțumirile lor în legătură cu sistemul de învățământ din România sunt multe. Cea mai mare durere a sa este faptul că nu reușește să se integreze într-o țară din care face parte pe jumătate. Paul și colegii săi s-au confruntat cu multe obstacole. Cea mai mare piedică pentru ei este faptul că nu sunt ascultați, astfel că sunt neînțeleși. Paul este un caz fericit, deoarece cunoaște limba română, însă eforturile sunt extraordinare pentru restul colegilor.

Viața unui student francez în România

poză cu studentul francez Paul Charles, în vârstă de 23 de ani

Paul Charles este vocea tuturor studenților francezi, iar nemulțumirile lor în legătură cu sistemul de învățământ din România sunt multe

Cea mai mare problemă cu care studenții străini se confruntă este faptul că profesorii nu-i ascultă. Dacă au nevoie de ceva, trebuie să-și facă curaj pentru a merge să vorbească cu îndrumătorii. Făcând o comparație cu ceea ce a văzut în școlile din Franța, Paul Charles adaugă faptul că lucrurile în România sunt pe dos. Are deja doi ani de când este în țara în care ar trebui să se simtă ca într-o familie, fiind pe jumătate român, dar pe zi ce trece i se pare că lucrurile devin din ce în ce mai grele.

„În Franța nu se întâmplă acest lucru, profesorii sunt mai implicați. În România, ne-am trezit că alergăm după profesori. Și pentru festivaluri, noi, studenții, muncim foarte mult. Trebuie să căutăm profesor care să ne îndrume, dar, până la urmă, tot singuri reușim să ne organizăm, dar greu, pentru că echipa noastră este formată din 76 de persoane”, mărturisește Paul Charles, studentul francez.

Nu este vorba despre rasism, ci despre faptul că nu reușește să se integreze

 poză cu anasamblul comunității de stundenți din Franța

Studentul francez, Paul Charles, este de părere că majoritatea studenților străini se confruntă cu astfel de probleme

Studentul francez spune că nu este vorba despre rasism, nici despre discriminare, ci despre faptul că le este frică. Nu reușesc să se integreze și nimeni nu-i ajută în această direcție.

„Totul este greu aici, este greu pentru francezi să se integreze în România, nouă ne este frică. Pentru mine a fost mai ușor, pentru că mama mea este româncă, dar, în general, eforturile francezilor pentru a învăța limba sunt foarte mari.

Cel mai mare obstacol pentru noi este că nu suntem ascultați, iar aici mă refer la problemele culturale, pentru că, în România, studentul trebuie să aibă curajul de a merge să vorbească cu un profesor. În Franța este invers, profesorul vine și caută elevii. Spre exemplu, pentru un eveniment de genul acesta, Festivalul de dans popular, studenții sunt obligați de către profesori să vină, să participe și să se implice, aici e altfel, studenții aleargă după un îndrumător care de cele mai multe ori este prea ocupat”, destăinuie tânărul.

Paul Charles este de părere că majoritatea studenților străini se confruntă cu astfel de probleme. Aceștia au învățat să se descurce singuri, dar cea mai mare dorință rămâne ca și vocea lor să fie ascultată.

Comentarii
  • Serbu Gheorghe

    La Harvard ( Facultatea de Medicina), cu ocazia congreselor, întrunirilor, profesorii ( celebritati mondiale, in specialitatea lor ) veneau la 7,30 sa ia mucul dejun cu noi, între colegii . Aveam senzația ca suntem vechi prieteni cu ei….

  • Pépé Jeans

    Vin aici și ne denigrează, dar nu spun că, în Franța, mulți nu ar fi făcut față cerințelor!!
    Dacă nu le place, să aleagă universități franceze.

  • Sa stea calm, si de e 100% roman si locuia in romania de la inceput, tot trebuie sa alerge dupa prof

  • Cum își permite acest student să spună adevărul despre profesorii noștri? Nu vor ei salarii mari.Treaba lui poate îl lasă repetent,la tupeul didactic din ziua de astăzi

  • Ce spune acest student este comparabil cu un zbor aerian cu o companie low cost, de la care ai pretenţia să-ţi servească masa şi să te întrebe dacă nu bei un whisky, când tu abia încapi pe scaun. Francezii vin în România să studieze medicina pentru că e MULT mai ieftin decât în Franţa. În România au EXACT aceleaşi condiţii ca studenţii români, iar în patria lor nimănui nu-i pasă de integrare. Vrei să stai acolo, te integrezi. Nu vrei, eşti liber să pleci. Iar relaţia student-profesor se clădeşte de la om la om, oriunde în lume.

  • Articol denigrator. Și eu am făcut studii universitare la Ales, în Franța. Profesoara de chimie era mai mult în delegații decât la catedră. Studenții alergau năuci după ea ca s-o găsească și s-o cheme la recuperări.

  • Cea mai grea facultate de medicina este in Franta. Intra multi, insa termina doar 10%. Examenele sunt extrem de grele. Nu am auzit multi absolventi de liceu din Romania ca sa dea admitere la medicina in Franta. Pentru ca e foarte dificil… Insa, din ce in ce mai multi francezi vin la noi. De ce? Ca e mai simplu sa termini medicina in Romania decat la ei. Si acum ajung sa ne denigreze? Hmmm…

  • Asta e sistemul, băieți… Pe ăștia nu ii mai schimba nimeni, așa se formează la noi. Dar până la urmă ați venit aici pentru diplome… Și o să le primiti, toți le primesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025