Un student de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca a fost exmatriculat din facultate după ce a fraudat un examen ca mai apoi să i se refuze dreptul de a se înscrie la facultate și a susține examenul de admitere.
Ulterior acesta a dat universitatea în judecată, cerând despăgubiri de aproape 1 miliard de euro acuzând că a fost discriminat. Universitatea are un punct de vedere diferit.
Un fost student a dat UMF Cluj în judecată. I s-a refuzat participarea la examenul de admitere
Belghin Abdul-Cair a fost exmatriculat din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca pe când era în anul patru, după acesta a fost prins fraudând un examen. Când acesta a încercat să se înscrie din nou la facultate și să susține examenul de admitere în anul 2020-2021, inițial a primit confirmarea ca mai apoi să fie contactat pentru a i se comunica că nu poate participa la examen.
Având în vedere această situație, fostul student a decis să dea în judecată universitatea cerând despăgubiri de aproape un 1 miliard de d euro. Întreaga situație luând amploare, s-a ajuns în cele din urmă la Tribunal.
Studentul acuză universitatea de discriminare
După ce i s-a refuzat accesul la examenul de admitere, Belghin Abdul-Cair a dat universitatea în judecată. Argumentul din spatele acestei decizii a fost faptul că nu a fost lăsat să se înscrie la examenul de admitiere pe motiv că nu este cetățean român.
Acesta a declarat faptul că doar cetățenii Uniunii Europene, ai Confederației Elvețiene și ai Europei de Est au dreptul să se înscrie la facultate și să susțină examenul de admitere. Pentru aceasta, el cere în instanță despăgubiri de 900 de milioane de euro, conform actualdecluj.ro.
UMF Cluj are un punct de vedere diferit
În această situație, universitatea clujeană a reacționat, prezentând în instanță punctul acesteia de vedere în întreaga situație. Conform acesteia, fostul student era în anul IV când a fost exmatriculat prin Decizia numărul 496 din 6 iulie 2017 din cauza fraudării unui examen. Acesta nu a mai putut fi sancționat prin repetarea anului, întrucât conform regulamentului intern, un student poate repeta de cel mult 3 ori pe durata studiilor, iar Belghin Abdul-Cair își epuizase toate încercările, astfel că acesta a fost exmatriculat.
Ulterior, acesta a încercat să se reînscrie la facultate în anul universitar 2020-2021. Având în vedere contextul pandemic, înscrierea cu depunerea dosarului s-a făcut online. Acesta a primit pe data de 3 septembrie confirmarea aceeptării dosarului și posibilitatea de a da examenul de admitere. Cu toate astea, după câteva zile, fostul student Belghin Abdul-Cair a fost contactat telefonic pentru a i se comunica faptul că nu poate da examenul de admitere pe motiv că dosarul acestuia nu este complet.
Mai mult decât atât, odată cu refuzul de a se înscrie la facultate, acestuia i s-a comunicat și că nu mai poate face nimic în situația dată, întrucât termenul de depunere a dosarelor a expirat. Reclamatul a încercat să contacteze facultatea printr-un email, întrebând dacă i s-a încălcat dreptul de a se înscrie la univeristate. La acestea, facultatea a declarat că orice înscriere la studii este direct condiționată de anumite criterii minime necesare ce au îm vedere și performanțele candidaților, lucru prevăzut în regulamentul intern.
Fostul student a dat UMF Cluj în judecată de 24 de ori
În ceea ce privește acordarea dunelor cerute de reclamat, pârâtul a cerut respingerea acestei solicitări, invocând motivele că nu s-a făcut dovada lor și nici a achitării taxei judiciare de timbru pentru sumele solicitate.
Ulterior s-a aflat faptul că studentul Belghin Abdul-Cair a dat în judecată universitatea clujeană în nu mai puțin de 24 de rânduri în ultimii trei ani. O parte din aceste procese încă se mai judecăt iar unui dintre ele este înregistrat la Tribunal din decembrie anul 2019.