Prima pagină » Titlurile zilei » Un student de la UTI Iași a fost luat de un profesor și pus primar peste noapte. După 22 ani: ”Aveam de gând să plec din țară!”- FOTO

Un student de la UTI Iași a fost luat de un profesor și pus primar peste noapte. După 22 ani: ”Aveam de gând să plec din țară!”- FOTO

19 apr. 2022, 02:00, 3 ,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Un student de la UTI Iași a devenit primar al comunei Dobrovăț, una dintre cele mai cunoscute localități din județ. În urmă cu mai bine de două decenii, tânărul student Cătălin Martinuș avea alte planuri și voia să plece din țară. Acesta a ajuns deja la 6 mandate în fruntea comunei. Mai mulți primari ieșeni se numără printre cei mai longevivi din județ, cu 6, 7 sau chiar 8 mandate la activ

Mai mulți primari din județul Iași se pot lăuda cu mai bine de două decenii în fruntea localităților pe care le conduc. Din anii 1990 unii dintre aceștia se află în fruntea comunităților și niciunul nu pare că ar vrea să renunțe. Cel mai longeviv este Constantin Zamfirache, primarul comunei Grajduri, ajuns deja la al 8-lea mandat în fruntea comunei, din 1992 și până în prezent.

Un alt primar, cu 7 mandate la activ, este Liviu Teodorescu, primarul comunei Bivolari, din județul Iași. Cei doi sunt urmați de alți 4 primari din județ, cu 6 mandate în fruntea comunităților. Și fiecare dintre aceștia are câte o poveste despre cum a ajuns să fie primar peste mii de oameni.

Student din Iași, ajuns primar datorită profesorului

Unul dintre primarii cu 6 mandate este Cătălin Martinuș, din comuna Dobrovăț. Acesta a povestit pentru reporterii BZI cum a ajuns să candideze la funcția de primar. Era student, la 26 ani, la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi”, cunoscută la acea vreme ca UTI Iași.

”Candidatura la primărie, în 2000, a venit într-un alt context. Eu nu mi-am dorit să ajung primar. Eram student la Faculatea de Știința și Ingineria Materialelor, din cadrul Politehnicii Iași. Profesorul Constantin Petruș, ajuns deputat PUR, mi-a fost profesor. Dumnealui voia să aibă candidați în fiecare localitate. Eu nu aveam intenție de a candida, de a deveni primar, însă m-au convins domnul profesor și oamenii din echipa dumnealui. Nu îmi doream nici să rămân consilier local. Dar întâmplarea a făcut să fiu ales de către oameni. Culmea, alegerile au fost pe 23 iunie, iar eu, pe 26 iunie 2000, susțineam licența de la master. Voiam apoi să plec din țară. La vremea respectivă studiam materialele speciale. Era prima generație cu fibră optică, un domeniu de viitor și aveam planuri mari”, a menționat Cătălin Martinuș.

Primarul din Dobrovăț: ”Am luat licența cu media 10”

Primarul din Dobrovăț a arătat că avea alte planuri în 2000, doar că situația a fost de altă natură pentru el.

”Am fost un student bun, am luat licența cu media 10, aveam perspective bune de viitor. Dar soarta a fost alta. În mai bine de 20 ani, comunitatea a evoluat și mă bucur că e și munca mea aici. Contextul actual este însă mai dificil. După anul 2012 s-au cam înrăutățit lucrurile, sunt multe nereușite pentru țară. Aceste aspecte au afectat și comunitatea”, a mai spus Cătălin Martinuș, primarul comunei Dobrovăț.

Învățătoarea l-a propus primar pe Constantin Zamfirache! De 30 de ani este șef în Grajduri

Primarul din Grajduri, Constantin Zamfirache, a devenit primar încă din 1990, imediat după Revoluție. Zamfirache avea circa 26 ani la vremea respectivă și a ajuns în fruntea comunei. Acesta a povestit reporterilor BZI cum a fost propus de învățătoarea lui, pentru funcția respectivă, comitetului care s-a întrunit în comună, la începutul anilor 1990. A ajuns președintele Frontului Salvării Naționale, din comuna Grajduri. De atunci, a fost ales la fiecare alegeri locale organizate, din 1992 și până în prezent, devenind cel mai longeviv primar din județul Iași. O parte a celor mai longevivi primari din județ se numără și printre cei mai avuți oameni din administrația ieșeană.

Primarul comunei Cotnari, 6 mandate: ”Voi candida pentru încă un mandat”

Și primarul comunei Cotnari, Vasile Crețu, a ajuns la 6 mandate în fruntea localității. Acesta a arătat că a ales să candideze pentru că a vrut să schimbe fața comunei.

”Am candidat în 2000 din dorința de a face bine comunității. Mi-a păcut administrația, aveam deja experiența necesară de a conduce comuna. Vedeam o localitate modernă și am profitat de ocazia de a mă implica. Am candidat și am făcut ceea ce se impunea, respectiv modernizarea comunității. Eu cred că în acești ani am evoluat în bine. Deși sunt 11 sate, lucrurile stau bine. Școlile sunt modernizate, dispensarul la fel și avem în 85 la sută din localitate aducțiune de apă. Am depus acum la PNI mai multe proiecte pentru a completa necesarul”, a spus Vasile Crețu, primarul comunei Cotnari.

Vasile Crețu a menționat că va candida și pentru un viitor mandat, pentru Primăria comunei Cotnari.

”Voi candida pentru încă un mandat, pentru că îmi doresc să finalizez proiectele începute. Vreau o localitate modernă și sper să reușim să facem și o sală de sport, un nou sediu al primăriei, pe lângă obiectivele ce țin de apă, gaz, modernizarea drumurilor”, a mai precizat Vasile Crețu, primarul comunei Cotnari.

Ales independent, la primul mandat

Un alt primar cu 6 mandate este și Gheorghe Hrițcu, din comuna Scobinți. Acesta a ajuns primar după ce a candidat independent, nemulțumit că partidul pe care-l reprezenta nu a vrut să-l susțină.

”În 1996-2000 eram viceprimar PNL. Am intrat în politică pentru a ajuta comunitatea. În 2000 stăteam mai bine în sondaje, însă PNLa mers cu fostul primar și așa am candidat independent. Am câștigat primăria și apoi am ajuns la PSD, după ce m-a chemat Lucian Flaișer, fostul șef al CJ Iași, la ei. Am ajuns la PSD pentru că era la guvernare și aveam nevoie de sprijin pentru a obține fonduri. Am făcut echipă cu fostul primar, pe care l-am pus vice. Când am ajuns primar, comuna era lipsită de infrastructură. Cred că în 20 de ani am adus apă, gaz, canalizare și am adus rezultate îmbucurătoare”, a spus Gheorghe Hrițcu, primarul comunei Scobinți.

Propunere de proiect: tezaurul uman viu de la Scobinți

Gheorghe Hrițcu a menționat că în afara proiectelor de infrastructură vrea ca în acest mandat să ducă la capăt și unele inițiative culturale.

”Am reușit să revigorăm și cultura. Avem un tezaur uman, pe Constantin Curecheriu, și am depus dosarele pentru alte două persoane. Este vorba de Ileana Tincu, în vârstă de 80 de ani, cunoscută pentru arta țesutului la război, și Dumitru Deleanu, în vârstă de 79 ani, artist desăvărșit în arta fluierului. Avem și rezultate bune la sport, cu campioni naționali. Avem realizări prin comună, făcute cu fonduri locale, dar și cu fonduri europene. Cea mai mare problemă a noastră este cea a drumului județean, Axa Iași-Suceava, lotul 3, care nu e reabilitat nici acum”, a mai spus Gheorghe Hrițcu.

În alte comune din județul Iași situația este complet diferită.

Lista completă a celor mai longevivi primari din județul Iași

În lista celor mai longevivi primari din judeșul Iași mai sunt și câțiva cu 5 mandate la activ, cu 20 de ani vechime la vârful primăriilor. Pe această listă apar Dumitru Laiu, primar în comuna Ceplenița; Ticu Simion, primar în comuna Ciohorăni; Mirel Damaschin, din comuna Dagâța;Ioan Lazăr, primar în comuna Lespezi; Elena Curcudel, primar al comunei Mironeasam, de 5 mandate.

Tot de 20 de ani în fruntea primăriei se află și Damian Butnaru, primarul comunei Mogoșești-Siret; Georgel Popa, primarul comunei Moșna; Petru Holicov, primarul comunei Sinești, dar și Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși; Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești și Daniel Crețu, primarul comunei Victoria. Primarul din Dobrovăț a fost, însă, singurul student care a ajuns primar de pe băncile facultății.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 noiembrie 2024
19 noiembrie 2024