Un șofer din Iași a investit 20.000 de lei într-o plantație cu cătină după ce a revenit din străinătate. Ieșeanul a vrut să își deschidă o afacere în domeniul agricol și a ales plantația cu cătină albă, care-i poate aduce un profit anual de 20.000 de lei. Numai în anul 2020 au fost înființate 3 plantații cu cătină în județul Iași, iar suprafața cultivată cu această plantă aproape s-a dublat în ultimii trei ani, ajungând la 60 hectare
Un șofer din Iași a investit 20.000 de lei într-o plantație cu cătină după ce a revenit din străinătate. Tudor Marin a lucrat ca șofer în Germania și s-a reîntors în țară în urmă cu aproape doi ani. După ce a finalizat construcția casei s-a gândit să investească banii economisiți într-o afacere în mediul rural. După ce s-a documentat timp de aproape jumătate de an, s-a decis să își încerce norocul cu o plantație de cătină albă. În acest an a plantat arbuștii pe două hectare, în comuna Ciortești. A cheltuit 20.000 de lei și speră să crească suprafața cultivată dacă planurile ies așa cum și-a propus.
Tudor Marin: „Ne-am făcut calculele și ne trebuie vreo 6 oameni care să ne ajute la culesul cătinei”
Cele două hectare cu cătină albă sunt îngrijite de Tudor Marin, soția și fratele său. Spune că momentan nu are nevoie de zilieri pentru că încă nu a cules primele roade și planurile sale arată că afacerea va genera profit.
„Noi la anul vom fi aglomerați pentru că ne vom apuca de cules și avem nevoie de oameni care să ne ajute. E o muncă migăloasă și ne-am făcut calculele, ne trebuie vreo 5-6 oameni în total. Sperăm că vom găsi ce ne trebuie aici în sat. Anul ăsta s-au întors mulți din străinătate la noi în comună și am văzut că deja îi luam la cules de zmeură, de mure, de cireșe. Noi am calculat că vom avea profit după anul 5 de producție”, susține Tudor Marin, producător din Iași.
Producția de cătină albă din Iași va ajunge în Germania prin Asociația Cultivatorilor de Cătină
Ieșeanul susține că vrea să vândă producția prin Asociația Cultivatorilor de Cătină. Comercializarea producției îi poate aduce un profit anual de 20.000 de lei.
„Noi vrem să vindem în Germania, am discutat deja la Asociație și sperăm la o producție de minimum 3 tone la hectar. Nu aplicăm tratamente, vrem să facem totul bio pentru că intenționăm să obținem certificatul de producător bio și apoi să depunem proiect european pentru o fabrică de procesare a cătinei. Știu că sunt în Iași alții ca mine, cu cătină, dar e loc pentru toată lumea. Dacă ne asociem, poate așa o să luăm mai multe fonduri europene și o să vindem în țară”, susține Tudor Marin.
Producător de cătină din Iași: „Noi începem să recoltăm în câteva zile. Avem 5 hectare cu cătină albă și estimăm o producție de 4 tone la hectar”
Un alt producător de cătină din Iași care este deja în anul doi de înființare a plantației de la Pașcani susține că a trebuit să irige mai mult anul acesta din cauza secetei, dar nu vor fi probleme cu producția.
„Noi începem să recoltăm în câteva zile. Avem 5 hectare cu cătină albă și estimăm o producție de 4 tone la hectar. Nu ducem lipsă de oameni la cules. Anul acesta chiar avem noroc. Ne făceam griji că nu o să avem ajutoare, dar uite că pandemia asta e în favoarea noastră. Noi îi plătim cu 100 de lei pe zi, le dăm prânzul și apă, țigări. Sunt plătiți la fel ca anul trecut”, susține Andrei Marian Soșu.
S-a dublat suprafața cultivată cu cătină în Iași, în ultimii doi ani fiind înregistrate 60 de hectare cu plantații cu cătină
Afacerile din sectorul agricol s-au dezvoltat în ultimii ani la Iași, fie cu ajutorul fondurilor europene, fie cu banii câștigați de ieșeni în străinătate. Astfel, plantațiile cu fructe de pădure au crescut simțitor în Iași în ultimii ani, iar cei care au investit într-o afacere cu fructe de pădure au optat fie pentru cultivarea murelor, zmeurei sau a căpșunilor și a cătinei. Potrivit Direcției Agricole Iași, suprafața cultivată cu cătină este de aproximativ 60 de hectare, o suprafață aproape dublă față de cea înregistrată acum doi ani. Interesul este mare pentru această cultură pentru că subvențiile nu sunt deloc de neglijat.
Cătina are multiple întrebuințări și poate fi vândută ca atare sau transformată în suc, ulei sau poate fi utilizată în industria farmaceutică
Cele mai multe plantații cu cătină sunt în zona Lețcani, Pașcani, Trifești, Popricani, Cristești, Prisăcani, Schitu-Duca, Țuțora și Țigănași. Cătina este originară din Asia Centrală și conține un fruct care are de 10 ori mai multă vitamina C față de citrice. De asemenea, cătina are proprietăți terapeutice. Fructele sunt utilizate în industria alimentară, farmacie și silvicultură. Cel mai valoros este uleiul obținut din fructele de cătină, căutat în industria alimentară, cosmetică, farmaceutică și poate fi comercializat cu 250 de euro litrul de ulei de cătină. Un kilogram de bobițe de cătină se comercializează cu 7 lei kilogramul, iar dacă aceasta este bio, prețul se poate dubla.