Prima pagină » Eveniment-Social » Un simbol al orașului Iași, în fața unui pericol groaznic! E nevoie de un plan urgent – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

Un simbol al orașului Iași, în fața unui pericol groaznic! E nevoie de un plan urgent – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

01 apr. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Chiar dacă este un adevărat simbol al orașului Iași, acesta se află în fața unui pericol groaznic! E nevoie de un plan urgent pentru ca acesta să nu se prăbușească. Turnul Clopotniță și Biserica ”Sfântul Spiridon” necesită lucrări rapide de reabilitare și restaurare. Creșterea prețurilor la materiale de construcții a făcut ca lucrările să devină foarte costisitoare. Pe de altă parte, la Biserica ”Sfântul Spiridon”, turla mare necesită intervenții de urgență. De 20 de ani lăcașul de cult este plin de schele, într-un nesfârșit proces de refacere

Un simbol al orașului Iași se află în fața unui pericol groaznic! E nevoie de un plan urgent pentru ca acesta să nu se prăbușească! Turnul Clopotniță și Biserica ”Sfântul Spiridon” necesită lucrări urgente de reabilitare și restaurare. Creșterea prețurilor la materiale de construcții au făcut ca lucrările să devină foarte costisitoare. Pe de altă parte, la Biserica ”Sfântul Spiridon”, turla mare necesită intervenții rapide.

”Deja la Turnul Clopotniță am ajuns cu grinzile, centuri încastrate și stâlpi de susținere în zid, la 6 metri față de fundație, asta, peste arcul de boltă. Acum, pe fondul creșterii prețurilor la materiale de construcții, lucrările sunt foarte costisitoare. Nu putem susține aceste lucrări din fondurile Parohiei noastre. Avem nevoie de sprijin de la Secretariatul de Stat pentru Culte, Primăria Municipiului Iași, așa cum am mai primit în trecut”, a declarat Preotul vicar Marian Timofte de la Biserica ”Sfântul Spiridon”.

Pe de altă parte, acesta arată că:

”Devizul pentru lucrări, la finalul anului trecut, a fost de 1 milion și 200 de mii de lei. Acum, cu siguranță vom avea un nou Act adițional și costurile vor crește foarte mult. Sperăm să obținem fonduri europene pentru finalizarea reabilitării. Lucrăm și la proiectul tehnic, la proiectare pentru a începe licitația. Vreau să vă spun că și Biserica «Sfântul Spiridon» are nevoie de reabilitare, iar la turla mare, chiar de intervenții de urgență”.

Simbol al orașului Iași, în fața unui pericol groaznic! E nevoie de un plan urgent

Construită în perioada 1747-1752 (reconstruită în perioada 1802-1805), prezintă o compoziție asemănătoare Mănăstirii ”Frumoasa”, având influențe din stilul neogotic, dar și influențe rusești. Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul ”Sfântul Spiridon”, primul spital din Moldova, ridicat la jumătatea secolului al XVIII-lea. Din cauza cutremurului din 1802, au apărut fisuri pronunțate, starea fizică a bisericii ctitorită de Ștefan Bosie agravându-se.

În aceste condiții, epitropii Gheorghe Cantacuzino, Mihai Sturza și Grigore Sturza au dispus demolarea bisericii din temelii, ridicând o nouă biserică (sfințită în 1805). În 1862-1863 au fost realizate o serie de intervenții la biserică, iar în 1912 a devenit prima biserică electrificată din oraș. Secolul trecut au avut loc mai multe lucrări de reparație. În biserică este îngropat trupul lui Grigore Ghica al III-lea (ucis de turci în 1777, din cauza opoziţiei sale faţă de cedara Bucovinei către austrieci, în 1775), capul fiindu-i dus la Istanbul.

Turnul Clopotniță cu cele două cișmele

Turnul Clopotniță de ”Sfântul Spiridon” a fost finalizat în 1786. În același an a fost finalizat și zidul de incintă din zidărie de piatră (început în 1761). O serie de modificări au fost aduse în 1797, când a fost realizată o nouă construcție pentru spital.

În 1843 a fost montat (de la Paris) primul ceas de turn din Iași, comandat la vestitul Collin de Wagner. În 1862 a avut loc ultima intervenție de consolidare și renovare a turnului, atunci fiind momentul în care i s-a dat forma pe care o are astăzi, adică cea asemănătoare cu mitra de papură pe care o purta Sfântul Spiridon. În 1892 au fost aduse patru clopote turnate în atelierele fraților Frantz și George Goessner de la Viena. În 1948 turnul a fost trecut în patrimoniul Primăriei, iar din 2004 în administrarea Spitalului Clinic Universitar ”Sfântul Spiridon”.

Lângă turnul clopotniței se află cele două cișmele cu inscripții în limbile turcă, greacă și română, care atestă faptul că în anul 1765, în timpul domniei lui Grigore Ghica al III-lea (ucis de turci în anul 1777), a fost adusă apa în oraș prin olane de lut ars.

Ceas adus tocmai de la Paris pentru Turnul Clopotniță de la ”Sfântul Spiridon”

Interesant este că, în baza celor reliefate de regretatul trecutolog Ion Mitican, în anul 1786, deasupra porții de acces a Mănăstirii ”Sfântul Spiridon” din Iași se ridică un turn de piatră, în locul unui turn din lemn mai vechi.

”La început, Turnul Clopotniță era împodobit cu o semilună, pentru a nu fi atacat de turci. La 1808, semiluna de pe clopotniță a fost înlocuită cu Sfânta Cruce, adăugându-se și pictura «Ochiului lui Dumnezeu». În anul 1843 era adus de la Paris un ceas de turn pentru clopotnița bisericii”.

Despre acesta, George Topîrceanu nota:

”Cel mai frumos cânt al clopotelor se aude în fiecare duminică și sărbătoare de la «Sfântul Spiridon»”.

Așadar, la acest simbol al orașului Iași, care se află în fața unui pericol groaznic, e nevoie de un plan urgent pentru reabilitare și restaurare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`