Un studiu făcut la nivel mondial arată un adevăr trist. Așadar, un sfert din femei au fost victimei violenței domestice. Studiul a fost făcut în 161 țări şi au participat 2 milioane de persoane. Specialiștii menționează faptul că eforturile care s-au depus în ultimii 20 de ani sunt mult prea mici pentru a avea ca efect eliminarea violenței până în 2030.
Tristul adevăr se răsfrânge şi în România unde există tot mai multe crime cauzate de conflicte în interiorul familiei. Motivele sunt multe, consumul ridicat de alcool, sau gelozia. Asta în condițiile în care legislația românească nu prea protejează împotriva violenței domestice a femeilor.
Un sfert din femei au fost victimele violenței domestice
Studiul a fost făcut de şi publicat în revista ”The Lancet” şi arată că un sfert dintre femeile care au participat la studiu au fost victimele violenței domestice. Concret, 27% dintre femeile de sub 50 de ani au recunoscut faptul că au fost agresate, sau sunt în continuare agresate de persoane de sex masculin, în ultimul an. În schimb, una din 7 femei au recunoscut că au fost agresate în ultimul an (în date reale – 492 de milioane de persoane). Studiul este unul dintre cele mai ample din istorie, iar autorii acestuia menţionează faptul că cifra reală a femeilor agresate prin violență domestică se poate dovedi mult mai mare.
Nu sunt progrese pentru a elimina violența domestică a femeilor
Din alte considerente, Organizația Mondială a Sănătății a analizat peste 366 de studii care a implicat cercetarea violenței domestică a femilor. Autorul principal al studiului a declarat faptul că în ultimii 20 de ani nu s-au făcut eforturi considerabile pentru a reduce numărul femeilor agresate. Obiectivul global este cel în care, până în 2030 trebuie să eliminăm astfel de violențe.
„Deşi acest studiu a avut loc înainte de pandemia de COVID-19, cifrele sunt alarmante, iar cercetările au arătat că pandemia a exacerbat problemele care au dus la violenţa din partea partenerului intim, cum ar fi izolarea, depresia, anxietatea şi consumul de alcool, precum şi reducerea accesului la servicii de sprijin”, a declarat dr. Claudia Garcia-Moreno.
Oricum, același studiu arată faptul că violența domestică începe la vârste fragede pentru femei. Așadar, 24% au declarat că au fost bătute în perioada în care aveau 15-19 ani. Autorul violențelor a fost în majoritatea cazurilor partenerul de viață.
România, campioană într-un top trist al violenței domestice la femei
În altă ordine de idei, România ocupă un loc trist la capitolul violenței domestice la femei. În ultima perioadă, în țară, au fost semnalizate tot mai multe cazuri în care soţii şi-au agresat soţiile. Vorbim despre agresiuni care, din păcate, de cele mai multe s-au sfârșit prin uciderea parteneri.
Vă aducem aminte faptul că în doar o zi în România au fost semnalate două astfel de crime. Una dintre ele s-a produs la Botoșani unde un bărbat și-a ucis soția, dar a înjunghiat și soacra şi cumnată. Un alt eveniment reprobabil s-a produs într-o localitate din Iași unde un bărbat și-a înjunghiat soţia şi apoi a fugit de la fața locului.
Oricum, femeile sunt victimele violenței domestice și din considerentul că legislația românească nu prea le apără. Vorbim despre faptul că, de exemplu, singura măsură care ar fi fost un real ajutor, cea de implementare a brățărilor electronice, a fost amânată.