Poreclit ”plămânul planetei”, Amazonia este distrusă un sfert, avertizează specialiștii care consideră că trebuie luate măsuri de urgență pentru a proteja regiunea. Printre cauzele distrugerii se numără şi traficul de droguri sau defrișările.
Pădurea Amazoniană este cea mai împădurita regiune din lume fiind responsabilă într-un procent covârșitor de oxigenul livrat umanității. În ultimii zeci de ani au apărut numeroase probleme cauzate de intervenție nesăbuită a omului. Cea mai mare dintre probleme este reprezentată de defrișările care sunt extrem de mari. Au fost probleme și din cauza faptului că cei care exploatează pădurea nu țin cont de reguli, existând numeroase incendii catastrofale provocate de aceștia.
Un sfert din Amazonia este distrusă
Specialiștii avertizează că un sfert din Amazonia este distrusă și că plămânul verde al planetei este în pericol din cauza contaminării cu substanțe periculoase, a traficului de droguri și a defrișărilor masive. Cele 26% de procente ireversibil distruse reprezintă un procent alarmant, iar acest lucru a fost făcut public de liderii populațiilor indigene care s-au reunit în Peru într-o întâlnire foarte importantă:
„Este un cod roşu care ne spune că, dacă nu facem nimic acum, nu vom atinge obiectivele de dezvoltare prevăzute pentru 2030 şi nici pe cele ale marilor acorduri semnate la COP din Glasgow”, a declarat Gregorio Mirabal, în vârstă de 54 de ani, care poartă cu mândrie însemnele tribale ale comunităţii sale: o coroană de pene roşii şi galbene.
În viziunea liderilor populațiilor indigene, guvernele mondiale ar trebui să aloce mai mult timp și resurse pentru salvarea sau protejarea procentului de 74% care au mai rămas din regiune. Acesta a subliniat faptul că în pofida promisiunilor făcute de liderii mondiali, nimic concret nu s-a întâmplat.
Amazonia este invadată de exploatații forestiere
O altă problemă care a fost dezvăluită în cadrul întâlnirii din Peru este creșterea exploatațiilor din Amazonia. Liderii indigeni afirmă faptul că numărul companiilor care operează a crescut considerabil și acest lucru a dus la creșterea criminalității din zonă. Concret, sunt 280 de persoane care au fost ucise, aceste persoane fiind apărătorii pădurii tropicale:
„Amazonia suferă pentru că noi suntem invadaţi de exploataţii forestiere, companii petroliere şi cei care ne atacă teritoriile. Vrem să lansăm un strigăt de ajutor”, a declarat pentru AFP brazilianca Marciely Tupari, reprezentanta Coordonării organizaţiilor indigene din Amazonia braziliană.
În pădurea Amazoniană sunt, potrivit unor statistici oficiale, 511 populații autohtone care vorbesc peste 500 de limbi diferite. Datele variază pentru că uriașa pădure amazoniană nu este exploarată în totalitate și pot fi și alte triburi care să locuiască și despre care nu se cunosc date oficiale. Sunt multe curiozități despre pădurea Amazoniană printre care faptul că o bună parte dintre resursele de apă potabilă se află pe acest teritoriu. Cea mai mare țară care este străbătură de pădure este Brazilia cu 60%, urmată de Peru cu 14% și Columbia cu 10%. Pădurea reprezintă 45% din pădurile tropicale ale lumii și are o suprafață de 2,5 milioane de kilometri pătrați. Pădurea Amazoniană reprezintă cel mai bogat ecosistem al planetei. Așadar, un sfert din Amazonia este distrus, iar autoritățile mondiale ar trebui să aloce o atenție suplimentară pentru celelalte procente rămase încă normale. Sunt lucruri pe Terra care nu pot fi cumpărate.