Prima pagină » International » Un sfert din Amazonia este distrusă, avertizează specialiștii

Un sfert din Amazonia este distrusă, avertizează specialiștii

07 sept. 2022, 12:12,
în International

Poreclit ”plămânul planetei”, Amazonia este distrusă un sfert, avertizează specialiștii care consideră că trebuie luate măsuri de urgență pentru a proteja regiunea. Printre cauzele distrugerii se numără şi traficul de droguri sau defrișările.

Pădurea Amazoniană este cea mai împădurita regiune din lume fiind responsabilă într-un procent covârșitor de oxigenul livrat umanității. În ultimii zeci de ani au apărut numeroase probleme cauzate de intervenție nesăbuită a omului. Cea mai mare dintre probleme este reprezentată de defrișările care sunt extrem de mari. Au fost probleme și din cauza faptului că cei care exploatează pădurea nu țin cont de reguli, existând numeroase incendii catastrofale provocate de aceștia.

Un sfert din Amazonia este distrusă

Specialiștii avertizează că un sfert din Amazonia este distrusă și că plămânul verde al planetei este în pericol din cauza contaminării cu substanțe periculoase, a traficului de droguri și a defrișărilor masive. Cele 26% de procente ireversibil distruse reprezintă un procent alarmant, iar acest lucru a fost făcut public de liderii populațiilor indigene care s-au reunit în Peru într-o întâlnire foarte importantă:

„Este un cod roşu care ne spune că, dacă nu facem nimic acum, nu vom atinge obiectivele de dezvoltare prevăzute pentru 2030 şi nici pe cele ale marilor acorduri semnate la COP din Glasgow”, a declarat Gregorio Mirabal, în vârstă de 54 de ani, care poartă cu mândrie însemnele tribale ale comunităţii sale: o coroană de pene roşii şi galbene.

În viziunea liderilor populațiilor indigene, guvernele mondiale ar trebui să aloce mai mult timp și resurse pentru salvarea sau protejarea procentului de 74% care au mai rămas din regiune. Acesta a subliniat faptul că în pofida promisiunilor făcute de liderii mondiali, nimic concret nu s-a întâmplat.

Amazonia este invadată de exploatații forestiere

O altă problemă care a fost dezvăluită în cadrul întâlnirii din Peru este creșterea exploatațiilor din Amazonia. Liderii indigeni afirmă faptul că numărul companiilor care operează a crescut considerabil și acest lucru a dus la creșterea criminalității din zonă. Concret, sunt 280 de persoane care au fost ucise, aceste persoane fiind apărătorii pădurii tropicale:

„Amazonia suferă pentru că noi suntem invadaţi de exploataţii forestiere, companii petroliere şi cei care ne atacă teritoriile. Vrem să lansăm un strigăt de ajutor”, a declarat pentru AFP brazilianca Marciely Tupari, reprezentanta Coordonării organizaţiilor indigene din Amazonia braziliană.

În pădurea Amazoniană sunt, potrivit unor statistici oficiale, 511 populații autohtone care vorbesc peste 500 de limbi diferite. Datele variază pentru că uriașa pădure amazoniană nu este exploarată în totalitate și pot fi și alte triburi care să locuiască și despre care nu se cunosc date oficiale.  Sunt multe curiozități despre pădurea Amazoniană printre care faptul că o bună parte dintre resursele de apă potabilă se află pe acest teritoriu. Cea mai mare țară care este străbătură de pădure este Brazilia cu 60%, urmată de Peru cu 14% și Columbia cu 10%. Pădurea reprezintă 45% din pădurile tropicale ale lumii și are o suprafață de 2,5 milioane de kilometri pătrați. Pădurea Amazoniană reprezintă cel mai bogat ecosistem al planetei. Așadar, un sfert din Amazonia este distrus, iar autoritățile mondiale ar trebui să aloce o atenție suplimentară pentru celelalte procente rămase încă normale. Sunt lucruri pe Terra care nu pot fi cumpărate.

 

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Blestemul Mihaelei! Primul soţ al vedetei a murit tot la 56 de ani. Cine a fost Bogdan Rădulescu
observatornews.ro
Premii acordate cetățenilor care raportează evaziunea fiscală. Guda: "Primești bonus, în cont, bani direct"
Playsport.ro
Dacă investeai în acțiuni Netflix când a ajuns în România, azi te-ai fi bucurat de un câștig...
Evz.ro
Privilegii revoltătoare pentru magistrați. Chirii cu 60 de lei pe lună de la minister
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cum e privită Mihaela Rădulescu în Austria după moartea prematură a lui Felix Baumgartner
Playtech.ro
Amendă de zeci de mii de euro pentru o poză cu câini. Greşeala care i-a făcut paguba unei femei
Dailybusiness.ro
Sume mamut pentru un anumit loc în avion! Cât trebuie să plătească românii dacă vor să stea lângă persoana iubită
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iulie 2025
21 iulie 2025