Prima pagină » International » Un serviciu de informații străin a ajutat Austria să evite o tagedie la concertele lui Taylor Swift din Viena. Scopul principalului suspect era „să se sinucidă și să ucidă”
Un serviciu de informații străin a ajutat Austria să evite o tagedie la concertele lui Taylor Swift din Viena. Scopul principalului suspect era „să se sinucidă și să ucidă”

Un serviciu de informații străin a ajutat Austria să evite o tagedie la concertele lui Taylor Swift din Viena. Scopul principalului suspect era „să se sinucidă și să ucidă”

08 aug. 2024, 18:21,
în International

Doi suspecți de terorism au fost arestați miercuri la Viena, iar un al treilea a fost reținut într-o operațiune a autorităților austriece care au dejucat un atentat terorist la concertele lui Taylor Swift din Viena. Principalul suspect, în vârstă de 19 ani, a fost arestat în urma unui pont venit de la un serviciu de informații străin, potrivit publicației austriece Die Presse.

Suspectul de 19 ani e mărturisit deja că voia să comită un atentat folosind explozibili și arme fie în timpul concertului de joi, fie la ce de vineri.

Scopul său era „să se sinucidă și să ucidă”

Scopul său era „să se sinucidă și să ucidă un număr mare de alte persoane”, a declarat șeful serviciului intern de securitate din Austria (DNS).

Împreună cu directorul DSN, Omar Haijawi-Pirchner, și directorul general pentru securitate publică, Franz Ruf, ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP) a prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, stadiul actual al anchetei privind planurile teroriste din jurul concertelor Taylor Swift de la Viena.

Pericolul reprezentat de extremismul islamist în Europa a crescut semnificativ de la atacul Hamas asupra Israelului, a subliniat Karner. Austria nu face excepție.

„Marile concerte sunt adesea o țintă preferată a atacatorilor islamiști”, a spus el.

Potrivit stadiului actual al anchetei, tânărul de 19 ani nu avea bilet pentru concert. În opinia sa, acest lucru nu a fost necesar, deoarece erau mulți oameni în jurul stadionului în timp ce în interior se cânta.

„Planul lui era să ucidă oameni în afara stadionului”, a declarat șeful DSN.

Pontul despre tânărul de 19 ani a venit de la un serviciu de informații străin

Potrivit directorului DSN Haijawi-Pirchner, pontul despre tânărul de 19 ani a venit de la un serviciu de informații străin. Suspectul și-a făcut foarte clară afilierea la Statul Islamic. „S-a informat cu privire la fabricarea de bombe”, a declarat Haijawi-Pirchner. În timpul percheziției domiciliare din Ternitz, materialele relevante au fost găsite și confiscate.

Cel de-al doilea suspect, în vârstă de 17 ani, a fost găsit și arestat miercuri în apropierea stadionului Ernst Happel. Tânărul era angajat al unei companii de instalații care trebuia să furnizeze servicii pe stadion la concertul de joi seara.

Tânărul de 17 ani, cetățean austriac cu rădăcini turco-croate, are legături și cu „războiul bandelor” dintre sirieni și ceceni.

O a treia persoană, în vârstă de 15 ani, a fost de asemenea oprită miercuri. Acesta a declarat că tânărul de 19 ani se informase în mod regulat cu privire la tehnologia explozivă. „Pentru noi, este clar că aceasta este o rețea despre care știam deja”, a declarat șeful DSN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *