Într-un sat italian, cu doar doi locuitori, purtarea măștii de protecție este lege respectată cu strictețe. Masca de protecție este unul dintre cele mai des rostite cuvinte în acest an, la nivel mondial. Criza provocată de apariția noului virus, și a cazurilor de infectare, au făcut ca măsurile de protecție să devină extrem de importante pentru noi toți. Chiar și așa, există și nemulțumiri cauzate de obligativitatea purtării măștii de protecție. În timp ce unii se plâng că s-au săturat de mască, există alții care demonstrează ce regula e regula, indiferent de context.
Satul cu doi locuitori
Exemplul vine dintr-un sat italian care are doar doi locuitori, ce respectă această măsură de protecție. Este vorba despre doi bărbați pensionari care poartă permanent masca de protecție, atunci când se întâlnesc. Giovanni Carilli și Giampiero Nobili poartă măști de fiecare dată când se întâlnesc și păstrează distanța de un metru între ei.
Cei doi locuiesc singuri într-o localitatea izolată care se numește Nortosce. Ei au declarat că, deși nu au vecini, și teoretic nu ar avea de la cine să ia virusul, poartă măști de protecție, pentru că se tem că, dacă s-ar îmbolnăvi, nu ar avea cine să îi îngrijească.
„Sunt speriat de virus. Dacă mă îmbolnăvesc, sunt singur, cine s-ar îngriji de mine? Sunt bătrân, dar vreau să mai trăiesc, să am grijă de oile mele, de vița de vie, de stupi și livadă. Îmi place viața”, a declarat Giovanni Carili, bătrânul de 82 de ani.
Acești doi bătrâni arată că se poate. În timp ce unii italieni primesc amenzi mari pentru că nu poartă măști de protecție în locurile aglomerate, Giovanni și Giampiero poartă măști deși sunt singurii locuitori ai unui sat.
Purtarea măștii este o chestie de „bun simț”
Ei spun că purtarea măștii de protecție, care se acopere gura și nasul este o chestie de bun simț.
„A purta o mască și a respecta distanțarea socială nu este doar o chestiune de sănătate”, spune el. „Nu este ceva rău sau bun. Dacă există reguli, trebuie respectate de dragul tău și al celorlalți. Este o chestiune de principiu”, a declarat Giampiero Nobili.
Când se întâlnesc la cafea, cei doi păstrează distanța regulamentară, așezându-se la o masă lungă de doi metri, câte unul la fiecare capăt. Ei se mai întâlnesc și când merg să ia apă de la izvor, dar și atunci păstrează distanța. Foarte rar părăsesc localitatea.
Situat în provincia Perugia, în Umbria, popular printre turiști, Nortosce se află deasupra unui defileu stâncos din Valea Nerina, la o altitudine de 900 de metri. Accesul în localitate este destul de anevoios.
Dar, în ciuda izolării lor, nici Carilli, în vârstă de 82 de ani, nici Nobili, în vârstă de 74 de ani, nu se simt protejați față de virusul care a ucis aproape 37.000 de oameni în Italia.