Un om de afaceri a pus pe picioare un business neobisnuit: o ferma unde poti admira cerbi, in mijlocul naturii, dar poti si sa ii cumperi.
Odata ce iesi din orasul Avrig, spre zona cunoscuta drept Poiana Neamtului, un drum ingust, neasfaltat, te poarta intr-un decor de poveste. De dupa crengi de brad impovarate de zapada, de-o parte si de alta a drumului, rasar zeci de cabane cochete, intr-un peisaj de inceput de lume. Drumul te poarta catre un obiectiv turistic inedit, care atrage an de an sute de vizitatori. In inima padurii, un om de afaceri sibian a pus pe picioare, alaturi de o pensiune agroturistica, o ferma de vaci, porci si gaini, un bazin de pastravi, dar si singura ferma de caprioare si cerbi din Romania.
Ciute nemtesti
Aventura a inceput in anul 2007, cand omul de afaceri Ilie Stoica, aflat intr-un concediu in Germania, a vazut intr-un sat din zona Passau o crescatorie de caprioare. A discutat cu proprietarul, iar in anul 2008, in primavara, cinci femele si un cerb de la crescatoria nemteasca erau transportate, in conditii speciale, la ferma de la poalele Muntilor Fagaras.
Transportul din Germania in Romania a fost complicat: a fost nevoie de foarte multe acte, animalelor li s-au facut toate analizele medicale, dupa care autoritatea germana a comunicat statului roman ca urmeaza se se aduca un efectiv de ciute si cerbi. „Transportul s-a facut cu un microbuz, cu boxe separate pentru masculi si pentru femele. Cerbului i s-au taiat coarnele, pentru ca altfel exista riscul sa se raneasca, dar si sa distruga masina”, isi aminteste zambind omul de afaceri.
Caprioarele au fost crotaliate, au fiecare pasaport si, fiind gestante, dupa ce au ajuns in tara au adus pe lume primii cinci pui. Initial, au stat pe o suprafata de 50 de ari, insa odata cu inmultirea au fost mutate intr-un spatiu generos, de trei hectare, in care se regasesc conditiile in care cresc si ciutele salbatice. „Au un areal asemanator celui din natura, au si brazi, au si putin parau, au si deal, tot ce le trebuie”, explica Ilie Stoica.
Pornita initial de la sase exemplare, ferma numara in prezent 20 de exemplare, dintre care opt masculi. Ciutele si cerbii s-au acomodat foarte bine in Romania si, dupa cativa ani, au ajuns sa aduca pe lume puii in acelasi interval cu cele salbatice. In primii ani ani, au fatat cu intarziere. Daca ciutele salbatice din zona aduc pe lume pui in luna mai, ciutele din Germania au facut pui la jumatatea lui iunie. Apoi, lucrurile au intrat in normal.
„Pe perioada de vara, se hranesc cu iarba care creste in tarc, dar niciodata nu e suficienta si le mai aducem din lunca Oltului masa verde, iarba cosita. In fiecare zi au ca desert porumb, si vara, si iarna, si dimineata, si seara. Porumbul este nelipsit din hrana lor. Iarna le mai dam fan, lucerna, toamna mere, cartofi. Mananca orice”, adauga Ilie Stoica.
Biletul de intrare: porumb!
Extrem de prietenoase, caprioarele au ajuns renumite in zona si atrag an de an sute de turisti la ferma de pe Valea Avrigului. „Sunt un punct de atractie pentru toti cei care vin in zona, in special pentru copii. Majoritatea turistilor care vin la pensiunile de pe Valea Avrigului au in program si vizitarea ciutelor de la Poiana Neamtului. In permanenta, sambata si duminica, vin grupuri si de romani, si de straini”, explica omul de afaceri. Cei care vor sa viziteze ferma, in grup, trebuie sa plateasca doar pretul unei galeti cu porumb, „momeala” folosita pentru ademenirea animalelor.
Investitia initiala cu achizitie, transport si analizele medicale efectuate in Germania a fost de aproximativ 10.000 de euro. Omul de afaceri spune ca a vandut in acest an primele exemplare. Un pui de caprioara se vinde pe piata cu aproximativ 300 de euro, o femela cu 500 de euro, iar un mascul, cu 1.000 de euro. „Nu am in plan in viitorul apropiat sa-mi distrug punctul de atractie, vreau sa raman cat pot unic. Cei care le cumpara le vor pentru atractie, dar se pot valorifica si in alte feluri. Se fac produse bune din carnea de caprioara, un salam extraordinar, pastrama, o carne foarte buna de mici din cerb”, incheie Ilie Stoica.
sursa: Adevarul de Sibiu