Prima pagină » Actualitate » Un român, implicat în atacurile cibernetice ruseşti. Poliţiştii din Marea Britanie l-au prins după ce au făcut percheziţii

Un român, implicat în atacurile cibernetice ruseşti. Poliţiştii din Marea Britanie l-au prins după ce au făcut percheziţii

03 mai 2022, 11:46, 2 ,
BZI.ro, în Actualitate

Polițiștii din Regatul Unit al Marii Britanii au efectuat mai multe percheziţii domiciliare. Aceştia au descoperit că un român a fost implicat în atacurile cibernetice ruseşti înregistrate în urmă cu doar câteva zile.

Conaţionalul ar fi susţinut din Anglia activitatea hackerilor. Din fericire, acesta a fost prins, potrivit anunţului făcut de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

UPDATE:  Gruparea de hackeri ruși Killnet le-a transmis autorităților un mesaj marți, 3 mai, după anunțul privind identificarea unui cetățean român stabilit în Marea Britanie care i-ar fi ajutat în atacurile cibernetice comise în țara noastră.

”Fac un apel la Guvernul României! Această persoană nu are nimic de-a face cu Killnet! A fost membru al grupului Telegram. Cum le puteți spune oamenilor tăi că un tip ne-a ajutat cu atacurile? Este stupid. Aveați nevoie doar de o persoană care să-și asume vina pentru prăbușirea României. Lăsați-l în pace. Dacă susține Rusia, asta nu înseamnă că este un infractor”, au scris hackerii pe pagina de Telegram.

Aceștia le dau autorităților un termen de 48 de ore pentru eliberarea cetățeanului român. În caz contrar, gruparea amenință cu atacuri cibernetice de amploare.

”Dacă nu este eliberat în 48 de ore, voi distruge România, Marea Britanie și Moldova. Voi distruge întreaga structură informațională și chiar și Ministerul Sănătății. Toate ventilatoarele vor fi atacate. Abia atunci veți începe să realizați că ați făcut o greșeală”, au mai scris hackerii.

Un român, implicat în atacurile cibernetice ruseşti ale KillNet

Ministrul Lucian Bode a făcut declaraţii de presă astăzi, 3 mai 2022, în legătură cu atacurile cibernetice ruseşti care au vizat mai multe site-uri web din România.

Fiind un grup de suspecţi, polițiștii britanici au făcut o percheziție la locuința unui român din Marea Britanie, care ar fi susținut activitatea hackerilor. Conaţionalul oferea sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română și prin indicarea unor site-uri web din ţara noastră care ar fi putut fi atacate.

„Atacurile ar fi fost revendicate de o grupare intitulată KillNet, de origine rusă, iar activitatea acestora ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia – Ucraina. Imediat după aceste atacuri, specialiști ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcției Generale de Protecție Internă, Inspectoratului General al Poliției Române, precum și din cadrul celorlalte structuri și instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, au desfășurat activități specifice din competență, pentru contracararea atacurilor, protecția site-urilor vizate și identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienței infrastructurilor IT”, a declarat, marți, 3 mai, ministrul Lucian Bode.

Românul care ajuta hackerii ruşi a fost prins

Conform datelor transmise marţi, 3 mai 2022, de ministrul de Interne, cetăţeanul român, rezident în UK, care a fost implicat în activitatea hackerilor a fost identificat şi reţinut.

„La data de 2 mai, în urma cooperării polițienești internaționale, autoritățile de aplicare a legii din Marea Britanie, prin Naţional Crime Agency, au efectuat o percheziție domiciliară, în Marea Britanie, la adresa de reședință a cetățeanului român, bănuit că ar fi fost implicat în desfășurarea atacurilor informatice, din ultimele zile, asupra infrastructurii IT din România. De asemenea, ofițeri specializați din cadrul IGPR, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, s-au deplasat în Marea Britanie, pentru acordarea de sprijin în ancheta desfășurată de Naţional Crime Agency”, a mai spus Lucian Bode.

Totodată, ministrul Lucian Bode a transmis faptul că românul este în custodia polițiștilor britanici și este în momentul de față audiat.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a anunţat în urmă cu doar câteva zile faptul că a observat o diversificare a atacurilor asupra sistemelor informatice ale organizaţiilor deja atacate prin DDoS (Distributed Denial-of-Service).

În altă ordine de idei, în aceeași declarație de presă, ministrul de Interne, Lucian Bode, a menţionat că s-a întâlnit cu tatăl fetiței accidentată mortal de un polițist pe trecerea de pietoni:

„Avem deschiderea și disponibilitatea ca acest caz să se clarifice cu celeritate, astfel încât o instanță din România să se pronunțe pe această tragedie”, a conchis Bode.

Având în vedere că un român a fost implicat în atacurile cibernetice ruseşti, cel mai probabil autoritățile din Marea Britanie îl va extrăda.

Comentarii
  • Care conațional, bre ? Cine mai învață limba rusă în România ? Ăsta e un „frate” de peste Prut !

  • Un roman? Din aia de peste Prut, care gandesc precum rusii?
    Cand te gandesti ca Romania le-a acordat burse de studii, cazare, masa, bani de buzunar acestor „frati”.
    Ce burse acorda statul Roman elevilor ROMÂNI merituosi???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *