Prima pagină » National » Un român a mers în vacanţă în Tenerife fără asigurare medicală. Acesta a plătit o sumă importantă după ce a suferit o criză de fiere
Un român a mers în vacanţă în Tenerife fără asigurare medicală. Acesta a plătit o sumă importantă după ce a suferit o criză de fiere

Un român a mers în vacanţă în Tenerife fără asigurare medicală. Acesta a plătit o sumă importantă după ce a suferit o criză de fiere

15 apr. 2021, 11:13,
Elena Nicoleta BUJOR în National

Persoanele care decid să plece într-o vacanţă în străinătate pot opta între a îşi face o asigurare medicală sau nu. Însă, în cazurile extreme în care sunt necesare vizitele la spital, fără această asigurare turiştii pot plăti sume importante de bani din buzunarul propriu.

Un roman aflat în concediu în Tenerife şi fără asigurare medicală a ajuns la o unitate medicală de urgenţă după ce a suferit o criză de fiere. Acesta a scos din buzunarul său suma de 1.800 de euro şi a ajuns să se judece cu firma de asigurări la care avea încheiată poliţă pentru călătorie.

Un român a plătit 1.800 de euro la un spital din Tenerife după ce a suferit o criză de fiere

Conaţionalul care s-a deplasat în Tenerife cu intenţia de a petrece acolo o vacanţă de 60 de zile a fost nevoit să se întoarcă în România mult mai repede după o criză de fiere din cauza căreia a ajuns la o unitate spitalicească.

În altă ordine de idei, turistul roman şi-a închiriat cu 1.600 de euro o locuinţă în Tenerife, sperând să poată petrece acolo un concendiu de odihnă de durată. Înainte de a pleca, turistul a încheiat şi o asigurare medicală pentru călătorii în străinătate pe o perioadă de un an.

La trei zile după ce a ajuns la destinaţie, romanul a fost nevoie să meargă la spital după o criză de fiere. Acesta a fost internat, pentru două zile, în spitalul Quironsalud Costa Adeje. După ce i-a plătit spitalului suma de 1.860 de euro, a luat legătura cu firma de asigurări, care i-a transmis faptul că la întoarcerea în ţara să se prezinte la firma pentru deschiderea unui dosar de dăuna.

Suma primită în cazul unor afecţiuni preexistente

La dosarul de dăuna, turistul a depus şi actele care atestau că avea probleme urologice preexistente, iar pentru că nu a primit niciun răspuns, a hotărât să dea în judecată firma de asigurări, cerând suma de 1.860 de euro, plătită de el unităţii medicale, dar şi suma de 1.650 de euro, cazarea de care nu a mai beneficiat din cauza problemelor de sănătate.

În proces, firma de asigurări a menţionat că, potrivit Condiţiilor generale de asigurare, „asiguratorul nu acoperă cheltuielile medicale cauzate direct sau indirect de boli cronice sau afectiunni pre-existente intrării în vigoare a contractului de asigurare sau agravarea acestora (inclusiv acutizarea şi recidiva acestora) precum şi consecinţele acestora, cu excepţia cheltuielilor medicale că urmare a puseului acut al unei boli cronice şi sau afecţiuni pre-existente în limita stabilită conform condiţiilor de asigurare”.

Aşadar, suma asigurată a fost de 30.000 euro din care 1.000 euro reprezintă cheltuieli medicale că urmare a unui puseu acut al unei afecţiuni pre-existente sau a unei boli cronice.

Firma de asigurări a arătat că, prin firma austriacă AWP Austria GMBH, i-a plătit unităţii spitaliceşti din Tenerife suma de 1.135 de lei.

„Pârâta şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale asumate – dosarul de dăuna a fost instrumentat, însă reclamantul nu a furnizat toate informaţiile şi documentele care i-au fost solicitate, făcând astfel imposibilă soluţionarea dosarului. Cu toate acestea, parata, prin Compania de asistentă, a achitat contravaloarea cheltuielilor solicitate de spital. Prin urmare, paratei nu i se poate imputa o atitudine culpabilă care să justifice pretenţiile reclamantului”, au arătat avocaţii firmei de asigurări în proces.

Decizia instanţei

Judecătoria Satu Mare, unde s-a a avut loc procesul în prima instanţă, a respins vehement cererea turistului arătând că firma de asigurări „nu poate fi obligată la acoperirea integrală a chetuielilor medicale, câtă vreme plată acestora a fost plafonata la suma maximă de 1.000 euro, conform înţelegerii părţilor”.

„Numită AWP Austria GmbH a efectuat plata sumei de 1.000 euro către spitalul Quironsalud Costa Adeje, pe seama reclamantului”, a arătat Judecătoria Satu-Mare, respingând totodată şi cererea de acoperire a chiriei de 1.600 de euro achitate de roman, în Tenerife.

Ţinem să precizăm faptul ca sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, care se judecă la Tribunalul Satu Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *