Prima pagină » International » Un român a fost arestat în Germania la aproape 16 ani după comiterea unei crime
Un român a fost arestat în Germania la aproape 16 ani după comiterea unei crime

Un român a fost arestat în Germania la aproape 16 ani după comiterea unei crime

11 iul. 2024, 11:00,
în International

Un bărbat de pe lista „most wanted” a Poliţiei Române, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, tentativă de omor deosebit de grav şi tâlhărie, a fost arestat în Germania la aproape 16 ani după comiterea faptelor. Deși a fost arestat și în 2016, autoritățile germane au refuzat atunci extrădarea, invocând condițiile de detenție din România.

În prezent, autoritățile române confirmă că sunt în curs de desfășurare procedurile pentru executarea mandatului european de arestare, relatează News.ro.

„La data de 10 iulie 2024, în urma cooperării realizate prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională şi a unei acţiuni organizate de Poliţia Germană, a fost depistat şi arestat, în Dorsten, Germania, un bărbat, de 35 de ani, din Bucureşti, urmărit internaţional pentru omor deosebit de grav, tentativă la omor deosebit de grav şi tâlhărie. Biroul SIRENE România a informat instanţa emitentă a mandatului european de arestare şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, cu privire la arestarea celui în cauză. Urmăritul se află pe lista MOST WANTED a Poliţiei Române, fiind considerat periculos şi violent”, a precizat joi, 10 iulie, IGPR.

Un român a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav

La 17 iunie 2016, Biroul SIRENE România a introdus o semnalare în Sistemul de Informaţii Schengen pe numele bărbatului, solicitând arestarea sa în baza unui mandat european de arestare emis de Tribunalul Bucureşti, pentru infracțiuni de omor deosebit de grav, tentativă la omor deosebit de grav şi tâlhărie.

Conform poliției, în noaptea de 5 spre 6 noiembrie 2008, bărbatul, împreună cu alți trei complici, a pătruns într-o societate comercială din județul Ilfov cu intenția de a fura fier, fiind surprinși de agenții de pază. Cei patru au ucis unul dintre agenții de pază, lovindu-l repetat în zona capului cu bâte și obiecte metalice. De asemenea, au agresat grav alți doi agenți de pază, provocându-le răni care le-au pus viața în pericol.

Pentru aceste fapte, bărbatul, acum în vârstă de 35 de ani, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

„De la data introducerii alertei şi până la data de 16 decembrie 2016, pe baza informaţiilor obţinute de către poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul Urmăriri, întrucât au existat informaţii că persoana s-ar putea afla pe teritoriul Germaniei, Biroul SIRENE România a efectuat un schimb de date şi informaţii cu Biroul SIRENE Germania, în vederea depistării celui în cauză. Astfel, la data de 16 decembrie 2016, bărbatul de 35 de ani a fost arestat în Germania, în vederea executării mandatului european de arestare, emis de către autorităţile române. La data de 3 iulie 2017, autorităţile germane au refuzat predarea persoanei către România, invocându-se aspecte privind condiţiile de detenţie din România, fiind aplicat un indicator de validitate pe teritoriul Germaniei”, precizează IGPR.

Începând cu 22 aprilie 2024, și până în prezent, datorită colaborării dintre polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigații Criminale – Biroul Urmăriri, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională – SIRENE, magistratul delegat la Biroul SIRENE, judecătorul Tribunalului București și Biroul SIRENE Germania, autoritățile germane au decis să ridice refuzul de predare, având în vedere îmbunătățirea condițiilor de detenție din România.

Procedurile judiciare pentru executarea mandatului european de arestare sunt în curs de desfășurare.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`