Vineri, 18 decembrie 2020, la ora 15.00 în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE a continuat şirul producţiilor media intersante şi proaspete ce au avut în prim-plan cercetători, istorici şi universitari cu o gândire deschisă şi cu o viziune nouă asupra relaţiei cu societatea, oameni care au o mentalitate ce pleacă de la premisa că e esenţială prezentarea muncii lor, a studiilor publicului!
De la democraţie la totalitarism, de-a lungul secolul al XX-lea, în România! Pericolul extremismului şi a dictaturii pentru lumea contemporană, într-un dialog aparte (via Skype) alături de conf. univ. dr. Ovidiu Buruiana, Departamentul Istorie respectiv Istorie contemporană a românilor şi universală din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iaşi.
De la democraţie şi totalitarism în istoria românilor la modernizarea în discursul propagandistic comunist
Având în vedere preocupările didactice, ştiinţifice şi de cercetare, alături de distinsul universitar şi istoric Ovidiu Buruiana au fost abordate aspecte ce pleacă de le la democraţie şi totalitarism în istoria românilor şi ajung până la modernizarea în discursul propagandistic comunist.
Adept a faptul că istoricul este cel care prezenta faptele trecutului aşa cum au fost, fără a maximiza sau scoate în relief ceva în detrimentul a altceva, ceea ce a prezentat istoricul în Studioul BZI LIVE a fost o reflectare a momentelor esenţiale şi care au marcat secolul XX având în vedere ceea ce se întâmplă în lumea contemporană şi tendinţele politice, sociale, culturale sau mentale spre extreme!
Liberalism, autoritarism şi totalitarism în România secolului XX
Având în vedere tema propusă în această ediţie BZI LIVE de precizat că universitarul preda aspecte precum: Liberalism, autoritarism şi totalitarism în România secolului XX, Antifascism şi naţionalism ca pretexte în strategia de comunizare a României (1944-
1948), dialogul va fi unul extrem de interesant, util şi actual! Acesta este preocupat de perioada istoriei contemporane, mai ales a evenimentelor interbelice ale ţării respectiv ale Iaşului precum: viaţa evreilor la Iaşi, Pogromul, mişcarea de extremă-dreapta, idei şi mentalităţi în spaţiul public local şi naţional, rolul UAIC în comunitate!
Desigur, profesorul Buruiana are o perspectivă asupra fenomenelor şi faptelor istorice care au marcat Iaşul interbelic, prin cercetările pe care le-a realizat şi care privesc urbea alături de elemente mai puţin cunoscute, dar extrem de interesante, din viaţa capitalei Moldovei în decenii extrem de intense, active şi presărate cu acţiuni care au avut o influenţă clară pentru Iaşi.
Istoria ideilor politice, Istoria politică şi socială interbelică, Cultura politică şi discursurile articulate în perioada interbelică, Istoria comunismului.
Ovidiu Buruiană este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având ca domenii de interes Istoria ideilor politice, Istoria politică şi socială interbelică, Cultura politică şi discursurile articulate în perioada interbelică, Istoria comunismului. Este autorul unor cărți și studii ce analizează evoluţia liberalismului românesc, istoria Iaşului între cele două războaie mondiale şi istoria comunităţii evreieşti din acest oraş.â
La începutul lunii decembrie 2015 a fost distins de Academia Română cu Premiul „Mihail Kogălniceanu” pe anul 2013, la secțiunea „Științe istorice și Arheologie” pentru lucrarea: Liberalii. Structuri şi sociabilităţi politice liberale în România interbelică”, desprinsă din munca de cercetare pentru teza sa de doctorat.