Un cunoscut doctor ieșean a decis să acționeze în judecată unitatea medicală pentru care activează de aproape trei decenii. Doctorul susține că riscul de îmbolnăvire este constant, dar că nimeni nu mai ține cont de acest lucru. Ce se va întâmpla în continuare vor decide magistrații.
Dosar extrem de important pentru întreg personalul medical din județul Iași! Un doctor a dat în judecată Spitalul Clinic pentru Copii „Sfânta Maria”. Astfel, medicul Liliana Elena Văduva le cere magistraților din cadrul Tribunalului Iași să dispună anularea unui act administrativ. Mai exact, reclamanta vrea ca judecătorii să anuleze actul adițional la contractul individual de muncă. De asemenea, aceasta cere anularea adresei din 26 iunie 2019, prin care i-a fost respinsă contestația prealabilă. Primul termen al acestui litigiu în contencios administrativ a fost stabilit de Tribunalul Iași pentru data de 5 noiembrie 2019.
Tăieri de sporuri
Liliana Văduva a precizat în cererea adresată instanței că este angajată ca medic primar pe Secția Clinică Pediatrie II, din cadrul Spitalului „Sfânta Maria”, din Iași, încă din februarie 1991. Potrivit acesteia, pe 14 februarie 2019, a fost încheiat un act adițional la contractul individual de muncă.
„Până la data încheierii actului adițional, beneficiam de un spor pentru condiții deosebit de periculoase. Asta, deoarece îmi desfășor activitatea în specializarea pneumologie. Astfel, intru frecvent în contact cu persoane care suferă de TBC (tuberculoză – n.r.)”, a subliniat medicul ieșean.
A fost înlocuit cu sporul pentru condiții de stres
Reclamanta a mai arătat că, prin întocmirea actului adițional, s-a renunțat la sporul respectiv. Acesta a fost înlocuit cu sporul pentru condiții de stres, însă el este mai mic, ajungând la 13% din salariu.
„Sistarea acelui spor este nelegală, deoarece condițiile de muncă au rămas aceleași. Legea nr. 153/2017 reglementează modul în care se acordă aceste sporuri”, a mai susținut doctorul.
De cealaltă parte, reprezentanții Spitalului „Sfânta Maria” i-au răspuns Lilianei Văduva, susținând că sporul se acordă pe baza buletinelor de determinare sau expertizare emise de autoritățile abilitate.
„Pe data de 12 aprilie 2019, am cerut expertizarea Secției Pediatrie II și a Cabinetului de pneumologie. Conform expertizei, pneumologia nu a fost încadrată la condiții deosebit de periculoase”, au afirmat cei de la „Sfânta Maria”.
Mai mult, ei au susținut că instituția care s-a ocupat de efectuarea expertizării este Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași.