Prima pagină » Local » Un renumit caricaturist a organizat la Iași Muzeul Poezie(i). Una dintre secțiuni îi este dedicată regretatului Emil Brumaru – GALERIE FOTO / VIDEO (Exclusiv)

Un renumit caricaturist a organizat la Iași Muzeul Poezie(i). Una dintre secțiuni îi este dedicată regretatului Emil Brumaru – GALERIE FOTO / VIDEO (Exclusiv)

02 dec. 2021, 02:00,
George Popa în Local

Muzeul Poezie(i), din cadrul Casei Muzeelor, din Iași, prezintă mai multe instalații dedicate poeților contemporani. Muzeul cuprinde o expoziție conceptuală dedicată ideii de poezie. Expoziția a fost realizată într-un limbaj artistic original, mizând pe una dintre trăsăturile fundamentale ale post-modernismului – spiritul ludic. Expoziția permanentă este realizată de artistul vizual contemporan Ion Barbu. Acesta a gândit și realizat toate cele 5 instalații care sunt expuse în 3 camere și care alcătuiesc Muzeul Poezie(i). Cele 5 instalații sunt: „Pașii Poeților”, „Sticle pentru minte, inimă și literatură”, „Scrisori către bunul Dumnezeu”, „Haute couture / Haute culture” și, în cele din urmă, „Pietre pentru templul meu”

Muzeul Poezie(i) își are locul în Casa Muzeelor din Iași. Acesta este alcătuit din mai multe instalații, gândite și realizate de Ion Barbu, caricaturist contemporan. În prima cameră a muzeului se află instalația denumită „Scrisori către bunul Dumnezeu”. Această lucrare cuprinde 10 mașini de scris personalizate, fiecare dintre ele dedicate câte unui poet român.

În sala din stânga își au locul mai multe manechine îmbrăcate cu diferite articole vestimentare pe care sunt pictate versuri. Cele 18 manechine alcătuiesc instalația „Haute couture / Haute culture”, care, în fond, este o „prezentare de modă” poetică.

În centrul manechinelor se regăsește instalația „Pietre pentru templul meu”, aceasta fiind formată din mai multe pietre, de forme și dimensiuni diferite, fiecare fiind pictată cu imagini reprezentând un simbol și un cuvânt. Iar alăturarea acestor pietre formează în final versuri ale poeziilor contemporane. În final, în camera din dreapta poate fi admirată instalația „Sticle pentru minte, inimă și literatură”. O lucrare creată dintr-o varietate de sticle „umplute cu poezie”.

Fiecare dintre acestea conține câte un poem scris de mână și semnat de câte un poet contemporan. Iar toate aceste instalații sunt încoronate de „Pașii Poeților”, o instalație care se regăsește în toate cele 3 camere, și este formată din perechile originale de încălțăminte ale poeților contemporani, dar și ale unor clasici. Perechile de încălțări formează un circuit al „pașilor poetici”, pentru vizitatori.

Lucrare dedicată scriitorului ieșean Emil Brumaru

Pe lângă aceste instalații principale, sunt și câteva lucrări mai mici care completează peisajul poetic. Printre aceste lucrări regăsim tabelul periodic al elementelor poetice, o lucrare dedicată scriitorului Emil Brumaru, formată din mai multe cești de cafea, deoarece acesta era un mare consumator al acestei băuturi. Lucrarea formată din cănile de cafea face referire și la volumul de corespondență scris de Emil Brumaru, intitulat „Cerșetorul de cafea”.

În camera din stânga a muzeului mai pot fi admirate, printre manechinele „îmbrăcate în poezie”, mai multe umbrele. Cele 6 umbrele alcătuiesc o altă lucrare de mici dimensiuni, dedicată marelui poet român George Bacovia. Pe fiecare umbrelă au fost pictate versuri din operele poetului. Prin instalațiile principale, dar și prin lucrările secundare, artistul Ion Barbu a ales o formulă inedită, vie și spectaculoasă de a atrage atenția asupra poeziei românești, într-un limbaj modern care, apelând la mijloacele specifice artelor vizuale, se constituie el însuși într-o lucrare poetică ale cărei imagini creează cuvinte și ale cărei cuvinte se transformă în imagini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *