Prima pagină » Eveniment-Social » Un puiet din teiul lui Mihai Eminescu de la Iași, plantat în pământ românesc la o biserică din Olanda
Un puiet din teiul lui Mihai Eminescu de la Iași, plantat în pământ românesc la o biserică din Olanda

Un puiet din teiul lui Mihai Eminescu de la Iași, plantat în pământ românesc la o biserică din Olanda

29 mart. 2022, 14:25,
în Eveniment-Social

Un puiet din teiul lui Mihai Eminescu de la Iași a fost plantat vineri în curtea Bisericii „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam, Olanda. Prin grija Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași, la plantare s-a folosit și pământ românesc.

Ceremonia cu importantă încărcătură simbolică națională a avut loc după Sfânta Liturghie. Au participat reprezentantul Ambasadei României în Regatul Țărilor de Jos, Părintele Paroh Ioan Dură, Protopop al Țărilor de Jos, enoriași și elevi ai școlii parohiale.

Directorul Grădinii Botanice din Iași a făcut un cadou special parohiei din Olanda

Părintele Protopop a binecuvântat locul plantării, a stropit cu apă sfințită puietul de tei și a mulțumit directorului Grădinii Botanice din Iași, prof. univ. dr. Cătălin Tănase, pentru darul cu care a onorat parohia.

În continuare, părintele paroh a evocat personalitatea lui Mihai Eminescu, pe care l-a numit „apostol și martir al neamului românesc, relicvă sfântă a acestuia”, precum și jertfa și patriotismul „poetului nepereche”, dragostea acestuia de patrie și neam.

„Ca mare apărător al Bisericii Ortodoxe, pe care a văzut-o ca fiind Maica neamului românesc, se cuvine să-l «canonizăm» în sufletele noastre pe Eminescu și să-l avem ca reper al neamului românesc”, a spus a părintele protopop.

Totodată, a fost instituită în parohie „Ziua Teiului lui Eminescu”, care va fi sărbătorită în fiecare an în data de 15 iunie, ziua trecerii la cele veșnice a marelui poet.

Plantarea a fost urmată de un recital de poezie eminesciană susținut de elevii școlii parohiale și de enoriașe ale parohiei.

Sărbătoarea Bunei Vestiri la Parohia Schiedam/Rotterdam a fost marcată și printr-o conferință dedicate Virginiei Andreescu Haret, prima femeie arhitect din România, ca prilej de a aduce un omagiu Femeii Creștine Ortodoxe. Conferința a fost organizată de Asociația parohială „Doamna Maria Brâncoveanu”.

Parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Țările de Jos a împlinit 41 de ani de activitate neîntreruptă prin grija și strădania Părintelui Protopop Ioan Dură, fondatorul acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`