Prima pagină » Economic Local » Un pui de vulpe și-a făcut apariția în curtea unui ieșean care locuiește în cartierul Bucium. Anul trecut, o altă vulpe l-a vizitat pe localnic, timp de câteva săptămâni – VIDEO

Un pui de vulpe și-a făcut apariția în curtea unui ieșean care locuiește în cartierul Bucium. Anul trecut, o altă vulpe l-a vizitat pe localnic, timp de câteva săptămâni – VIDEO

06 iun. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local
Un pui de vulpe și-a făcut apariția în curtea unui ieșean care locuiește în cartierul Bucium. Anul trecut, o altă vulpe l-a vizitat pe localnic, timp de câteva săptămâni - VIDEO

Un ieșean care locuiește în cartierul Bucium a fost surprins în urmă cu două seri de un pui de vulpe care a venit în pragul ușii sale în căutarea hranei. În primăvara anului trecut, o altă vulpe l-a vizitat pe ieșean, timp de câteva săptămâni, aproape zilnic. Ieșeanul a filmat puiul de vulpe care și-a făcut apariția în curtea sa. În video se observă cum puiul de vulpe e prietenos cu oamenii și se apropie foarte tare de cel care îl filmează. Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași se vor deplasa la fața locului pentru a reloca puiul de vulpe rătăcit.

Un ieșean care locuiește în cartierul Bucium a fost surprins în urmă cu două seri de un pui de vulpe care a venit în pragul ușii sale în căutarea hranei. În primăvara anului trecut, localnicul a fost vizitat timp de câteva săptămâni, aproape zilnic, de o vulpe. Anul acesta, un pui de vulpe și-a făcut apariția în curtea locuinței din cartierul Bucium. Localnicul vizitat de puiul de vulpe a anunțat autoritățile pentru ca specialiștii să vină să relocheze puiul de vulpe rătăcit. Anul trecut, deși a depus sesizare la Garda de Mediu care a fost retrimisă către autoritățile competente, nu a venit nimeni să relocheze vulpea rătăcită.

Ieșeanul din cartierul Bucium care a fost vizitat de puiul de vulpe spune că acesta era flămând și a fost prietenos

Localnicul din cartierul Bucium spune că puiul de vulpe care a venit în curtea sa era flămând.

„Vecinii cred că acum am crescătorie, dar nu pot nici să le las flămânde când le văd cum vin în curte. Am anunțat autoritățile, sper să vină să ia puiul și să-i găsească un loc. Se vede că sunt foarte prietenoși, s-au obișnuit cu oamenii. Vulpea care venea anul trecut are mai mulți pui, venea anul trecut și îi dădeam mâncare pentru pisici. Anul trecut a venit vulpea, am depus sesizare la Garda de Mediu să vină cineva să o ia, să o ducă de aici. Nu a venit nimeni. Ea a mai venit la mine acasă și i-am mai dat mâncare. Acum două zile am fost surprins să văd un pui de vulpe, cred că tot de la vulpea care mă tot vizita”, susține ieșeanul care locuiește în Bucium.

Specialiștii din Iași vor încerca să relocheze puiul de vulpe rătăcit în curtea vilei unui ieșean care locuiește în cartierul Bucium

Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași și din cadrul asociațiilor de vânătoare se vor deplasa în cartierul Bucium pentru a reloca puiul de vulpe rătăcit. Aceștia atrag atenția că în anumite situații vulpea poate fi periculoasă, și dacă are rabie, cu o simplă mușcătură, boala poate fi transmisă la om. În anumite situații, rabia poate duce la decesul persoanei mușcate și este necesară administrarea unui vaccin antirabie. În situații mai rare, unele persoane se pot infecta fără a fi mușcate de un animal infestat, fie prin manipularea unui animal care e infestat, fie prin inhalarea virusului, mai ales în locuri în care acesta se găsește în cantitate foarte mare (peșterile în care trăiesc lilieci, de exemplu).

Mușcătura unui animal sălbatic poate provoca rabia, o boală gravă ce poate duce la deces

Perioada tipică de incubație a virusului rabic este de 4-6 săptămâni. În această perioadă, de obicei nu este prezent niciun simptom al bolii. Primele simptome care apar includ durerea și amorțeala la locul mușcăturii. Alte simptome care se pot manifesta sunt tusea sau senzația de gât uscat, durere, arsură, mâncărime, febră, furnicături sau amorțeală la locul mușcăturii sau al expunerii inițiale, durere abdominală, frica de apă sau de aer, spasme musculare, insuficiență cardiacă sau respiratorie, spasme musculare la nivelul mușchilor feței, gâtului sau diafragmei, urmate de convulsii. Persoanele care au aceste simptome după ce au fost mușcate de animale sălbatice trebuie să se prezinte la medic de urgență.

Vulpi, căprioare sau șacalul auriu au fost filmate în ultima perioadă în oraș sau în pădurile din Iași

După ce anul trecut a apărut o vulpe în curtea ieșeanului din Bucium, în urmă cu o lună o căprioară a fost filmată în parcul Copou, iar un șacal auriu a fost filmat în pădurile din apropierea orașului. În urmă cu două zile, în curtea vilei unui ieșean care locuiește în cartierul Bucium a apărut un pui de vulpe. Specialiștii spun că animalele vin de obicei pentru a căuta hrană.

„Noi avem cerb, căprior, mistreț, iepure, vulpe, bursuc, jderi și fazani în pădurile din Iași. Creșterea demografică a limitat arealul lor și s-au retras în zona de munte, în păduri. Probabil, din lipsa hranei, se apropie de orașe. În zona Miroslava trăiau iepuri, căprioare, fazani. Efectivele la vânat mare, la ultimele verificări făcute de noi, arătau că sunt 170 de exemplare de cerbi, 1.200 de căprioare. Cetățenii nu au voie să țină vânat în captivitate”, a declarat Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *