Prima pagină » Local » Un psiholog ieșean ne învață cum să scăpăm de traumele din trecut: „Sunt doar niște bolovani, nu valize de brand” – FOTO

Un psiholog ieșean ne învață cum să scăpăm de traumele din trecut: „Sunt doar niște bolovani, nu valize de brand” – FOTO

08 nov. 2023, 02:00,
Cristina Doroftei, în Local

Psihologul ieșean Florentina Berlan a inițiat un program ce vine în ajutorul celor care nu reușesc să se vindece de traumele pe care le-au procurat în copilărie. Aceasta le descrie ca fiind valize cu bolovani care împiedică persoanele respective să meargă mai departe în viață și care le îngreunează existența.

Un psiholog ieșean a inițiat programul Tren

Programul se numește Tren. Unul dintre obiectivele principale ale acestui proiect este cel de conștientizare a faptului că este epuizant mersul prin viață, dacă unele frici din trecut nu sunt eliminate. Oamenii care nu reușesc să lase în spate trecutul, nu se pot bucura de viață și, prin urmare, nu sunt fericiți.

„Traumele din trecut sunt valize pe care le cărăm după noi cu o loialitate inconștientă. Mergem cu ele oriunde, deși sunt foarte grele, ne epuizează, ne strivesc sub greutatea și profunzimea lor. Dar continuăm să le purtăm cu noi, pentru că nu știm, nu am învățat încă cum să le facem să fie mai ușoare, mai suportabile. La un moment dat ajungem chiar să le dăm valoare. Nu mai știm cine suntem în lipsa lor, pentru că ne definesc. Și oricine ne atrage atenția că ne-ar fi mai bine fără ele este văzut ca un hoț de identitate. Suferința vine ridicată la rang de onoare, glorificată și devine singurul mod prin care ne dăm valoare.

Dar ăsta e doar un mecanism de supraviețuire care ne-a ajutat în momentul traumei și care atârnă greu de-a lungul vieții, dacă nu renunțăm la el. În programul Tren te ghidez să conștientizezi câte greutăți cari după tine, preluate din familie, din mediu, din societate, apoi te ajut să te eliberezi de ele, pas cu pas, prin terapie săptămânală și practică zilnică”, subliniază Florentina Berlan, terapeut energetic holistic ieșean.

De la traume la libertate. Scopul principal al proiectului

poză cu valize din beton

Psihologul ieșean Florentina Berlan a inițiat un program ce vine în ajutorul persoanelor care nu reușesc să se vindece de traume

Deși pentru a ajunge la libertatea sufletească pașii nu sunt deloc simpli, aceștia sunt clari. Înscrierea se poate face online, iar terapia constă în mai multe sedințe și practică zilnică.

„Ce avem de făcut? În primul rând, să fim sinceri cu noi și să recunoaștem că am trăit în suferință, să admitem că e epuizant să cărăm după noi, toată viața, aceste bagaje, chiar dacă le-am investit cu valoare. Să deschidem ochii și să vedem că sunt doar niște bolovani, nu valize de brand. Să ne dăm voie să le lăsăm jos și să vedem cât de ușor respirăm, cât de rapid putem înainta în viață fără ele.

Iar dacă nu putem face acest lucru singuri, să cerem ajutorul cuiva care a reușit și știe cum se face. Să înțelegem că putem să creăm o nouă identitate, în care este loc de bucurie și de iubire, și că nu mai e nevoie de suferință ca să știm cine suntem. Să conștientizăm că merităm să ne bucurăm de viață și apoi să facem asta cu toate simțurile”, a transmis, pe rețelele de socializare, Florentina Berlan, terapeut energetic holistic ieșean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *