Un proprietar celebru din Iași a moștenit o adevărată comoară în Germania! Mii de lucrări unice în lume, preluate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – FOTO

06 ian. 2023, 02:00,
Andreea Timofte, în Eveniment-Social

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a preluat, împreună cu Academia Română, Biblioteca Română din Freiburg, Germania, un simbol al activității culturale realizate în exil de victimele regimului comunist român. Tudorel Toader, rectorul universității ieșene, a povestit pentru BZI cum s-a ajuns în acest punct, ținând cont că universitatea trebuia inițial să primească doar jumătate din fondul de carte. Dincolo de acest aspect și deschiderea către comunitatea de cercetători din România, intențiile UAIC pe termen mediu sunt chiar de a gândi o formă de a avea o extensiune pentru studenții români sau pentru străinii care vor dori să urmeze cursurile

Biblioteca Română din Freiburg este aproape necunoscută în spațiul cultural românesc, dar este recunoscută ca fiind una dintre instituțiile cele mai vechi ale exilului românesc postbelic. Aceasta este o sursă de primă mână pentru istoria diasporei aflate în exil, existând manuscrise, mărturii, articole de presă, cărți sau documente de arhivă care ilustrează activitatea românilor ce au fugit din țară în urma represiunilor statului comunist.

În plus, cărți originale ale lui Enescu, Mihai Eminescu și ale altor mari autori se află în formă originală acolo. Straiele Reginei Maria pe care le purta în momentul în care a fost încoronată sunt expuse tot acolo. Planurile reprezentanților UAIC sunt mari, dezvoltându-se un nucleu de cercetare în jurul manuscriselor și fondului de carte disponibil la sediul bibliotecii.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a moștenit o comoară

Recent s-a semnat un contract prin care Biblioteca Română din Freiburg să fie gestionată de UAIC și de Filiala Iași a Academiei Române, fiind implicată și o structură din Guvernul României, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, mai exact.

Tudorel Toader a explicat faptul că în cadrul întrevederii cu conducerea bibliotecii i s-a propus ca universitatea să fie unic administrator, însă i s-a părut normal ca cercetătorii și angajații Academiei Române să beneficieze de fond.

„Am mers acolo și am avut trei zile de întrevederi cu conducerea bibliotecii, dar și cu românii de acolo. Inițial au spus că ne oferă jumătate, apoi ni s-a propus ca fondul de carte să fie gestionat integral de noi, însă am spus nu.

Ni s-a părut normal ca cercetătorii și angajații Academiei Române să aibă acces la tot ceea ce oferă biblioteca și au fost de acord. Dacă vorbim de bibliotecă, din punct de vedere fizic, o clădire monumentală, imensă, iar dacă vorbim de valoare științifică, are o valoare inestimabilă”, a declarat prof. dr. Tudorel Toader, rector al UAIC.

Straiele reginei Maria sunt expuse la biblioteca din Freiburg

Voința fondatorilor a fost ca cei care preiau biblioteca să o țină în viață și să contribuie la valorificarea patrimoniului. Comunitatea de cercetători din România, intențiile UAIC pe termen mediu, reprezintă o formă de a avea o extensiune pentru studenții români sau pentru străinii care vor dori să urmeze cursurile UAIC. Pe lângă aceste obiective nobile, straiele cu care era îmbrăcată regina Maria pot fi admirate la biblioteca din Freiburg.

„Acolo vorbim de straiele cu care era Regina Maria îmbrăcată la încoronare. Sunt expuse, originale. Acolo există un fond documentar de sute de mii de cărții. Oamenii care sunt fondatorii bibliotecii, constituiți într-o asociație, știu că au existat și există în continuare datorită spiritului pe care l-a avut diaspora. Sunt cărți primite din toate colțurile lumii, manuscrise și cărți originale ale lui Enescu, Mihai Eminescu și ale altor mari autori pe care noi le avem doar în foto copie.

Ei oferă gratuit, cu totul, acea bibliotecă universității. Vor fi angajați câțiva tineri să facă ordine în bibliotecă pentru că sunt volume valoroase, dar în același timp digitalizăm totul ca accesul la bibliotecă să-l aibă oricine, de oriunde”, a adăugat prof. dr. Tudorel Toader, rector UAIC.

Comentarii
  • Tudorel Toader ar trebui sa vândă flori în Piața nu sa aibă un post în universitate după mizeriile ilegale pe care le-a facut când era ministrul justiției. Sau în puscarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *