Un proiect industrial va fi construit de 4 firme pe un teren de 10 hectare, situat pe amplasamentul fostei fabrici Fortus
Deși astăzi este programată ședința ordinară CL, proiectul nu apare pe ordinea de zi. Acesta urmează să fie adăugat, probabil, pe lista proiectelor viitoarei ședințe de Consiliu Local. În acest sens, aleșii locali vor dezbate și supune votului aprobarea Planului Urbanistic Zonal, elaborat pentru realizare construcții de producție, depozitare, servicii și birouri.
Un proiect industrial va fi construit pe un teren de 10 hectare, de un parteneriat a 4 firme, pe fosta platformă Fortus
Potrivit informațiilor publicate, terenul este situat în intravilanul municipiului Iași, pe Fundacul Oțelăriei, în suprafață de 10.600 metri pătrați. Este important de știut că, în documente, este precizat și faptul că amplasamentul se află în zona de servitute aeronautică civilă, aferentă aerodromurilor / aeroporturilor. Acesta este alcătuit din 6 terenuri. Astfel, din suprafața totală de 10.600 metri pătrați, 2.528 de metri pătrați sunt deținuți de firma Methedor Imobiliare SRL, cu sediul în Iași, administrată de Sorin Ioan Fodor. Societatea Zebra Textil SRL, cu sediul în Iași, controlată de Robert Pîrlog, deține suprafețe de teren de 2.249 mp și 2.361 mp. În același sens, firma Romarmovest Company SRL, din Iași, administrată de Ionel Mocanu, are trei parcele, una de 781 mp, cea de-a doua, de 1.983 mp iar cea de-a treia, cu o suprafață de 698 de metri pătrați.
„Amplasamentul studiat face parte din zona AI1 – Unități industriale mari și izolate – Fortus, inițial făcând parte din Platforma Industrială Fortus, la momentul actual având proprietari privați. În urma încetării activității de pe platforma industrială, au rămas atât clădiri, cât și terenuri nefolosite. În ultima perioadă se observă tendința de reconversie a construcțiilor existente și construirea de imobile noi pe terenurile libere existente. În acest context, zona este caracterizată de construcții noi de producție, servicii, comerț, aflate în stare bună, construcții industriale vechi (aparținând Fortus SA), în stare medie sau în stare avansată de degradare, construcții cu funcțiunea de locuințe individuale și colective (în lungul Șos. Nicolina), construcții aflate în stare bună”, se arată în documentele publicate.
Este important de știut că regimul de înălțime a clădirilor va fi subsol, demisol, parter și un etaj, iar construcțiile vor avea o înălțime maximă de 12 metri. Mai mult, clădirile vor ocupa 40 la sută din teren.
Accesul către depozite, halele de producție, servicii și birouri se va realiza de pe șoseaua Nicolina
Singura cale de acces pe amplasamentul unde va fi construit proiectul industrial este șoseaua Nicolina. Terenul are asigurat accesul la utilitățile existente în zonă: alimentare energie electrică, alimentare cu apă și canalizare și alimentare cu gaze naturale.
„Accesul spre amplasament se realizează dinspre Șos. Nicolina, amplasată în zona vestică a amplasamentului, la o distanță de aproximativ 160 metri, prin intermediul drumurilor existente: Fundac Oțelăriei – NC 162793, 131224 – drum cu îmbrăcăminte beton rutier, în stare medie, necesitând lucrări periodice de întreținere. Drumurile existente sunt dimensionate corespunzător din punct de vedere al circulației auto, drum cu o lățime minimă a carosabilului de 7,00 m, câte o bandă de circulație pe sens. Din punct de vedere al circulațiilor pietonale se constată că acestea sunt prezente parțial doar pe o parte a carosabilului, având lățime variabilă”, se mai arată în documentele publicate.
Astfel, rămâne de văzut când va fi supus dezbaterilor și votului plenului CL, iar dacă PUZ-ul va fi aprobat, un proiect industrial va fi construit pe fosta platformă Fortus, pe un teren de 10 hectare.