Prima pagină » Local » Un program-pilot de strângere a deșeurilor din sticlă, implementat la Iași! Rata de colectare a crescut cu 30 la sută imediat după debutul proiectului
Un program-pilot de strângere a deșeurilor din sticlă, implementat la Iași! Rata de colectare a crescut cu 30 la sută imediat după debutul proiectului

Un program-pilot de strângere a deșeurilor din sticlă, implementat la Iași! Rata de colectare a crescut cu 30 la sută imediat după debutul proiectului

07 dec. 2021, 02:00,
George Popa, în Local

Consiliul Județean Iași, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate, a implementat, începând cu luna noiembrie 2021, un program-pilot de colectare a deșeurilor de sticlă, din poartă în poartă, în nouă comune din zona metropolitană. Rata de colectare a sticlei a crescut cu peste 30 la sută în urma implementării programului de colectare direct de la domiciliu, sticla fiind singurul deșeu 100 la sută reciclabil

În Iași, în urma implementării unui proiect-pilot de strângere a deșeurilor din sticlă, din poartă în poartă, rata de colectare a crescut cu 30 la sută față de luna anterioară. Programul a fost demarat în luna noiembrie 2021 de Consiliul Județean Iași, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS). În urma acțiunilor de colectare direct de la domiciliu, procentul de sticlă strânsă a crescut față de luna precedentă cu peste 30 la sută. Astfel, dacă în luna octombrie au fost colectate 77,04 tone de sticlă, în noiembrie, totalul a crescut la 100,86 de tone, dintre care 54,68 de tone au fost colectate doar prin programul de ridicare direct de la domiciliu, din cele nouă comune din zona metropolitană: Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Tomești și Valea Lupului.

„Mă bucur că, în doar o lună de la inițierea acestei campanii, am obținut rezultate bune. Reacția pozitivă a ieșenilor ne motivează să continuăm implementarea programului și să îl extindem în cât mai multe localități din județ. Sunt încrezător că vom avea succes fiindcă văd din ce în ce mai mulți primari și cetățeni activ implicați pentru a colecta deșeurile pe categorii și a proteja mai mult mediul înconjurător”, a declarat Răzvan Gheorghiu, directorul ADIS Iași.

Sticla este singurul deșeu 100 la sută reciclabil

Sticla, fiind singurul deșeu care se reciclează în proporție de 100 la sută, este important să fie colectată selectiv. Acest deșeu poate fi reciclat de mai mult ori fără să își piardă din calități. Durata de reciclare a sticlei este de 30 de zile, în sensul că, dintr-un deșeu de sticlă colectat, poate fi realizat un produs nou într-o singură lună. Tocmai din acest motiv autoritățile sunt stimulate să descopere cât mai multe modalități pentru a colecta acest tip de deșeu.

„Iată că, venind cu soluții concrete, ieșenii au răspuns pozitiv apelului nostru de a colecta selectiv sticla, singurul deșeu 100 la sută reciclabil, care poate fi reciclat de mai multe ori fără să-și piardă din calități și poate deveni un produs nou în 30 de zile. Este datoria noastră, a autorităților, ca, în continuare, să găsim metode prin care să stimulăm colectarea selectivă și să impulsionăm ieșenii să fie mai atenți în gestionarea deșeurilor nu doar în municipii și orașe, nu doar în zona metropolitană, ci în întreg județul, astfel încât să facem prin acțiunile noastre un Iași mai verde și mai sănătos”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

La începutul lunii aprilie a fost lansat și tramvaiul reciclării, acesta fiind și cel mai ecologic mod de colectare a deșeurilor electrice și electronice în vederea reciclării.

Protejarea mediului este un efort comun, pe care autoritățile și ieșenii trebuie să îl facă împreună

Reciclarea deșeurilor este un proces foarte important pentru protejarea mediului înconjurător. Tocmai din acest motiv, autoritățile aduc tot mai multe programe de colectare selectivă a deșeurilor și, în același timp, fac apel și la ieșeni pentru a spori rata de conștientizare a beneficiilor reciclării.

„Operaționalizarea sistemului de management integrat al deșeurilor anul acesta a însemnat tranziția către un nou mod de a gestiona deșeurile în județul Iași, atât la nivel județean, cât și la nivel individual. Protejarea mediului este un efort comun, pe care autoritățile și cetățenii trebuie să îl facă împreună. Soluția de colectare direct de la domiciliu s-a dovedit utilă și este de-a dreptul îmbucurător că ieșenii au privit-o cu entuziasm, astfel încât am reușit să obținem această creștere semnificativă doar în prima lună de implementare a programului”, a declarat Andrei Cazacu, administratorul public al județului Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *