Organizația „Salvaţi Copiii” România va extinde programul de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă, derulat cu sprijinul PEPCO România, în judeţele Suceava, Iaşi, Vaslui, Hunedoara şi Mureş. În etapa actuală de program, lansată în luna octombrie, 690 de copii vor fi integraţi în programe complexe de suport socio-educaţional. Totodată, 300 de părinţi şi reprezentanţi ai copiilor vor beneficia de sesiuni de educaţie parentală, de consiliere socială şi îndrumare juridică, iar 50 de cadre didactice din şcoli partenere vor participa la workshop-uri destinate întăririi capacităţii şcolilor de a oferi servicii copiilor afectaţi de migraţia economică a părinţilor
Programul de sprijin socio-educațional este cu atât mai important cu cât datele unei anchete realizate de „Salvați Copiii” România, în decembrie 2021, pe un eșantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizației „Salvați Copiii”, arată că intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părintele sau părinții plecați, apare doar în cazul a 7 la sută dintre copiii din eșantion.
Gabriela Alexandrescu: „Nu putem suplini absența părinților, dar putem să ajutăm copilul!”
Aproape jumătate (44 la sută) dintre copiii ai căror părinți lucrează în străinătate au rămas în țară, fără mamă, fie că aceasta este plecată împreună cu tatăl, fie că este singurul părinte plecat din familie, arată datele deținute de Organizația „Salvați Copiii” România. 21.024 de copii au ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat, potrivit statisticilor oficiale.
De aceea, Organizația „Salvați Copiii” România a decis că va întări programul de sprijin pentru copiii rămași acasă, în judeţele Suceava, Iaşi, Vaslui, Hunedoara şi Mureş, în contextul în care rezultatele unei analize realizate în acest an, pe un eşantion de 719 copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, beneficiari ai programului de sprijin al „Salvaţi Copiii”, arată impactul pozitiv al programului, atât în ceea ce priveşte stările emoţionale, cât şi performanţele şcolare ale copiilor. Relaţiile copiilor cu ceilalţi colegi de clasă sunt descrise ca bune, fără dificultăți în cazul a 80 la sută dintre ei. Performanțele școlare s-au îmbunătățit pentru 58 la sută dintre copiii din program.
„Copiii rămași în țară, în vreme ce părinții lor muncesc peste granițe, au devenit un fenomen sociologic specific României. Implicațiile sunt multiple, de la cele sociale la cele educaționale și psiho-emoționale. De aceea am decis să întărim programul de sprijinire a acestor copii, pe toate cele trei componente. Nu putem suplini absența părinților, dar putem să ajutăm copilul să nu reacționeze la această absență printr-o traumă”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al „Salvați Copiii” România.
Datorită programului desfășurat de Organizaţia „Salvaţi Copiii” România, copiii cu părinți plecați în străinătate se simt mai puțin triști și singuri!
Cu toate că nu au părinţii alături, copiii resimt într-o proporţie mai mică trăiri emoţionale, precum tristeţe, singurătate, furie, oboseală, şi într-o proporţie mai mare stări ca linişte, veseli, siguranţă, dacă sunt integrați în programe de sprijin socio-educațional. Pentru a evalua modul în care copiii se simt, din punct de vedere emoțional, au fost folosite o serie de atribute, pozitive sau negative, pentru care respondenții au fost îndemnați să evalueze, pe o scală de la 1 la 10, măsura în care fiecare dintre aceste stări îi definește.
Astfel, în cazul tristeţii, scorul mediu pentru copiii cu părinţi plecaţi, din programul „Salvaţi Copiii”, este de 3,5 (ca valoare medie, la nivelul întregului eșantion), în cazul singurătăţii este de 2,8. Pentru oboseală, scorul mediu menţionat de copiii din program este 4, în vreme ce în cazul furiei este de 3,2. Pentru aspectele pozitive, pentru copiii cu părinţi plecaţi, din programul organizaţiei, au reieşit scoruri medii, de 7,7 pentru linişte, 8,8 pentru siguranţă şi 8,5 pentru veselie.
În ceea ce priveşte latura educaţională, 58 la sută dintre copiii din program au declarat că au parcurs materia şcolară fără probleme. Relaţiile copiilor cu ceilalţi colegi de clasă sunt descrise ca bune, fără dificultăți în cazul a 80 la sută dintre copii, dar şi cu probleme (moderate sau grave, în cazul a 11 la sută dintre ei), iar 9 la sută dintre copii nu au răspuns la această întrebare.
Atmosfera de la activităţile derulate de „Salvaţi Copiii” este considerată plăcută de 50 la sută dintre copiii cu părinți plecați în străinătate, prietenoasă de 50 la sută, relaxantă de 35 la sută, calmă și liniştită de 35 la sută, dar și confortabilă de 24 la sută.