Prima pagină » Local » Un profesor și un inspector din primărie au dat în judecată patru ieșeni! Au cerut despăgubiri de 2 lei pentru câteva comentarii făcute pe o rețea de socializare! „De asta nu se fac proiecte, pentru că i le trage lu’ doamna în…!” (Exclusiv)
Un profesor și un inspector din primărie au dat în judecată patru ieșeni! Au cerut despăgubiri de 2 lei pentru câteva comentarii făcute pe o rețea de socializare!

Un profesor și un inspector din primărie au dat în judecată patru ieșeni! Au cerut despăgubiri de 2 lei pentru câteva comentarii făcute pe o rețea de socializare! „De asta nu se fac proiecte, pentru că i le trage lu’ doamna în…!” (Exclusiv)

12 iul. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Doi ieșeni au dat în judecată câteva persoane, solicitând despăgubiri după câteva comentarii făcute pe rețeaua de socializare Facebook. Magistrații din cadrul Judecătoriei Hârlău au respins recent acțiunea formulată de Tiberiu și Irina T. Aceștia au chemat la bară patru persoane, acuzate că ar fi făcut comentarii deplasate pe o pagină de Facebook

Doi ieșeni, Tiberiu și Irina T., au decis să dea în judecată patru persoane, din cauza unor comentarii făcute de pe rețeaua de socializare Facebook. Cei doi reclamanți au cerut despăgubiri în instanță, considerând că imaginea lor a avut de suferit.
Totuși, magistrații din cadrul Judecătoriei Hârlău au respins recent acțiunea formulată de Tiberiu și Irina T.

„Instanța respinge, ca nefondată, acțiunea formulată de reclamanții Tiberiu și Irina T., în contradictoriu pârâții Ioan Ilie R., Constantin B., Petru A. și Gheorghe S.”, au menționat judecătorii ieșeni.

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Scandal izbucnit între ieșeni, de la câteva comentarii pe o rețea de socializare

Procesul în cadrul căruia Tiberiu și Irina T. i-au chemat în instanță pe Ioan Ilie R., Constantin B., Petru A. și Gheorghe S. a început pe data de 15 septembrie 2020. Prin acțiunea înregistrată pe rolul instanței, cei doi ieșeni au cerut obligarea pârâților la plata simbolică a sumei de 2 lei fiecare, reprezentând daune morale, să dispună obligarea pârâților la ștergerea conturilor de pe pagina de socializare Facebook și publicarea, de către fiecare pârât, într-un ziar cu tiraj județean, a sentinței judecătorești.

„Am fost insultați, jigniți cu diverse apelative, aducându-ni-se grave prejudicii onoarei și reputației, în cadrul unei campanii susținute și întreținute de diverse persoane. Insulte și jigniri au fost proferate în mediul online, public, fiind de o gravitate ieșită din comun, care ne-au afectat imaginea publică, reputația și onoarea, mai ales că amândoi suntem funcționari ai Statului Român, fiind angajați la Primăria comunei Cotnari, respectiv la Școala profesională «Ștefan cel Mare», din Cotnari”, au susținut cei doi reclamanți în fața judecătorilor ieșeni.

Ce au spus ieșenii dați în judecată

La rândul său, unul dintre cei patru pârâți a cerut respingerea acțiunii, ca fiind neîntemeiată și inadmisibilă.

„Instanța ar trebui să analizeze în ce mod dreptul la liberă exprimare a adus vreo atingere onoarei, demnității și reputației reclamanților. Libertatea de exprimare nu poate fi exercitată dincolo de orice limite, însă restrângerile vizează anumite valori pe care statul, în mod legitim, le apără. Postarea pe care reclamanții mi-o atribuie nu are, nici pe departe, caracterul unui mesaj care să contureze în opinia publicului o percepție negativă asupra reputației acestora. Mai mult, postările sunt prezentate trunchiat, fiind scoase din context.

Nu rezultă când au fost făcute postările atribuite mie, pe ce rețea de socializare, ecoul pe care l-a produs această postare, intensitatea sau impactul public, acest aspect fiind de esență pentru a putea stabili prezența unei conduite culpabile din partea mea. Prejudiciul solicitat de reclamanți duce în derizoriu anumite aspecte și ridică certe rezerve față de dimensiunea pretinsului prejudiciu, acordarea unor astfel de despăgubiri având rolul de a compensa efectul unei vătămări suferite. Nu se poate reține faptul că aș fi comis vreo faptă ilicită care să aducă atingere reputației personale a reclamanților sau dreptului la imagine al acestora, care să fi generat un prejudiciu moral, motiv pentru care cer respingerea acțiunii”, a susținut în instanță unul dintre pârâți.

Ceilalți trei bărbați dați în judecată nu au depus vreo întâmpinare la dosar.

„I le trage lu’ doamna T. în p…ă!”

Reclamanții și pârâții locuiesc în aceeași comună – Cotnari. Tiberiu T. este angajat al Primăriei Cotnari, în funcția de inspector în cadrul SVSU, iar Irina T. este cadru didactic în cadrul Școlii profesionale „Ștefan cel Mare”, din Cotnari. Conform acestora, mai multe persoane deținătoare de conturi pe o rețea de socializare – probabil Facebook – ar fi participat la o discuție, în cadrul căreia s-au făcut mai multe afirmații.
Cei doi ieșeni au susținut că sătenii au făcut mai multe comentarii la adresa lor și a fiului lor.

„Unele dintre comentarii se referă, fără dubii, la reclamanți, și anume cele referitoare la faptul că fiul nostru ar fi fost văzut la calculatorul de la serviciu al tatălui său, «unde sunt o grămadă de-a proiecte», pârâții bănuind, în mod ironic, că acesta ar fi motivul pentru care nu se mai fac proiecte de utilități în sat, unul dintre pârâți susținând că reclamantul «i le trage lu’ doamna T. în p…ă», referindu-se la utilitățile necesare în comună: apă, canalizare, gaz, străzi etc.”, au constatat judecătorii ieșeni.

Aceștia au mai arătat că nu pot admite acțiunea formulată de inspectorul din cadrul Primăriei și de profesoară.

„În prezenta cauză, instanța reține că pârâții au făcut comentarii, probabil pe un grup din rețeaua de socializare Facebook, referindu-se critic sau ironic la adresa reclamanților, însă probatoriul administrat în cauză nu face dovada că respectivele postări ar fi fost afișate în spațiul public, nefiind făcută dovada că au fost vizibile și altor persoane decât participanților la acea discuție ori că ar fi fost vizualizate și de cunoștințe ale reclamanților, pentru a fi de natură să contureze, în opinia publicului cititor, o percepție negativă asupra reputației reclamanților”, au concluzionat judecătorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`