În urma unei sentinţe emise recent, un profesor din judeţul Iaşi trebuie să primească mai multe drepturi salariale. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au admis acţiunea formulată de USLIP, în numele lui Milucă Hanghicel. Profesorul a solicitat indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia de hrană
Un profesor din judeţul Iaşi trebuie să primească mai multe drepturi salariale, după o victorie în instanţă. Aşadar, recent, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au admis acţiunea formulată de USLIP, în numele lui Milucă Hanghicel.
„Instanţa admite acţiunea formulată de USLIP, în numele şi pentru reclamant, în contradictoriu cu pârâta. Obligă pârâta Şcoala Glodenii Gândului să calculeze şi să-i achite reclamantului indemnizaţia de concediu de odihnă pentru perioadele septembrie 2018–iunie 2021. Obligă pârâta să calculeze şi să-i achite reclamantului indemnizaţia de hrană aferentă perioadei ianuarie 2019–iunie 2021″, au afirmat magistraţii ieşeni.
În ediţiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.
Un profesor din Iaşi a obţinut o victorie în instanţă!
De remarcat este faptul că hotărârea nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul dintre Milucă Hanghicel, prin USLIP, şi Şcoala Glodenii Gândului a început pe data de 22 martie 2022. Prin această acţiune, USLIP Iași a solicitat, în numele şi pentru reclamant, în contradictoriu cu Şcoala Gimnazială Glodenii Gândului, acordarea (calculul şi plata) indemnizaţiilor de concediu de odihnă cuvenite şi neîncasate, sume actualizate cu indicele de inflaţie şi dobânda legală până la data plăţii efective pentru următoarele perioade, septembrie 2018–iunie 2021, acordarea (calculul şi plata) indemnizaţiilor de hrană cuvenite şi neîncasate (proporţional cu timpul efectiv lucrat, activitatea prestată în regim de plată cu ora/cumul), sume actualizate cu indicele de inflaţie şi dobânda legală până la data plăţii efective, pentru perioada ianuarie 2019–iunie 2021. În ediţiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.
„Pentru activitatea desfăşurată, corespunzătoare încadrării în regim de plată cu ora, eu nu am beneficiat de indemnizaţia de concediu aferentă acestor perioade. Aceste aspecte sunt atestate expres de adeverinţa din 16 iulie 2021 emisă de unitatea angajatoare. Mie nu mi s-a calculat şi plătit indemnizaţia de concediu cuvenită pentru efectuarea concediului aferent perioadelor menţionate mai sus (pentru fiecare parte), deoarece unitatea angajatoare nu a considerat că pentru activitatea prestată în regim de plată cu ora/cumul ar trebui să beneficiez de acest drept. Această măsură aplicată de angajatorul pârât este neîntemeiată, din punct de vedere legal, şi discriminatorie”, a subliniat Milucă Hanghicel în faţa magistraţilor ieşeni.
Milucă Hanghicel a luptat pentru drepturile sale
Milucă Hanghicel a mai susţinut că dreptul la concediul de odihnă este un drept corelativ cu dreptul la muncă şi nu poate fi restrâns sau neacordat. Mai mult, dreptul la concediul de odihnă este atestat expres la nivelul legislaţiei naţionale.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2019, există reglementat beneficiul plăţii indemnizaţiei de hrană pentru salariaţii instituţiilor şi autorităţilor publice, iar calculul acesteia se realizează proporţional cu timpul efectiv lucrat luna anterioară plăţii, astfel că, în cazul unui salariat cu un cumul de funcţii, calculul acestei indemnizaţii se raportează la timpul de lucru aferent fiecărui raport juridic de muncă în parte. Faţă de dispoziţiile legale sus-menţionate, instanţa constată că reclamantului i se cuvine indemnizaţia de hrană, începând cu luna ianuarie 2019, calculată proporţional cu timpul efectiv lucrat de fiecare reclamant la unitatea de învăţământ pârâtă”, au concluzionat judecătorii ieşeni.
Astfel, un profesor din Iaşi a obţinut o victorie în instanţă, şcoala care l-a angajat fiind obligată să îi plătească drepturile salariale.