Prima pagină » Economic Local » Un produs din miere, unic în Iași, ar putea fi atestat tradițional. Producătorul din Iași a avut această idee după o vizită într-o fabrică din Canada

Un produs din miere, unic în Iași, ar putea fi atestat tradițional. Producătorul din Iași a avut această idee după o vizită într-o fabrică din Canada

21 ian. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Miedul, o băutură alcoolică preparată din miere, va fi produs la Iași. Ieșeanul susține că rețeta pentru acest produs este veche de 400 de ani. „Prima atestare a miedului, după ce am făcut cercetări, apare în anul 1600”, susține producătorul din Iași.

Relu Cojocaru, apicultor din comuna Popricani, a făcut demersurile pentru a obține atestatul tradițional de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru mied, o băutură din miere, considerată a fi băutura zeilor. Ieșeanul speră că până la finalul lunii februarie va avea documentul cu recunoaștere națională. Ideea de a produce această licoare i-a venit după o vizită în Canada.

„Am fost plecat o perioadă în această țară și am stat două zile într-o fabrică unde se produce miedul. Acolo îl produc cu gust de fructe. De exemplu, cu dovleac și rodie. Noi aici, toamna, avem dovleac, deci pot să fac și eu miedul cu dovleac. Oricum, Canada este o țară producătoare de mied. A obținut premiul întâi la Apimond, un concurs internațional. Canada e în top în privința producției și a vânzării miedului”, susține apicultorul.

„Pâine cu mălai” și „Alivancă”, noi produse tradiționale

Acesta a căutat o rețetă veche de minim 30 de ani, a miedului, din zona Popricani.

„Am căutat în arhivele satului și am găsit atestări de la anul 1600. Deci e o băutură ce se produce de mult timp. Așa arată documentele”, susține apicultorul.

Acesta a demarat deja toate procedurile pentru a obține atestatul tradițional și dacă îndeplinește toate condițiile, luna viitoare va obține documentul de la MADR. Un alt producător din Iași care vrea să obțină acest act este Cecilia Țugulia, cea care deține Magazia Morăriței. Ieșeanca vrea să ateste tradițional produsele „Pâine cu mălai” și „Alivancă”.

„În prezent se derulează procedurile de obținere a acestor documente. Sperăm că producătorii le vor obține cât mai repede”, susține Gabriel Hoha, director al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, instituția care se ocupă cu consilierea potențialilor producători tradiționali din Iași.

Reguli drastice pentru producători

La nivelul județului Iași sunt deja 12 produse atestate tradițional, din domeniul legumicol, panificație și produse din carne. Printre condițiile pe care trebuie să le respecte producătorii pentru a obține documentele de la MADR sunt: capacitatea de producție realizată, raportată la un an, nu poate depăși cantitatea medie de 150 de kg/litri pe an total produs tradițional atestat și nu mai mult de 400 de kg/litri pe an de produse tradiționale atestate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *